Ingredienti:
* 450 g. di farina
* 200 g. di zucchero (100 g.per l'impasto e 100g. per il ripieno)
* 1 limone
* buccia grattugiata di un'arancia
* 1 pizzico di sale
* 125 g. di yogurt bianco intero
* 1 uovo
* 150 g. di burro
* 1 bustina di lievito per dolci
* *4 mele
* 2 cucchiai di nocciole o mandorle o noci tostate e tritate grossolanamente
* zucchero a velo
.................................................................................
Sbucciate le mele, tagliate a fettine sottili, mescolate con il succo di limone . Frullate bene l’uovo con lo zucchero (metà quantità) ,lo yogurt, burro a pezzettini ammorbidito ,la scorza del limone e arancia grattugiata ,un pizzico di sale e alla fine farina e il lievito setacciato.
Impastate rapidamente il tutto, fino ad ottenere un impasto liscio, omogeneo .
Dividete la pasta in due parti, una un po’ più grande dell’altra, e stenderle in una sfoglia sottile sulla spianatoia infarinata. Con la parte più grande foderate una teglia rettangolare di circa 22X32 , distribuite le mele e cospargerle con lo zucchero rimasto (metà) e le nocciole o mandorle.
Ricoprite con il resto della pasta, facendo aderire bene i bordi (ripiegando quelli della pasta che riveste il fondo) e cuocete nella parte media del forno preriscaldato a 180° per 30-40 minuti, è pronta quando diventa dorata. Tagliate il dolce raffreddato e cospargete di zucchero a velo.
* *Ho preparato la torta con la metà degli ingredienti e solo 2 mele...anche grandi messe da me, mi sono sembrate poche . Al posto delle nocciole , mandorle... ho messo i pinoli e un po' di cannella. Ho utilizzato una teglia tonda di diametro 26 cm.
Altri dolci con le mele:
- Torta con le mele caramellate al sapore di arancio e cannella
- Crostata alle mele e crema
- Dolce alle mele
-Torta di mele con la panna
-Dolce alle mele e meringa
Ingrediente:
* 450 gr. faina
* 200 gr. zahar (jumatte pt. aluat , jumatate pt. umplutura)
* 1 lamaie
* coaja rasa de la 1 portocala
* un varf de sare
* 125 gr. iaurt simplu mai gras
* 1 ou
* 150 gr. unt
* 1 praf de copt
* 4 mere
* 2 linguri de alune sau migdale sau nuci prajite si taiate gros
* zahar pudra
...................................................................................................Curatati merele de coaja ,taiatile in felii destul de subtire , amestecatile cu sucul de la lamaie . Faceti aluatul , frecati bine oul cu zaharul (jumatate din cantitate) ,adaugati untul… sa fie mai moale , iaurtul ,coaja rasa de lamaie si portocala, un varf de sare iar la sfarsit faina si praful de copt cernute. Amestecati bine totul asa incat sa devina un aluat compact si omogen. Impartiti aluatul in doua ,o bucata mai mare si o bucata mai mica. Intindeti bucata din aluat mai mare pe planseta cu putina faina .Captusiti o tava dreptunghiulara de circa 22X32, umpleti cu merele taiate felii , presarati zaharul ramas si alune ,migdale. Deasupra inchideti cu cealalta foaie . Inchideti bine marginile si coaceti prajitura in cuptorul incalzit ,la o temperatura de 180° circa 30-40 minute ,pana se rumeneste . Taiati cand se raceste si pudrati daca vreti cu zahar.
Este foarte gustoasa si frageda !
* Prajitura am facut-o din jumatate cantitate si mi s-a parut cam putin doar 2 mere la umplutura ...si ale mele erau destul de mari. Am folosit o tava rotunda cu diam. 26 cm. In loc de alune sau migdale, am pus niste seminte de pin si putina scortisoara.
Alte prajituri cu mere:
- Tort cu mere caramelate cu aroma de portocala si scortisoara
- Tarta cu mere si crema
- Placinta cu mere
- Tort de mere cu frisca
- Prajitura cu mere si bezea