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Polpette di pesce con salsa di maionese / Chiftele de peste cu sos de maioneza

Ingredienti:

* 500 g. di merluzzo congelato( baccalà ammollato o filetti del Mare del Nord)
* 4 cucchiai di piselli
* 1-2 fette pan carré ammollato nel latte
* 1 cucchiaio di farina
* 1 cucchiaino di polvere d’aglio o 1-2 spicchio d'aglio
* 1 cipolla piccola
* 1 uovo + 1 tuorlo
* prezzemolo tritato
* sale e pepe
Per la salsa :
* 150 g. di maionese
* 2 cucchiai di senape
* 4 cucchiai di panna da cucina
* prezzemolo tritato
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Lessate il pesce nel acqua con poco sale, lasciate a raffreddarsi. Il pesce freddo lo schiacciate bene con la forchetta e lo mescoliate con l’uovo e tuorlo, cipolla appassita in padella con poco olio di oliva (senza essere soffritta ) , i piselli , farina , il pane ammollato nel latte e strizzato bene, polvere d’aglio ,prezzemolo, sale e pepe. Ricavate dal composto delle polpette ,infarinatele e fatele friggere nell’olio di oliva molto caldo. Scolatele su carta da cucina e servitele calde con la salsa di maionese.
Si possono cuocere anche nel forno, li passate nel pangrattato e cuocere per circa 20minuti a forno preriscaldato.



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Ingrediente:

* 500 gr.peste congelat merluciu sau cod
* 4 linguri mazare din conserva
* 1-2 felie paine uscata inmuiata in lapte
* 1 lingura faina
* 1 lingurita praf de usturoi sau 1-2 catei usturoi
* 1 ceapa mica
* 1 ou +1 galbenus
* patrunjel
Sosul de maioneza
* 150 gr.maioneza
* 2 linguri mustar
* 4 linguri smantana dulce
* patrunjel tocat
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Se fierbe pestele in apa cu putina sare, se lasa sa se raceasca. Cand este rece se marunteste cu furculita, se amesteca cu oul si galbenusul, ceapa calita in putin ulei, 4 linguri mazare din conserva ,1 lingura faina,felia de paine inmuiata in lapte si stoarsa, praful de usturoi, patrunjel, sare , piper. Se fac chiftele de marime potrivita (ies 10 bucati),se dau prin faina si se prajesc in ulei. Intre timp se face o salsa din maioneza ,mustar, smantana si patrunjel, cu care se servesc chiftelele calde.
Se pot face si in cuptor, se dau prin pesmet si susan (daca dorim), se pun in cuptorul cald, circa 15-20 minute.

Sformato di melanzane con ricotta / Vinete cu sos de ricotta



















Ingredienti: 
* 2 melanzane grosse
* 150 g. di ricotta
* ½ mozzarella
* 1 cucchiaio di olio d’oliva extravergine
* 1 cipolla piccola
* 200 ml. di passato di pomodoro
* parmigiano
* basilico e sale
decorare con fettine di verdure grigliate

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Puliamo le melanzane di buccia , li affettiamo circa 1 cm di spessore ,saliamo e lasciamo a riposo per ½ ora. Li mettiamo sulla carta da cucina ,per assorbire la loro acqua, poi li mettiamo sulla piastra a cuocere , da tutte due parti.
In un tegamino mettiamo la cipolla tritata con un cucchiaio di olio d’oliva, rosoliamo poco e aggiungiamo poco acqua, lasciamo che la cipolla si ammorbidisce. Dopo qualche minuto, aggiungiamo la passata di pomodoro. Quando il sugo si e ristretto ,aggiungiamo la ricotta, basilico spezzettato e sale; spegniamo il fuoco dopo 1 minuto.
Prepariamo il sformato ,mettiamo poco sugo di ricotta sul fondo di una casseruola e sopra mettiamo delle fette di melanzane , ancora la ricotta e cosi finche abbiamo finito i ingredienti. Sopra si finisce con un strato di sugo alla ricotta ,cubetti di mozzarella e una spolverata di parmigiano.
Mettiamo nel forno riscaldato , per circa 30 minuti. Lasciamo che si raffredda un po’ e possiamo servire.
Se vi sembra che il sugo di ricotta per la preparazione e troppo ,con quello che rimane, potete condire la pasta.







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Ingrediente:

* 2 vinete mari
* 150 gr. urda - ricotta
* ½ mozzarella
* 1 lingura de ulei masline
* 1 ceapa mica
* 200gr. sos de rosii
* parmezan
* busuioc
* sare
se orneaza dupa  plac cu felii de legume la gratar

Vinetele se curata de coaja ,le taiem in felii de circa 1cm, le saram si le lasam ½ ora deoparte. Dupa aceea, le punem pe hartie de bucatarie absorbanta , asa incat sa absoarba lichidul lasat si le coacem,pe ambele parti, pe gratar sau in tigaie de teflon. Punem intr-o craticioara ceapa tocata si lingura de ulei , rumenim putin si adugam putina apa, lasam sa se inmoaie ceapa si dupa aceea adugam sosul de rosii, lasam sa scada putin si apoi adaugam , busuioc si ricotta , sare .Dupa 1 minut stingem focul .
Punem putin din sos cu ricotta pe fundul unei forme, adaugam un strat de vinete si deasupra sos cu ricotta, un strat de vinete si altul de sos , asa pana cand am terminat cu vinetele. Deasupra se termina cu putin sos , cubulete de mozzarella si putin parmezan ras …daca dorim. Introducem in cuptorul incalzit, 30 minute minute. Lasam cateva minute sa se mai raceasca si apoi servim.


Daca vi se pare mult sos ,nu este necesar sa-l folositi pe tot. Puteti sa faceti cateva paste fierte si apoi condimentati cu el.

Polpette di zucchine / Chiftele de dovlecei

Ingredienti:

* 3 zucchine
* 1 uovo
* 5 cucchiai di formaggio quartirolo grattugiato o grana, parmigiano
* 2 cucchiai di farina o pangrattato
* sale e pepe
* 1 cucchiaino di polvere d’aglio / 1-2 spicchio
* prezzemolo
* olio per friggere
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Puliamo le zucchine di buccia , li grattugiamo e mettiamo del sale. Lasciamo le zucchine grattugiate a riposare minimo 1 ora ; cosi lasciano bene la loro acqua e dopo strizziamo bene .
Mescoliamo bene le zucchine strizzate con l’uovo, quartirolo grattugiato, farina/pangrattato, aglio, sale, pepe, prezzemolo tritato .Prendiamo con un cucchiaio e mettiamo nell’olio caldo ,friggendo le polpette .Li mettiamo sulla carta da cucina ; li serviamo calde .Si possono mangiare anche fredde.



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Ingrediente:

* 3 dovlecei
* 1 ou
* 5 linguri branza rasa telemea o parmezan
* sare si piper
* 2 linguri faina sau pesmet
* 1 lingurita praf de usturoi; sau 1-2 catei de usturoi tocat marunt
* ulei pentru prajit
* patrunjel
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Dovleceii se curata de coaja, se rad intr-un castron si se presara cu sare. Se lasa sa stea o ora (minim) si se storc bine de zeama care s-a lasat. Se pun in alt castron, se adauga oul, branza rasa, faina/pesmet , usturoiul, piper si sare, patrunjel tocat, amestecand totul bine. Se ia cu lingura din compozitie si se pune intr-o tigaie in ulei incins sa se prajeasca, iar apoi le punem pe hartie, sa asoarba uleiul de la prajit. Se servesc reci sau caldute.

Pomodori ripieni di riso / Rosii umplute cu orez

Ricetta presa da un libro di cucina rumeno.

Ingredienti:
* 10-12 pomodori
* 1 cipolla
* 1 carota
* 1 tazza di riso
* 300g. di funghi in scatola
* 4 cucchiai di olio extravergine di oliva
* brodo vegetale
* prezzemolo
* formaggio grattugiato grana, pecorino, parmigiano
* sale e pepe
Per sugo
* ½ tazza di acqua
* 2 pomodori sbucciati dalla loro pelle
* 2 cucchiai di olio
* un spicchio di aglio o 1 cucchiaino polvere d’aglio
* sale
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Si taglia la parte di sopra del pomodoro, dove c'e il picciolo, si toglie la polpa e i semi e salate , si mettono rovesciati a sgocciolare , cosi lasciano la loro acqua. In un tegame mettiamo la cipolla tritata finemente ,l'olio e la carota grattugiata, rosoliamo un po’ sul fuoco , aggiungiamo il riso e cuocerlo per un paio di minuti ,aggiungete il brodo di verdure. Quando incomincia a bollire, aggiungete la polpa di pomodoro tritata e anche poco di sugo,i funghi scolati di olio e tritati ,sale e prezzemolo.
Tenete ancora per altri 5 minuti e spegnete il fuoco. Deve risultare un riso non troppo asciutto, con lui riempiamo i pomodori.
In un tegamino mettiamo 2 cucchiai d'olio ,un spicchio d'aglio tritato a soffriggere ,aggiungiamo i due pomodori spelati e tritati bene ,mezza tazza di acqua e sale ,lasciate a bollire circa 10 minuti .
Mettiamo i pomodori ripieni di riso in una pirofila per forno, sopra rovesciamo il sugo , e spolverizziamo con del formaggio grattugiato,inforniamo per 15 minuti . Si possono servire nel piatto con del prezzemolo tritato, caldi .Sono buoni anche freddi.



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Reteta luata dintr-o carte de bucate romaneasca.

Ingrediente:
* 10-12 rosii
* 1 ceapa mare
* 1 morcov
* 1 cana de orez
* 300 gr. ciuperci in conserva
* branza rasa (parmezan,cascaval) de pus deasupra
* supa de zarzavat
* 4 linguri ulei de masline
* patrunjel tocat
* sare,piper
Pentru sos:
* apa(1/2 cana)
* 2 rosii curatate de pielita
* 2 linguri ulei masline
* 1 catel de usturoi tocat marunt sau 1 lingurita praf de usturoi
* sare
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Se taie rosia in partea unde a fost codita, se scoate miezul cu semintele, se sareaza si se aseaza cu gura in jos sa se scurga.In acest timp,ceapa taiata marunt se prajeste in ulei, impreuna cu morcovul ras, se adauga orezul si,cand incepe sa se rumeneasca ,se stinge cu supa de zarzavat. Se lasa sa dea 2-3 clocote, se adauga miezul rosiilor tocate si zeama (nu neaparat tot) si apoi ciupercile tocate si scurse de ulei (daca sunt cele conservate in ulei), se tine alte 5 minute, se adauga sarea, patrunjelul. Important este ca compozitia finala sa fie putin zemoasa. Se umplu rosile, se aseaza intr-o cratita si se toarna deasupra sosul facut din apa, ulei, sare, rosile curatate de pielta si tocate marunt, usturoiul, tinute la foc potrivit, circa 10 minute. Deasupra rosiilor se presara putina branza rasa . Se dau la cuptor 15 minute la foc mic. Daca dorim le servim cu putin patrunjel tocat deasupra. Se servesc calde dar sunt bune si reci.

Insalata di pasta fredda / Salata de pasta rece


Ingrediente:
per 4 persone

* 400g. di pasta corta farfalle, fusilli.
* ½ cipolla
* 5 cucchiai di olio extravergine
* 2 cucchiaini di senape
* 1 peperone giallo o rosso
* 1 cetriolo
* 150 g. di wurstel
* 150 g. di provola affumicata
* qualche foglie di basilico
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Tritate la cipolla molto finemente e versatela nell’olio in cui avrete già emulsionato il senape.,lasciate riposare per almeno ½ ora. Fate cuocere il peperone in forno caldo, spellatelo, eliminare i semi e tagliatelo a falde .Tagliate a cubetti la provola ,a rondelle il wurstel , a fette non troppo sottili il cetriolo. Lessate al dente la pasta e tenetela sotto l’acqua fredda .Versatele poi in una ciotola e conditele con l’olio alla cipolla e senape filtrato. Unite i peperoni ,i wurstel ,il cetriolo,, la provola, le foglie di basilico spezzate ,sale e pepe. Servite la pasta fredda , dopo che si e riposata in frigo, minimo ½ ora .








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Ingrediente:
pentru 4 portii

* 400 gr. paste scurte tip fundulite, spirale .
* ½ ceapa tocata marunt
* 5 linguri ulei masline
* 2 lingurite mustar
* 1 ardei copt taiat fasii (rosu sau galben)
* 1 castravete proaspat taiat rondele
* 150 gr.crenvursti taiati rondele
* 150 gr. cascaval afumat taiat cubulete
* cateva frunze de busuioc (se poate folosi si cel uscat)
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Emulsionam uleiul de masline cu mustarul, apoi adaugam ceapa tocata marunt, se amesteca bine , se lasa sa se aromatizeze, circa ½ ora. Intre timp pastele se fierb,le punem in apa clocotita cu sare, cand sunt gata (nu trebuie sa devina prea moi..."al dente" ), se scurg si se clatesc imediat cu apa rece.
Dupa minim ½ ora, filtram uleiul emulsionat cu mustarul si ceapa. Se pun pastele intr-un castron iar peste ele turnam uleiul, apoi celelalte ingrediente: ardeiul gras copt taiat fasii, castravetele si crenvurstii taiati rondele, cascavalul taiat cubulete, cateva frunze rupte marunt de busuioc. Busuiocul, se poate folosi si cel uscat. Adaugam sare si piper dupa gust. Pasta se amesteca bine iar apoi se da la rece ,minim ½ ora. Se servesc reci.

Gelato al cacao / Inghetata cu cacao





Dessert fresco per i giorni caldi.🍧 Gelato al cacao, cremoso e gustoso con pochi ingredienti... preparato senza gelatiera.🍦😋 
Volendo, potete aggiungere qualche biscotto e preparate un buonissimo parfait con biscotti, ricetta qui.

Ingredienti:

* 400 g. di panna montata
* 7 cucchiai di zucchero
* 3 uova
* 1 tuorlo
* 8 cucchiai di acqua naturale
* 5 cucchiai di cacao
* un pizzico di sale


Procedimento: 
Mettete in un tegamino , lo zucchero, acqua e il cacao. Mescolate a fuoco basso finche si scioglie bene lo zucchero , poi lasciate a raffreddare. Separatamente, sbattete le uova e il tuorlo, aggiungete il cacao raffreddato , un pizzico di sale e la panna montata. Mescolate tutto lentamente. Mettete il gelato nel freezer per qualche ora. Quando è pronto , servite con il cocco grattugiato e volendo con pezzettini di noce.





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O reteta veche, avuta de acasa ...se aseamana mult cu parfeul, care se gasea odata prin cofetarii. Daca adaugati si cativa biscuiti ,iese un delicios parfeu cu biscuiti...reteta aici.

Ingrediente:

* 400 gr. frisca
* 7 linguri zahar
* 3 oua
* 1 galbenus
* 8 linguri apa
* 5 linguri cacao
* un varf de sare


Mod de preparare: 
Zaharul , apa si cacaoa ,se topesc la foc incet intr-o craticioara, dupa care se lasa la racit. Separat se bat bine ouale + galbenusul , apoi le adaugam peste cacaoa topita si racita. La urma adaugam un varf de sare si frisca .O punem in congelator . Putem servi deasupra, cu bucati de nuca si cocos ras .




Spaghetti ai pomodori secchi e pane grattugiato / Spaghetti cu rosii uscate si pesmet



Un piatto veloce e gustoso.


Ingredienti:
per 4 persone

* 320 g. di spaghetti bucatini
* 250 g. di pane grattugiato (pane raffermo)
* 40 g. di pecorino, grana, parmigiano
* 160 g. di pomodori secchi
* 30 g. di capperi
* 50 g. di acciughe sott’olio
* prezzemolo
* uno spicchio d’aglio
* 4 cucchiai di olio extravergine di oliva
* sale
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Mettete i pomodori in una ciotola con acqua calda e lasciateli ammorbidire per 20 minuti. In una padella tostate il pane grattugiato sul fuoco, senza aggiungere grassi. Tritate il prezzemolo con le acciughe e i capperi. Scolate i pomodori e tagliateli a strisce. Versate in una ciotola tutti ingredienti con il pecorino. Cuocete i bucatini in acqua salata , scolateli e metteteli in una padella con olio e un spicchio d’aglio per 1 minuto, togliete aglio e aggiungete il trito di pane e pomodori,mescolate bene. Se vi sembra troppo asciutto ,aggiungete un po’ di acqua di cottura. Servite subito caldi.







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Ingrediente:
pentru 4 persoane:

* 320 gr. spaghete din acelea mai groase (bucatini)
* 250 gr. pesmet (sau paine uscata si maruntita la blender )
* 160 gr. rosii uscate in ulei ( in lipsa, se poate folosi si crema de rosii pentru tartine)
* 30 gr. capere
* 50 gr. hamsii in ulei
* 1 catel de usturoi
* patrunjel
* 40 gr. parmezan ras (pecorino, parmigiano)
* 4 linguri ulei de masline
* sare
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Punem rosile uscate in apa calda , sa se inmoaie, circa 20 minute. Intr-o tigaie teflon, punem pesmetul si il rumenim pe foc, fara grasime , apoi il dam deoparte. Tocam patrunjelul marunt, hamsiile si caperele. Dupa ce rosiile s-au inmuiat, le taiem fasii marunt.
Intr-un castron, punem toate ingredientele de mai sus si le amestecam bine. Fierbem spaghetele "al dente" ,in apa sarata si dupa ce le scurgem (nu le spalam), le punem intr-o tigaie cu 4 linguri uleiul de masline si un catel de usturoi taiat . Amestecam la foc mic, 1 minut , scoatem usturoiul si adaugam pesmetul aromatizat cu capere, rosii, patrunjel si hamsii. Daca vedem ca sunt prea uscate , putem pune putin din apa in care au fiert spaghetele. Daca nu, lasati asa mai uscate... depinde de gustul fiecaruia...vedeti voi. Se amesteca totul bine si se serveste imediat, calde.

Crostata alle mele e crema / Tarta cu mere si crema


Ricetta presa, dalla rivista “Donna Moderna”, da qualche anno fa ,  è diventata il dolce preferito in famiglia.




Ingredienti:

Per la pasta frolla
* 250 g di farina
* 30 g di zucchero
* 100 g di burro
* 1 uovo
* un pizzico di sale
Per il ripieno:
* 500 g di mele
* 1uovo + 1 tuorlo
* 30 g di farina
* 70 g di zucchero
* 250 ml di latte
* scorza grattugiata di 1 limone
* 1 bustina vaniglia


Preparazione:
Disponete la farina a fontana, mettete al centro lo zucchero, il burro a dadini (ammorbidito) , un pizzico di sale, l'uovo . Lavorate rapidamente gli ingredienti con le dita quel tanto che basta per amalgamarli bene, poi avvolgete la pasta con la pellicola trasparente e fatela riposare al fresco per mezz'ora. Nel frattempo sbattete in una ciotola le uova con lo zucchero, in modo da avere una crema liscia, poi unite la farina e la scorza del limone, vaniglia ; infine aggiungete il latte poco alla volta. Sbucciate le mele e tagliatele a fettine sottili. Trascorso il tempo necessario per il riposo della pasta, stendetela e rivestite il fondo e le pareti di uno stampo da crostata (diam. 20-24 cm.) precedentemente imburrato e infarinato. Disponetevi all'interno le fettine di mela( in cerchi o in fila) e versate su tutto la miscela di latte e uova. Spolverizzate la superficie di zucchero , poi infornate a 180° per circa 40 minuti. Servite la crostata fredda o tiepida.








Altri dolci con le mele:




Con questa ricetta partecipo alla raccolta di Cuor di panna -raccolta crostate






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Reteta, am luat-o dintr-o revista; ne place foarte mult, a devenit prajitura preferita in familie.

Tarta cu mere si crema

Ingrediente:
Aluatul pt.tarta:
* 250gr.faina
* 30gr. zahar
* 100gr.unt
* 1 ou
* un varf de sare

Umplutura:
* 500 gr. mere...circa 3-4 bucati
* 1 ou si 1 galbenus
* 30gr. faina
* 70gr. zahar
* 250gr.lapte
* coaja rasa de la 1 lamaie
* un praf de valilie
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Se pune faina pe planseta iar deasupra punem , untul cubulete( deja scos din frigider cu 1 ora inainte,trebuie sa fie putin moale), oul si un varf de sare. Se amesteca rapid cu mana, pana devine totul o coca destul de tare. Aluatul se pune in frigider pentru o jumatate de ora.
Intre timp , se freaca cu mixerul ouale cu zaharul, pana devin o crema, apoi se adauga faina, coaja de lamaie rasa si vanilia. In sfarsit ,se adauga laptele putin cate putin. Merele se curata de coaja, se taie felii subtiri.
Se scoate aluatul din frigider, se intinde in forma de tarta( 20-24 cm.diametru) unsa cu putin unt si tapetata cu faina. Aceasta operatie se face cu mainile direct in forma, captusind si bordul in sus.
Se aseaza merele in ordine, una dupa alta feliile sau in cercuri concentrice.
Deasupra, se toarna compozitia de lapte , oua ,faina si zahar.
Se presara putin zahar tos deasupra si se da la cuptorul deja incalzit.
Se coace la o temperatura de 180°C timp de 40-45 minute, la pozitia din mijloc a cuptorului.
Se serveste rece sau calduta.

Alte prajituri cu mere:

Torta ai peperoni / Tort aperitiv cu ardei gras

Una ricetta buonissima, presa dal blog di RICETTE SEMPLICI



Torta ai peperoni

Ingredienti:
* 1 vasetto di yogurt bianco (150 g.)
* 2 vasetti di farina
* ½ vasetto di olio
* 2 uova intere
* 1 bustina di lievito per torte salate,pizze
* Parmigiano q.b.
* 2 peperoni
* 1-2 cucchiai olio d'oliva extravergine
* 1-2 spicchi d'aglio

** usate il vasetto come misurino
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Lavate i peperoni, tagliateli a listarelle e lasciateli cuocere in padella con olio ed uno spicchio d'aglio, che, a fine cottura, eliminerete; devono diventare morbidi. Quando cuociono aggiungete poco acqua .Lasciateli riposare e raffredare. Nel frattempo, a parte mescolate in una terrina gli altri ingredienti, così da creare un composto cremoso e incorporate buona parte dei peperoni, mentre ne lascerete una piccola dose a parte. Prendete una tortiera, ungete con del burro e spolverate di farina , versate il composto e per ultimo sopra mettete quella piccola parte di peperoni.
Mettete in forno, lasciate cuocere fino a che non sia lievitata leggermente.
Forno a temperatura 180°-200°C , per circa 30-40 minuti.
Potete sostituire ai peperoni, qualsiasi altra verdura; le zucchine, melanzane, cipolla, etc.








Ho fatto anche con le zucchine /am facut si cu dovlecei.





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O reteta foarte buna ,luata de pe blogul sitului Ricette semplici.

Tort aperitiv  cu ardei

Ingrediente:
* o cutie mica de iaurt simplu (150 gr.)
* 2 cutii faina...folositi ca masura ,cea de la iaurt.
* 1/2 cutie de ulei de masline
* 2 oua
* 1 plic praf de copt pt.tarte si aluaturi sarate si pizze / puteti folosi un praf de copt clasic, dar fara sa fie vanilat )
* parmezan ras ...cat doriti...eu am pus 40gr./sau cascaval ,branza rasa
* 2 ardei grasi mai mari
* 1-2 catei usturoi
* 1-2 linguri ulei masline
* sare
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Taiati ardeiul gras in fasii, puneti 1-2 linguri ulei si usturoiul in tigaie, caliti ardeii, adaugati putina apa ,ii tineti pe foc potrivit ,pana cand sunt moi. Scoateti usturoiul si lasati ardeii sa se raceasca. Intre timp amestecati bine , iaurtul ,ouale, uleiul, parmezanul, faina , praful de copt si adugati sare dupa gust. Dupa ce s-au racit ardeii, ii puneti in acesta compozitie. Tineti o mica parte din ardei, de pus deasupra. Compozitia o puneti intr-o forma rotunda cu un diam.de circa 20-24 cm. unsa cu putin unt si presarata cu faina, deasupra puneti ardeii; bagati in cuptor la o temperatura de circa 180°-200°C, 30-40 minute...pana cand vedeti ca este gata. Puteti folosi deasemenea si o forma de chec.
In loc de ardei ,puteti folosi si alte legume ,dovlecei, ceapa, vinete, etc.

Nidi di patate ripieni di verdura / Cuiburi de cartofi cu legume



Ingredienti:

Per 6 nidi
* 2-3 patate grosse
* 2 zucchine
* 1 melanzana
* ½ cipolla
* 50 g. di funghi porcini o misti secchi
* aglio o polvere d’aglio
* 100 ml. di panna vegetale
* 2 cucchiai di olio d’oliva extravergine
* origano
* sale e pepe
* olio per friggere
* cubetti di scamorza affumicata

Pelate le patate ,tagliatele a bastoncini piuttosto sottili , sciacquatele sotto l’acqua, asciugatele con carta da cucina. Mettete un po’ di patate nel colino, scacciate con un cucchiaio le patate e tenete premuto bene , mettere nel olio abbondante caldo finche, sono diventate croccanti e dorate.
Scolate i nidi e metteteli su carta da cucina. Meglio se preparate i nidi –cestini , nell’apposito attrezzo per friggere.
Raschiate con il coltello la pelle delle zucchine per toglierne la peluria e affettatele a fiammifero.
Lavate le melanzane e tagliatele a cubetti piccoli. Mettere i funghi in ammollo e poi tagliuzzateli bene. In un tegame mettere 2 cucchiai d’olio di oliva extravergine e fate appassire la cipolla e poi mettete dentro le zucchine, le melanzane, i funghi e l'aglio. Cuocere per 5 minuti e poi aggiungere la panna,origano ,sale e pepe; tenete ancora per qualche minuto, finche le verdure sono pronte. Alla fine, se volete, aggiungete anche dei cubetti di scamorza, mescolate tutto e lasciate che si sciolgono .
Con le verdure saltate, riempite i nidi e serviteli freddi.
Si può servire anche come antipasto.







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Pentru a prepara 6 cosulete avem nevoie de:
* 2-3 cartofi mari
* 2 dovlecei
* 1 vanata
* ½ ceapa
* 50 gr. ciuperci deshidratate (sau ciuperci proaspete)
* 1 lingurita rasa de praf usturoi(se poate folosi si cel proaspat)
* 100 gr.smantana vegetala
* 2 linguri ulei masline
* oregan
* sare si piper
* ulei
* cascaval afumat
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Se curata cartofii, se taie in felii subtiri ,apoi in betisoare subtiri. Betisoarele de cartofi le uscam bine, de apa lasata, cu hartie de bucatarie iar apoi le punem pe fundul unei strecuratoare (sita) din inox, le dam forma de cosulet (cuib), iar apoi le frigem in ulei bine incalzit, introducand strecuratoarea direct in ulei. La inceput presam putin cu o lingura in centru ,asa raman compacte si se lipesc intre ele, formandu-se cosuletul. Cand sunt gata, bine rumenite, se impinge strecuratoarea cu furculita de dedesubt, cosuletul se desprinde, se pun pe hartie de bucatarie sa se scurga de ulei iar apoi se sareaza. Intre timp se spala dovleceii si vinetele, se pune la inmuiat in apa calduta ciupercile deshidratate. Dovleceii se taie betisoare iar vanata cubulete, lasandu-le cu tot cu coaja. Ceapa se toaca marunt. Se pune in tigaie 2 linguri ulei masline, se adauga ceapa se caleste 1 minut ,se adauga cubuletele de vinete si dovleceii, se calesc putin, se adauga ciupercile inmuiate si taiate, apoi se pune praful de usturoi. Daca se usuca mult pe foc,se adauga putina apa. Dupa aceea se adauga smantana vegetala, oreganul, sare si piper. Se amesteca 1-2 minute iar apoi sunt gata. Cu aceasta compozitie se umplu cosuletele de cartofi prajiti, se servesc reci. Aceasta este varianta de post, reteta originala are in plus, cascaval afumat in cubulete, pus in ultimul minut in tigaie impreuna cu legumele.
Este considerat un felul doi dar se poate servi si ca aperitiv.

Girandole di asparagi / Spirale cu crema de sparanghel

Ricetta presa dalla rivista – “In tavola “ allegato alla “ Sorrisi e Canzoni”2001

Ingredienti:
* 400 g. di pasta sfoglia
* 1 cipolla piccola
* 1 cucchiaio di olio d'oliva
* 200 g. di punte di asparagi
* 130 ml. brodo vegetale
* 40 g. di parmigiano grattugiato
* 40 g di Emmental o provolone dolce
* 1 uovo
* 1 tuorlo
* un cucchiaino di timo
* sale e pepe
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Fate appassire la cipolla tritata in un cucchiaio di olio ,unite 200 g. di punte di asparagi verdi a pezzetti e fatele insaporire per 5 minuti. Mettete del brodo vegetale 130 ml. e fate cuocere finche scade brodo e asparago si e lessato, lasciate raffreddare gli asparagi e frullateli.
Aggiungere i formaggi grattugiati , l’uovo sbattuto , timo ,sale e pepe.
Stendete la pasta sfoglia e sopra distribuitevi il composto di asparagi, arrotolate la pasta sfoglia e tagliate il rotolo a fettine di 2 cm. di spessore.
Mettete le girandole in una teglia imburrata o rivestita con carta da forno, spennellate con 1 tuorlo di uovo e cuocete circa 40 minuti in forno a 180 ° C.

Un altra ricetta con gli aspargi , strudel asparagi e ricotta



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Ingrediente:
* 400 gr. aluat foietaj(foaie gata preparata)
* 1 ceapa mica
* 1 lingura de ulei masline
* 200 gr. de sparanghel partea de sus (varful)
* 130 ml. supa de legume
* 40 gr. parmezan ras
* 40 gr. Emmental sau cascaval ras
* 1 ou
* 1 galbenus
* 1 lingurita rasa de cimbru
* sare si piper
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Se caleste ,ceapa tocata marunt in tigaie cu o lingura de ulei de masline si sparanghelul tocat bucatele mai mici, cam 5 minute. Adaugati supa de legume si lasati sa fiarba pe foc, pana cand scade supa si sparanghelul este fiert, se lasa sa se raceasca , apoi il facem crema cu blenderul. Peste sparanghelul crema adaugam , oul, branzeturile rase, cimbrul ,sare si piper. Deasupra aluatului de foietaj intindem aceasta compozitie, rulam si taiem bucati de grosime 2 cm. Le punem ,culcate, pe o tava unsa cu unt sau captusita cu hartie de cuptor si deasupra ungem cu un galbenus de ou. Le coacem in cuptor ,circa 40 minute la o temperatura de 180°C.
O alta reteta cu sparanghel Strudel cu ricotta si sparanghel

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