Ingredienti:
* 2 pezzi grossi di finocchi
* 1 carota
* 1 costa(gambo) di sedano
* 1 cipolla piccola
* 2 cucchiai di olio d’oliva extravergine
* 2 tazze di passato di pomodoro
* ½ bicchiere di vino bianco(facoltativo)
* parmigiano o grana grattugiato
* sale e pepe
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Lavate e pulite i finocchi ,eliminate le code e le foglie esterne ,poi lesateli in acqua salata ,ma non troppo,tagliateli a spicchi. Tritate la cipolla,sedano e la carota e fateli appassire in padella con l’olio .Aggiungete la passata di pomodoro e poco brodo di verdura lasciando a bollire qualche minuto, mettete dentro i finocchi ,li insaporiamo per circa 3-4 minuti e spegniamo il fuoco. Aggiustiamo di sale e mettiamo un po’ di pepe. Mettiamo tutto in una pirofila da forno, spolverizziamo con il formaggio grattugiato e mettiamo nel forno o grill per 10-15 minuti .Si può mettere anche ½ bicchiere di vino bianco,quando soffriggiamo la carota ,cipolla e sedano; quando evapora ,aggiungiamo la passata di pomodoro.
Altre ricette che faccio ... finocchi alla besciamella e finocchi marinati.
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Ingrediente:
* 2 bucati mari fenel (bulbi de fenicul)
* 1 morcov
* 1 telina- tulpina verde
* 1 ceapa mica
* 2 linguri ulei
* 1/2 pahar vin alb (facultativ)
* 2 cani passata de rosii/pomodoro
* parmezan ras sau cascaval,alta branza care se topeste
* sare, piper
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Se pune la fiert, in apa cu sare, fenelul. Cand intra fulculita in el, fiind putin crocant, oprim fierberea si-l scoatem din apa. Nu trebuie sa fie foarte fiert.Punem uleiul in tigaie, morcovul, telina si ceapa tocata cubulete marunt, le calim cateva minute, adaugam putina apa sau supa de zarzavat si lasam in continuare pe foc sa fiarba. Adugam sosul de rosii, si lasam sa scada putin.
Intre timp, taiem fenicul in felii si il punem in tigaie, peste sosul de rosii, amestecam incet, lasam circa 3-4 minut, apoi stingem focul. Daca sosul scade prea mult adugam apa sau supa de zarzavat, saram daca este nevoie. Adaugam daca este nevoie sare si piper.
Punem fenicul intr-o forma, presaram de parmezan ras (cascaval) si dam la cuptor sau grill 10-15 minute.
Daca dorim, putem adauga si 1/2 pahar de vin alb cand calim telina, morcovul si ceapa. Dupa ce s-a evaporat vinul, se adauga sosul de rosii.
Alte retete cu fenel care fac: fenel cu sos besamel si fenel marinat .