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Dolce con le mele e meringa / Prajitura cu mere si bezea

Un dolce con le mele che una volta lo facevo spesso...davvero semplice da fare,veloce e buono. 




Ingredienti:
  •  4 uova
  •  15 cucchiai di zucchero
  •  8 cucchiai di olio di oliva
  • 10 cucchiai di latte
  • 10 cucchiai colmi di farina
  • 1/2 bustina lievito per dolci in polvere
  • 1,5 kg. di mele
  •  polvere di cannella
  •  1 bustina vanillina
  • 1 cucchiaio di cacao
  • 20 gr. mandorle tritate
  • granella di nocciole
Preparazione:
Grattugiare le mele , stufare con poco zucchero ,alla fine aggiungere della cannella in polvere . Montate bene 4 tuorli con 8 cucchiai di zucchero, aggiungete l’olio , il latte ,1 cucchiaio di cacao ,1/2 bustina lievito per i dolci in polvere ,10 cucchiai colmi di farina (setacciata) , le mandorle e la vanillina.
Mettere il composto in una teglia (la mia 20/30 cm. ) rivestita con la carta da forno o unta con burro, lasciatela cuocere nel forno per 15 minuti ..meglio già riscaldato.
Montate a neve 4 albumi (io solo 2) ,aggiungete 7 cucchiai di zucchero ( io solo 3 ½ ) e montate ancora. Dopo 15 minuti tirate la teglia fuori dal forno , mettete sopra le mele stufate e poi la meringa . Sopra ho messo della granella di nocciole . Infornate ancora per altri 15 minuti media potenza ,fino che la meringa fa una leggera crosticina dorata. Quando il dolce si raffredda , tagliate a quadretti.

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Reteta dupa blogul lui Surac . Buna prajitura ...mai ales ca in casa ne plac cele cu mere ;-)
Iata si reteta pentru cine vrea sa o incerce.

Ingrediente:
* 4 oua
* 15 linguri de zahar
* 8 linguri ulei de masline
* 10 linguri de lapte
* 10 linguri de faina
* 1/2 praf de copt
* 1,5 kg mere
* scortisoara
* 1 plic vanilie
* 1 lingura de cacao
* 20 gr. migdale
* alune maruntite

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Merele rase se calesc cu putin zahar, se adauga scortisoara. Se amesteca bine 4 galbenusuri, 8 linguri de zahar, 8 linguri de ulei, 10 linguri de lapte, 10 linguri de faina cu varf, 1/2 praf de copt, vanilia, 1 lingura de cacao si migdalele maruntite . In compozitie am pus si un plic de vanilie desi in reteta nu era. Se pune aluatul in tava (a mea avea 20/30 cm.) unsa cu unt sau captusita cu hartie de cuptor ,se coace la foc potrivit 15 minute.
Se bat cele 4 albusuri (eu am pus doar 2) iar cand sunt bine batute, se adauga 7 linguri de zahar(eu doar 3 1/2 ) , apoi bateti din nou pana se intareste bine.
Se scoate tava din cuptor , se pun merele si deasupra lor albusul batut spuma . Eu am pus si alune marantite pentru decorarea prajiturilor.
Se mai pune 15 minute la cuptor. Cand este rece se portioneaza.

Strudel di broccoli e acciughe / Strudel cu broccoli si ansoa



Ingredienti:

* 2 rotoli di pasta sfoglia rettangolare/500 gr.
* broccoli circa 350 gr.
*  1-2 spicchio d’aglio
* olio extravergine di oliva
* acciughe sott'olio 4-5 filetti
* grana o parmigiano
* uovo
*semi di sesamo
*sale e pepe
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Tagliate i broccoli in piccoli ciuffi, lavateli e cuocerli al dente in acqua bollente salata.  In una padella mettete qualche cucchiaio di olio e l’aglio tritato, le acciughe, un goccio d'acqua e rosolate finché non si sono sciolte una parte di loro. Aggiungete i broccoli schiacciati con la forchetta grossolanamente e mescolare tutto bene. Alla fine mettete anche un cucchiaio di formaggio grattugiato..grana o parmigiano ,aggiustate di sale e pepe. Lasciate raffreddare un po' il composto.
Stendete la pasta sfoglia ,spennellate con del’olio , farcite con i broccoli e chiudete la pasta sfoglia a forma di strudel. Sopra lo strudel spennellate con l’uovo sbattuto e mettete i semi di sesamo .Tagliate lo strudel a pezzi. Mettete nel forno già riscaldato a 180 °per circa 35-40 minuti...fino che diventa dorato e si gonfia. Lasciate che si raffredda un po' prima di servire.

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Ingredienti:

* 2 foi  aluat  foietaj /500gr.
* broccoli circa 350 gr.
* 1-2 catei de usturoi
* ulei de masline
* ansoa in ulei 4-5 fileturi
* branza rasa parmigiano (grana)
* ou
* seminte de susan
* sare si piper
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Curatati broccoli ,despartiti in mici bucatele ,se spala si se fierb in apa cu sare clocotita, al dente/nu foarte tare . Intr-o tigaie se pun cateva linguri de ulei de masline ,1-2 catei de usturoi tocat marunt,fileturile de ansoa scurse de ulei, o picatura de apa si caliti pe foc potrivit ,pana se dizolva o parte din ansoa. Se adauga broccoli scursi de apa si faramitati mai mare cu furcultita. Se amesteca in tigaie ca sa ia gust, la sfarsit se pune o lingura de branza rasa gen parmezan (grana/parmigiano) ,se pipereaza si sareaza daca este nevoie.
Lasati sa se raceasca putin.
Intre timp intindeti foile de foietaj ,le ungeti cu putin ulei si impartiti compozitia de broccoli in doua ,inchideti sub forma de strudel .Deasupra ungeti cu ou batut ,presarati seminte de susan. Asa crud cum este ,taiati strudelul in bucati. Cand este gata copt,nu este nevoie sa mai fie taiat, asa bucatiile nu se faramiteaza.
Se coace in cuptorul incalzit, la o temperatura de circa 180 °, circa 35-40 minute ,pana se umfla si devine auriu.
Lasati sa se raceasca , serviti strudelul caldut sau rece.

Ciambella al mascarpone e cioccolato con aroma di rum / Chec cu mascarpone si ciocolata cu aroma de rom

La ricetta l'ho vista nel blog La ricetta perfetta e come avevo  giusto del mascarpone in casa lo provata.
L'ho preparata cosi come era , parte i pinoli e il rum che ho pensato di aggiungere.
Davvero ottima, una ciambella soffice e gustosa.



Ingredienti:

* 250 gr farina
* 250 gr mascarpone
* 100 gr di burro fuso
* 180 gr zucchero
* 3 uova
* 1 bustina vanillina
* 1 bustina lievito per dolci
* 100 ml. di latte
* 100 gr di cioccolato fondende /al latte o gocce di cioccolato
* rum o essenza rum
* pinoli
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Montare le uova con lo zucchero, fino ad ottenere una crema quasi bianca, aggiungete la vanillina, 1-2 cucchiai di rum ,il mascarpone, mescolate bene. Aggiungete il latte ,il burro fuso intiepidito e alla fine il lievito e la farina setacciate insieme. Se il composto dovesse risultare troppo denso , aggiungete del latte.
Tagliate a pezzettini il cioccolato e infarinarlo per evitare che si depositi sul fondo. Incorporare al composto il cioccolato e mescolate lentamente.Versate il composto in uno stampo da ciambella o plum cake grande rivestito con carta forno. Mettete sopra i pinoli.
Infornare a 180°( forno preriscaldato) per 40-45 minuti ,fare la prova stecchino.
Lasciare raffreddare e spolverizzare di zucchero a velo vanigliato.


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altre ricette :
- plum cake al limone e semi di papavero
- ciambella alla ricotta con le ciliegie
- ciambella romagnola
-ciambella all'acqua






Ingrediente:

* 250 gr faina
* 250 gr mascarpone
* 100 gr unt topit
* 180 gr zahar
* 3 oua
* 1 plic vanilie
* 1 plic praf de copt
* 100 gr di lapte
* 100 gr ciocolata amaruie / lapte sau bobite de ciocolata
* seminte de pin (facultativ)
* rom sau esenta de rom
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Se bat bine ouale cu zaharul ,se adauga vanilia , 1-2 linguri rom sau cateva picaturi esenta rom, si mascarpone , se amesteca bine. Se adauga untul topit si racit ,laptele iar la sfarsit faina (cernuta) amestecata cu praful de copt. Daca vi se pare prea tare aluatul ,adaugati putin lapte. La sfarsit se pune ciocolata taiata bucatele mai micute. Eventual treceti ciocolata prin faina ,inainte de a o pune in aluat. Se amesteca usor ,se pune compozitia intr-o forma de chec mai mare (rotunda) sau doua mai mici. Deasupra se pun semintele de pin . Se coace in cuptorul deja cald ,la o temperatura medie 180° ,circa 40-45 minute... se face proba cu scobitoarea.
Cand este rece ,se pudreaza. Este un chec gustos si pufos.

alte retete :
- chec cu lamaie si mac
- chec cu ricotta si cirese
- ciambella romagnola

-chec cu apa

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