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Baffi di cosacco (ricetta ucraina) / Mustati de cazac






















Questa ricetta ce l'ho della mia amica ucraina,Ulyana. Diciamo , e' un po' particolare per la cucina italiana. Comunque, molto apprezzata dai nostri parenti e amici italiani .




Ingredienti
per 3-4 persone
* 8 fette di carne di manzo/vitello ,tagliato abbastanza sottile circa 3 mm
* spaghetti più grossi n° 5-8
* 1 cipolla
* 3 tazzine di ketchup o salsa Rubra /Cirio
* 2 cucchiai di maionese
* una tazza passato di pomodoro
* 4 cucchiai di olio extravergine di oliva
* brodo di carne preparato con ½ dado
* parmigiano


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Mettete a lessare i spaghetti , tenetele solo metta tempo di cottura e scolateli ,mettendoli a parte in poca acqua fredda .
Prendiamo la fetta di carne (non troppo lunga, circa 8 cm. ) e spolverizziamo sopra con parmigiano grattugiato ,mettiamo 10-12 spaghetti adagiandole centrale in modo che ai lati della fetta escono i spaghetti , e facciamo un involtino ,chiudiamo con dei stuzzicadenti(basta uno solo) ; facciamo cosi con tutte le fette di carne. Mettiamo involtini a rosolare in un tegame con 2 cucchiai di olio ,circa 1 minuto per parte e poi li giriamo . Togliamo involtini rosolati mettendoli a parte. Nella stessa padella mettiamo altri due cucchiai di olio e la cipolla tagliata finemente ,rosoliamo per 1 minuto e aggiungiamo la passata di pomodoro ,ketchup, maionese e brodo ,lasciamo a bollire 5 minuti. Togliamo i stuzzicadenti e mettiamo gli involtini in padella ,che devono essere ben coperti di sugo…se no aggiungete ancora poco brodo o ketchup .
Lasciamo a bollire gli involtini lentamente, alla fine se bisogna aggiungete poco sale. Se gli involtini sono sottili in maximo 15 minuti sono pronti.













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Reteta luata de la prietena mea originara din Ucraina.



Ingrediente:

pentru 3-4 persoane

* 8 felii carne de vita taiata in fasii mai subtiti (circa 3mm),de preferat pulpa
* spaghetti mai groase (nr.5-8) de calitate superioara (cele care se fierb in 12 minute)
* 1 buc. ceapa
* 3 cescute ketchup
* 2 linguri maioneza
* 1 cana suc de rosii
* 4 linguri ulei masline
* supa de carne sau zarzavat preparata din 1/2 cub concentrat
* parmezan ras (cascaval)
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Se pun spaghetele, din acelea mai groase si de buna calitate, sa fiarba in apa clocotita cu sare, se tin circa jumatate timp de coacere. Le scoatem din apa in care au fiert si le punem in apa rece. Intre timp luam fasia de carne, de preferat sa nu fie prea mare si nici prea groasa (lunga maxim 8 cm. si 3 mm groasa), asa incat sa nu fim nevoiti sa rulam prea multe ori. Este importanat , deoarece asa se fierb mai repede si spaghetele in final raman intregi , nu se flescaiesc.
Deasupra feliei presaram o lingurita de parmezan (cascaval), apoi punem cateva spaghete(10-12), asa incat sa iasa de o parte si alta a feliei , rulam si inchidem cu o scobitoare. Dupa ce am preparat toate rulourile, le punem in tigaie cu 2 linguri ulei si le rumenim cate 1 minut , pe fiecare parte. Le scoatem si le punem deoparte. In aceasi tigaie punem ceapa tocata cat mai marunt cu 2 linguri ulei masline , o calim (nu prajim), asa incat sa-si dezvolte aroma iar apoi adaugam sosul de rosii, ketchup, maioneza si putina supa. Fierbem sosul circa 5 minute iar apoi adaugam rulourile(dupa ce le-am scos scobitoarea) , daca este nevoie supa, asa incat rulourile sa fie aproape acoperite de sos. Daca ne place, putem sa adaugam putin ketchup in loc de supa. Lasam sa fiarba , la foc potrivit, se sareaza daca este nevoie. Daca rulourile sunt mai subtiri, in maxim 15 minute, sunt gata.

Spaghetti alle acciughe e pane grattugiato / Spaghetti cu hamsii si pesmet

















Una ricetta semplice che mi piace moltissimo.

Ingredienti:
per 1 persona
* 100 g. di spaghetti
* 4 filetti piccoli di acciughe sotto olio
* 1 piccolo spicchio d'aglio
* 2-3 cucchiai di olio di oliva extravergine
* 1 cucchiaio colmo di pane grattugiato
* prezzemolo fresco (facoltativo)
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In una padella rosolare aglio tritato con l’ olio , aggiungete i filetti di acciughe rosolare per poco( fiamma media) e aggiungete 2-3 cucchiai di acqua di cottura in quale nel fra tempo si lessano i spaghetti. Quando i filetti sono sciolti , aggiungiamo i spaghetti lessati al dente , ma non scolati tropo di acqua di cottura ,mescolate per insaporire .Aggiungete il prezzemolo fresco tritato e il pane grattugiato ,mescolate ancora, servite subito i spaghetti caldi.






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Ingrediente:
pentru o persoana

* 100 gr. spaghete (sau taietei subtiri)
* 1 catel mic de usturoi
* 2-3 linguri ulei masline
* 4 fileturi mici di hamsii (ansoa) in ulei
* 1 lingura de pesmet cu varf
* patrunjel proaspat (facultativ)
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Intr-o tigaie, puneti uleiul si usturoiul tocat maraunt, caliti putin ,adaugati hamsiile si continati sa amestecati la foc potrivit. Adaugati 2-3 linguri de apa luate din oala unde a-ti pus sa fierbeti pastele. Cand hamsiile sau dizolvat ,adaugati pastele fierte al dente si amestecati sa ia gust .Totul faceti la foc potrivit. Daca vedeti ca sunt prea uscate adaugati iar 2-3 linguri de apa in care au fiert spaghetele. La urma puneti pesmetul si patrunjelul tocat ,amestecati de cateva ori, stingeti focul si serviti pastele imediat.

La nostra cagnolina Lilla / Catelusa noastra Lilla

Da più di un anno, il mio figlio voleva un cagnolino ,anche se abbiamo due gatte in casa. Dietro casa nostra e arrivato un circo , per una settimana , vengono sempre d’estate qui al mare. Avevano 7 cuccioli dalla cagnolina (una barboncino), che fa spettacoli nel circo . Il mio figlio Marco , essendo sempre al parco dove circo aveva messo il tendone, si e innamorato di questa cucciola… Visto che da un anno, pensavamo di prendere un cagnolino …ecco fatto. :)
Si chiama Lilla , ha 1 kg si 30 cm. lunghezza . Come ho detto, la mamma una barboncino e papa un chihuahua.

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Deja de anul trecut, baiatul meu , ne tot spunea ca ar fi vrut un caine ; noi deja avem doua pisici. De o saptamana , langa casa noastra a venit un circ ambulant , destul de mare, care face spectacole pe tot litoralul marii Adriatice ,in timp de vara. Cum Marco era tot timpul la parcul din spatele casei ,unde circul isi pusese cortul ,a pus ochii pe aceasta catelusa. Una dintre catelele dresate, care face si spectacol , avea 7 pui ...si uite asa unul l-am luat noi. Mama este un caniche-marime medie iar tata este un chihuahua si mai mic . Nu v-a creste prea mare, de fapt asa cum vroiam, de cand eram intenzionati …la dorinta lui Marco sa luam un caine.
Se numeste Lilla , are doar o luna si ceva (asa ne-au spus cei de la circ) si este lunga doar 30 cm. are 1 kg .





Bastoncini al formaggio (salatini) / Saleuri (saratele)


Salatini gustosi e fragranti ,ricetta di casa mia.

Ingredienti:
* 400 g. di farina 00
* 125 g. di formaggio quartirolo grattugiato
* 125 g. di formaggio fetta grattugiato
* 250 g. di margarina 
* 2 uova
* sale
* semi di sesamo, papavero, cumino

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Grattugiamo i formaggi e li mescoliamo con la margarina , aggiungiamo un uovo , la farina e un cucchiaino di sale. Se desideriamo possiamo utilizzare un solo tipo di formaggio . Mescoliamo bene tutto finche diventa un impasto omogeneo , lo stendiamo in una sfoglia alta circa 1 cm. Tagliamo a bastoncini , spennelliamo con l'altro uovo sbattuto e sopra mettiamo a piacere i semi di sesamo o papavero o cumino ...parmigiano grattugiato. Si mettono i bastoncini nel forno caldo, con la fiamma media ,circa 180-190 gradi ..e quando sono dorati li togliamo.









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Ingrediente:
* 400 gr.faina
* 125 gr.telemea de vaca
* 125 gr. de branza oaie sau feta
* 250 gr. margarina
* 2 oua
* sare
* chimen, mac, susan, parmezan
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Amestecam branza rasa cu margarina , 1 ou , faina si o lingurita de sare. Daca dorim, branza o putem folosi si doar de un singur tip.
Dupa ce am facut aluatul ,il intindem in foaie nu prea subtire ,circa 1cm ,taiem bastonase.Celalalt ou il batem bine si cu el ungem saleurile,deasupra presaram mac, chimen, susan sau parmezan. Le punem in cuptor , la foc potrivit , cuptorul incalzit.
Aceste saleuri au gust de destul de mult de branza si ies fragede.

Melanzane grigliate / Vinete la gratar


































Ingredienti:
* 2 melanzane
* 4 cucchiai di olio extravergine di oliva
* 1 cucchiaio di aceto
* 1-2 spicchio aglio
* prezzemolo
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Lavare e affettare le melanzane, salarle e lasciarle riposare per far uscire tutta l'acqua (circa 1 ora) Asciugarle con della carta da cucina . Cuocerle su una griglia ben calda e condirle con l'olio, aceto ,aglio e prezzemolo fresco tritati, se bisogna aggiungete sale.
Meglio se preparato il giorno prima per il giorno dopo.
In questo modo si possono preparare anche i peperoni e le zucchine.

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bandiera Pictures, Images and Photos

Ingrediente:
* 2 vinete
* 4 linguri ulei de masline
* 1 lingura otet
* 1-2 catel de usturoi
* patrunjel
* sare
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Spalati vinetele si curatatile de coaja (nu neaparat toata), taiatile felii circa 1 cm ,saratile si lasati sa stea pana cand se scurg de apa care isi lasa (circa 1 ora)
Uscatile cu un servet de hartie de bucatarie ,coacetile pe gratarul bine incalzit. Le condimentati cu ulei emulsionat cu otet, usturoi si patrunjel tocat marunt si daca este nevoie adaugati iar sare. Mai bine sa le preparati cu o zi inainte.
Pot fi mancate ca garnitura, aperitiv sau ca fel unic vegetarian.

Patate saporite con funghi / Cartofi gustosi cu ciuperci



















Ingredienti:
per 4 persone
* 4 patate grandi
* 250 g. di funghi champignon
* 130 g. di pancetta affumicata
* ½ bicchiere vino bianco
* 2 cucchiai olio d’oliva
* prezzemolo
* sale , pepe
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Pulite le patate e i funghi ,tagliateli in fette abbastanza spesse. Nella padella mettete olio e la pancetta tagliata striscioline ,abbrustolire un po’ . Aggiungete le patate e i funghi , sale e vino , alzate la fiamma e mescolare , lasciare che si evapori il vino. Subito coprite con un coperchio , cuocere a fuoco medio , per circa 20 -25 minuti. Se il sugo di cottura (lasciato dei funghi) scade , aggiungete dell'acqua , fino quando necessario e le patate sono pronte. Quando le patate sono cotte aggiungete prezzemolo tritato , pepe e agiustate di sale, mescolate e servire le patate calde.

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Ingrediente:
pentru 4 portii

* 4 cartofi mari
* 250 gr.ciuperci albe
* 130 gr. costita afumata
* 1/2 pahar vin alb
* 2 linguri ulei masline
* patrunjel
* sare si piper
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Se curata cartofii si ciupercile, se taie in felii destul de groase. In tigaie punem costita fasii (sau cubulete) cu uleiul sa se rumenesca nitel . Adaugam cartofii si ciupercile, saram si adugam vinul ,lasam sa se evaporeze, la foc mai mare. Dupa aceea, acoperim cu un capac si coacem la foc mediu , pentru circa 20-25 minute. Daca scade apa lasata de la ciuperci, adaugam noi putina , pana cand cartofii sunt gata. La sfarsit adaugam patrunjel tocat si piper , serviti cartofi calzi.

Cerchi misteriosi nei campi di grano (crop circles) / Cercuri misterioase in lan de grau

Questi giorni, sono venuti in visita i nostri cari amici, tra una chiacchiera e alta , siamo arrivati ancora a parlare di cerchi nel grano ( crop circles). Tutto perchè loro abitano proprio a Lizzano (Cesena) ,dove il 12 giugno 2008 si sono formati dei” crop circles” cerchi nel campo di grano, vicino a casa loro ,circa 2 km.
Sul sito Sul sito http://www.cropsfiles.it/ si vedono tutte le foto e le testimonianze.

http://www.cropfiles.it/cropcircles2008/Lizzano_12Giugno2008.html

Simone: il giorno prima non c’era nulla; si tratta di due cerchi sovrastati da due mezze lune; i cerchi hanno anche un trattino che si collega alle mezzelune.Si trova a Frazione "Celletta", comune di "Cesena", provincia "FC"; rimane nel campo di grano antistante i campi da calcio; lo si nota salendo la collina in un parco chiamato "Villa Silvia" di Lizzano.

“non è la prima volta che vengono avvistati in questa zona. Se ci fate caso, ogni due anni (anni pari) appaiono in questa zona. La Celletta è a poche centinaia di metri da Lizzano dove avete già segnalato altri cerchi. E aggiunge: non so se c'entra ma è da alcune settimane che nella zona vicino al campo le stazioni radio (radio FM) della macchina, risultano notevolmente peggiorate. Sono molto scettico su queste cose ma quando vedo il disegno…[…] Mah..”
Ho testato i valori radioestesici, la radioattività, il magnetismo sulle spighe, i disturbi elettromagnetici, anomalie sui nodi, bruciature evidenti del gambo, insetti morti sulle spighe, piegatura degli steli e non ho ancora rilevato nulla indicativo di una autenticità del crop. La grandiosità del pittogramma e la comparsa durante un forte temporale notturno e la conferma dei vicini che nessuno si è avvicinato nella notte mi fa ritenere che, come per il crop a sei petali di Forlì Ronco V.Costiera, potrebbe trattarsi di un cerchio ancora da attivarsi forse col cambio della luna.

Il cerchio è molto simile a quello comparso nel Giugno 2005 in UK ad Oxfordshire .

cerchio di Lizzano

Su You Tube video fatto con un piccolo aereo

Cerchi nel grano (crop circles) in Italia archivio 2008







cerchio di Oxfordshire



I crop circles esistono, sono attuali, sotto gli occhi di tutti.
Nessuno, ad oggi, è in grado di spiegare con assoluta certezza,
senza possibilità di essere smentito,
la loro natura, origine; il loro motivo o significato.

Altri cerchi formati in questo anno in Italia elenco lo trovate qui

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Langa aproximativ 2 km. de casa prietenilor nostrii (localitatea Celletta –Lizzano (provincia Forli-Cesena) in ziua de 12 iunie 2008 , s-au format curioase cercuri ( crop circles) intr-un camp de grau . Doua cercuri suprapuse de doua semi luni…iar cercurile au si linii care leaga semi lunele. Localitatea Celletta –Lizzano (provincia Forli) . Tot in aceasi zona , acum doi ani, s-au format alte cercuri asemanatoare si tot int-un lan de grau. In zona respectiva cateva saptamani, toate statiile radio de la masini ( frecventa FM ) erau deranjate foarte mult. Martorul , care declara acest lucru a spus ca nu stie daca are vreo legatura dar singura intrebare, care si-o pune este:
Cum s-au format aceste cercuri perfecte intr-o singura noapte, in care a fost si o furtuna???Crop circles , un fenomen aparut la inceputul anilor ’80 in multe cazuri in Anglia , apre in general in lanuri de grau sau culturi asemanatoare , spicele sunt turitite uniform la pamant, formand un desen geometric ( pictograme) care se vede foarte bine de la inaltime.
Aici gasiti toate fotografiile si articolul complect.
http://www.cropfiles.it/cropcircles2008/Lizzano_12Giugno2008.html

Alte cercuri sau format in diferite zone in Italia , puteti vedea lista aici


Pe You Tube puteti vedea un video facut dintr-un mic avion cu aceste cercuri formate la Celletta.

Torta ai piselli / Tarta cu mazare




















Ingrediente:
* 300 g. pasta sfoglia
* 250 g. di piselli in scatola o surgelati
* una cipolla piccola
* 70 g. di pancetta affumicata o wurstel
* 4 cucchiai di parmigiano ( o caciocavallo)
* 250 ml. di latte
* 2 uova
* 1 cucchiaio di farina
* 20 g. di burro
* brodo vegetale
* sale, pepe
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Affettate la cipolla e fatela appassire con 20 g. di burro ,aggiungete la pancetta tagliata a listarelle sottili ( o cubetti il wurstel) e i piselli., cuocere per 10-15 minuti ,aggiungendo il brodo necessario .Regolate di sale , quindi cospargete con la farina e bagnate con il latte bollente .Mescolando, portate il composto a ebollizione ,spegnete il fuoco e incorporate le uova, una per volta, il parmigiano e pepe, amalgamando bene.
Stendete la pasta sfoglia scongelata in uno disco, con cui rivestirete uno stampo tondo imburrato(o rivestito con della carta da forno)
Versate il composto sulla pasta, livellatelo e cuocere in forno caldo a 190 gradi per 40 minuti.
Servite tiepida o anche fredda .






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Ingrediente:
* 300 gr. aluat foietaj
* 250 gr. mazare din conserva sau congelata
* 1 ceapa mica
* 70 gr. costita sau crenvusti afumat
* 4 linguri parmezan ras ( cascaval)
* 250 ml. lapte
* 2 oua
* 1 lingura faina
* 20 gr. unt
* supa de legume
* sare , piper
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Tocati marunt ceapa si o inabusiti in unt, adaugati costita taiata fasii subtiri (sau crenvusti cubulete) pana cand se rumenesc putin , adaugati si mazarea . Turnati putina supa de zarzavat si fierbeti la foc potrivit totul, circa 10 -15 minute. Cand a scazut dar nu prea mult , adaugati putina sare , lingura de faina amestecand rapid cu lingura de lemn si imediat turnati laptele fierbinte deasupra .Amestecati bine pana cand devine o compozitie omogena, lasati la foc mai mic sa fiarba . Cum s-a ingrosat compozitia , dati deoparte si incorporati ouale , pe rand iar la sfarsit parmezanul ras si piper .
Intro tava rotonda de diametrul 24 cm. tapetata de hartie pentru cuptor (sau unsa cu unt) , intindeti foaia de foietaj ,asa incat sa aiba si margine de jur imprejur. Turnati compozitia o nivelati cu o lingura si o bagati in cuptorul incalzit, la o temperatura de 190° C , circa 45 minute sau pana cand vedeti ca s-a rumenit. Se serveste calduta sau chiar rece.

Polpette di riso / Chiftele din orez





















Quando mi avanza risotto con funghi , alla milanese o ai piselli , faccio sempre delle polpette di riso. Ottima ricetta riciclo....

Ingredienti:
* un uovo (circa per due porzioni di riso rimaste)
* parmigiano ,grana, pecorino grattugiato
* qualche cubetto di prosciutto cotto
* un cucchiaio di panna

Mescolo bene e faccio delle polpette. Li passo nel uovo sbattuto e pangrattato , li friggo nel olio bollente o li metto a cuocere nel forno.

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Cu resturile ramase de la un risotto-orez (cu ciuperci, sofran ,mazare ) eu fac chiftele .
Adaug :

* un ou (cam la doua farfurii de orez ramas)
* putina branza rasa
* sunca cubulete
* o lingura de smantana

Fac chiftele , le dau prin ou si pesmet , apoi le frig in ulei sau le coc in cuptor.

Peperoni sott'olio con acciughe e capperi / Ardei in ulei cu hamsii si capere








































Ingrediente:


* 4 peperoni grossi
* 1 ½ litro aceto
* 3 cucchiai di capperi
* qualche spicchio d’aglio
* 8-10 filetti d’acciughe
* prezzemolo tritato
* origano fresco o secco
* olio d’oliva extravergine
* 1 cucchiaio sale
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Laviamo i peperoni, puliamo bene i semi e i filamenti dentro ,li affettiamo in lunghezza falde . 
Mettiamo a bollire aceto con il sale e tuffiamo i peperoni dentro , circa 10 minuti. Scoliamo i peperoni e li appoggiamo sopra uno tovagliolo asciutto per asciugarsi ,girarli da entrambe parte.
Tagliamo i spicchi d’aglio in due ,tritiamo prezzemolo . Sterilizziamo barattolo ,dentro l’acqua bollente per 10 minuti,lasciamo che si asciughi. Quando i peperoni sono asciutti ,mettiamo un strato nel barattolo ,sopra prezzemolo tritato ,capperi , pezzi di acciughe, rametto di origano, aglio e poi ancora qualche peperone e cosi via finche sono finiti ingredienti. Ogni tanti premete i peperoni nel barattolo. Alla fine mettiamo del olio d’oliva extravergine e chiudiamo. Il giorno dopo aggiungiamo ancora l’olio se necessario, devono essere coperti d’olio. Conservarli nel luogo fresco e asciutto. Teneteli minimo 2 settimane ,prima di mangiarli.
Con queste quantità riempite un barattolo di 1 Kg.










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Ingrediente:
* 4 ardei grasi mari carnosi
* 1 ½ litru de otet
* 3 linguri capere
* cativa catei de usturoi
* 8-10 fileturi de hamsii (sub sare sau ulei)
* patrunjel tocat
* oregan proaspat sau uscat
* ulei de masline
* 1 lingura sare
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Spalam ardeii ,ii taiem si ii curatam inauntru de seminte si filamente, se taie in lungime , fasii mai mari sau mai mici, de marimea dorita. Intr-o oala punem otetul cu sarea, cand incepe sa fiarba punem ardeii ,se tin circa 10 minute, daca sunt carnosi, daca nu ii tinem mai putin. Importanat sa nu se inmoaie prea mult. Ii scoatem, ii punem pe un servet de bucatarie curat, sa se scurga bine,se intorc pe ambele parti . Patrunjelul il tocam marunt, usturoiul il taiem in doua, hamsiile le rupem bucati. Intre timp preparam borcanul , il sterilizam, introducem in apa fiarta 10 minute,ii lasam sa se usuce bine. Cand ardeii s-au scurs bine, se pun in borcan. Eventual ,inainte de ai pune in borcan, ii presam putin pe hartie absorbanta de bucatarie. Punem un strat ,deasupra lor punem, patrunjelul tocat, capere, bucatele de hamsii, usturoi si oregan (proaspat sau uscat) apoi iar un strat de ardei si asa mai departe, alternam cu restul ingredientelor. Din cand in cand, presam in jos ,straturile de ardei. Cand s-a umplut borcanul, turnam ulei deasupra, se inchide etans borcanul iar a doua zi daca mai este nevoie adaugam iar ulei ,asa incat ardeii sa fie bine acoperiti. Se conserva la loc racoros si uscat. Se vor tine minim 2 saptamani , inainte de a fi serviti. Din cantitatiile de mai sus, v-a iesi un borcan de 1 Kg.
Se folosesc ca aperitiv sau ca fel unic.

Finocchi alla besciamella / Fenel (fenicul) cu sos bechamel


Ingredienti:
* 2-3 finocchi
* burro quanto una noce grossa
* 300-350 ml. di latte
* 1 cucchiaio di farina
* sale
* parmigiano o grana
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Lessate i finocchi in acqua salata ,non troppo , al dente. Nel frattempo preparate la besciamella ;nel burro fuso con poco sale mettete la farina ,mescolare energicamente con la frusta e incorporate subito il latte poco alla volta e lasciate a fuoco lento ,mescolando sempre. Toglietelo da fuoco quando e pronta, deve essere densa. Mettete i finocchi tagliati a spicchio , in una pirofila da forno, sopra rovesciate la besciamella ,spolverizzate con formaggio. Infornate (forno caldo) per 15 minuti e altri 5 minuti con il grill.

altre ricette : finocchi in umido, ricetta lo trovate qui
e finocchi marinati







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Ingrediente:

* 2-3 bucati fenel
* unt cat o nuca mai groasa
* 300-350 ml. lapte
* 1 lingura faina
* sare
* parmezan ras (cascaval )
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Se fierbe fenelul in apa cu sare ,sa nu fie prea flescait. Intre timp preparam sosul besamel. Topim untul, punem putina sare si apoi o lingura cu faina, amestecam energic cu telul si imediat adaugam laptele, putin cate putin, amestecand incontinu energic, pana cand am incorporat tot laptele. Lasam pe foc mic sa fiarba , amestecand din cand in cand. Cand s-a ingrosat dam deoparte. Punem fenelul fiert si taiat in felii intr-o forma care o vom da la cuptor ,deasupra turnam sosul besamel , presaram cu parmezan ras si dam la cuptor circa 15 minute, la sfarsit punem 5 minute sub grill.

Alte retete care fac , fenel cu sos de rosii ...reteta o gasiti aici si fenel marinat.

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