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Aglio aromatizzato sott'olio / Usturoi aromatizat in ulei



Ingredienti:
* aglio
* aceto di vino bianco
* 1 cucchiaio sale grosso per ½ l.aceto+ ½ l.acqua
* pepe in grani
* alloro
* origano
* olio extravergine d'oliva
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Ho pelato tanti spicchi da riempire il vaso che avrei utilizzato: con circa 200 gr . d'aglio ho riempito un vasetto da 250 ml. Tenere presente che con la cottura un pò diminuiscono di volume.
Ho scottato per circa 3-4 minuti i spicchi di aglio, in quantità uguali di aceto bianco e acqua ,sale grosso , un po' di chicchi di pepe, qualche foglia di alloro. Il tempo di cottura può variare a secondo della dimensione degli spicchi e dal grado di croccantezza che si preferisce. Io preferisco più croccanti (come quelli comprati) e cosi ho fatto la prova con uno stuzzicadente.

Ho messo i spicchi di aglio sopra uno strofinaccio, che si asciugano bene (attenti che non profumi ) per qualche ora.
Ho messo nei vasetti (sterilizzati prima in forno o bolliti nell’acqua e poi fatti freddare) i spicchi d’aglio ,un po’ di origano e li ho coperti di olio extravergine. Conservate in luogo buio e fresco per almeno 2 mesi.
Una volta terminato l'aglio, l'olio può essere usato come condimento per pasta e verdure.
Gli spicchi così preparati si possono servire con la carne( bolliti ,arrosto) affettati, possono accompagnare i formaggi.







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Usturoiul conservat in asa fel , se poate manca ca un aperitiv , langa mezeluri ,branzeturi sau langa preparate de carne, fripturi.

Ingrediente:

* usturoi (de preferat din acela nou ,asa se curata mai usor pielita )
* otet de vin alb
* piper boabe
* 1 lingura sare grunjoasa la ½ l.apa + ½ l.otet
* foi de dafine
* oregan uscat
* ulei de masline extravergin (daca nu si de floarea soarelui)
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Curatati de pielita cateii de usturoi , este bine ca acestia sa fie destul de mari. Puneti intr-o oala apa si otet in cantitati egale, 1 lingura de sare mare (la 1/2 l. apa+ 1/2 l. otet) , foi dafin, boabe piper si puneti pe aragaz sa fiarba. Am folosit circa 200 gr. usturoi pt. un borcan de 250 ml.
Inainte de a-i fierbe faceti o proba .Puneti usturoiul curatat in bocanul unde ii veti conserva ,asa va dati seama cam cat intra intr-un borcan . Mai curatati in plus 2-3 catei ...daca este nevoie. Cand fierb se micsoreaza putin volumul lor, asa la sfarsit vor intra ceva mai mult.

Cand apa cu otetul incepe sa fiarba, puneti cateii de usturoi si ii fierbeti circa 3-4 minute . Timpul de fierbere , depinde si de marimea cateilor de usturoi. Este bine sa nu ii fierbeti mult ,trebuie sa ramana destul de crocanti...sa nu se inmoaie prea tare. Eventual ,incercati cu o scobitoare si vedeti cat de usor il patrunde...eu asa am facut.
Dupa ce se scot de la fiert ,se pun pe un servet de bucatarie (sau hartie de bucatarie) sa se scurga bine . Cand s-au racit bine, se pun catetii in borcanul sterilizat (in apa clocotita cateva minute sau in cuptor ,lasat apoi sa se raceasca) ,se presara oregan uscat ,se pune daca se vrea si foi de dafin iar deasupra se toarna uleiul de masline extravergin. Se umple bine borcanul ,sa acopere bine cateii de usturoi.
Inchideti cu capacul si conservati in loc racoros si la intuneric ,circa doua luni .

Ulelui care ramane in borcan , il folositi la condimentarea legumelor sau a pastelor ,la alte mancaruri
Preparat in felul asta, cu fierberea lui, gustul specific dispare, are un gust delicat , deloc iute.

Dolce di pane / Prăjitură din paine






















Questi giorni finalmente sono riuscita a fare questo dolce al pane, dopo la ricetta di mia suocera . Avevo in casa del pane secco e subito ho pensato a questa ricetta riciclo. 



Ingredienti:
* 300 g. di pane raffermo
* 600 ml. latte tiepido
* 7 cucchiai di zucchero
* 4 cucchiai di cacao
* 1 uovo
* buccia grattugiata da un limone
* 1 bustina vaniglia
* 50 g. di burro fuso
* noci, mandorle , pinoli
* uvetta (facoltativo)
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Preparazione:
Mettere a bagno nel latte tiepido il pane per qualche ora (4-5), finche si e ammorbidito bene , meglio per una notte. Il mattino seguente strizzarlo in modo da togliere una parte del ' latte poi frullatelo in modo da ottenere una composizione più omogeneo possibile. Aggiungere l'uovo ,lo zucchero e tutti altri ingredienti e amalgamare bene il tutto . Imburrate una teglia a bordo alto circa 4 cm. forma rettangolare misure circa 30x20 e rotonda da 24-26 cm diametro e versate il composto . Mettere nel forno ben caldo e lasciare cuocere a 200° C per circa 1 ora . Lasciate il dolce che diventa freddo e spolverizzate con zucchero a velo. Si conserva nel luogo fresco. Sopra la fetta, ho messo un po’ di panna montata…mi sembrava che stava bene… e che bontà .
















  română

Daca tot aveam paine uscata in casa , m-am gandit sa fac aceasta prajitura , care o cunosc de la soacra mea.

Ingrediente:* 300 gr. paine uscata
* 600 ml. lapte caldut
* 7 linguri zahar
* 4 linguri cacao
* 1 ou
* coaja rasa de la o lamaie
* 1 plic vanilie
* 50 gr.unt topit
* nuci , migdale , seminte de pin
* stafide (facultativ)
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Mod de preparare:
Puneti painea uscata intr-un castron larg si deasupra turnati tot laptele , lasati cateva ore(4-5) sa absoarba bine. Este mai bine sa puneti painea la inmuiat de seara iar a doua zi preparati prajitura. Cand painea s-a inmuiat bine , daca este nevoie o stoarceti de laptele in surplus. O maruntiti cu robotul de bucatarie pana devine ca o crema si adaugati restul ingredientelor ,amestecand bine cu telul sau mixerul , pana cand devine o compozitie omogena. Luati o forma rotonda(24-26 cm diam ) sau dreptunghiulara 23/30 cm. o captusiti cu hartie de cuptor sau o ungeti cu unt, rasturnati inauntru compozitia. Deasupra puneti cateva nuci , migdale (eu am pus din acelea dulci) si o bagati in cuptorul deja incalzit , la o temperatura de 200° C ,timp de 1 ora. Dupa ce o scoateti , lasati sa se raceasca bine si pudrati cu zahar farin. Se conserva la loc racoros sau chiar in frigider. A doua zi mi-a veni o idee, mi se parea ca statea bine si un mot de frisca deasupra si aveam dreptate ….o bunatate.

Baffi di cosacco (ricetta ucraina) / Mustati de cazac






















Questa ricetta ce l'ho della mia amica ucraina,Ulyana. Diciamo , e' un po' particolare per la cucina italiana. Comunque, molto apprezzata dai nostri parenti e amici italiani .




Ingredienti
per 3-4 persone
* 8 fette di carne di manzo/vitello ,tagliato abbastanza sottile circa 3 mm
* spaghetti più grossi n° 5-8
* 1 cipolla
* 3 tazzine di ketchup o salsa Rubra /Cirio
* 2 cucchiai di maionese
* una tazza passato di pomodoro
* 4 cucchiai di olio extravergine di oliva
* brodo di carne preparato con ½ dado
* parmigiano


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Mettete a lessare i spaghetti , tenetele solo metta tempo di cottura e scolateli ,mettendoli a parte in poca acqua fredda .
Prendiamo la fetta di carne (non troppo lunga, circa 8 cm. ) e spolverizziamo sopra con parmigiano grattugiato ,mettiamo 10-12 spaghetti adagiandole centrale in modo che ai lati della fetta escono i spaghetti , e facciamo un involtino ,chiudiamo con dei stuzzicadenti(basta uno solo) ; facciamo cosi con tutte le fette di carne. Mettiamo involtini a rosolare in un tegame con 2 cucchiai di olio ,circa 1 minuto per parte e poi li giriamo . Togliamo involtini rosolati mettendoli a parte. Nella stessa padella mettiamo altri due cucchiai di olio e la cipolla tagliata finemente ,rosoliamo per 1 minuto e aggiungiamo la passata di pomodoro ,ketchup, maionese e brodo ,lasciamo a bollire 5 minuti. Togliamo i stuzzicadenti e mettiamo gli involtini in padella ,che devono essere ben coperti di sugo…se no aggiungete ancora poco brodo o ketchup .
Lasciamo a bollire gli involtini lentamente, alla fine se bisogna aggiungete poco sale. Se gli involtini sono sottili in maximo 15 minuti sono pronti.













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Reteta luata de la prietena mea originara din Ucraina.



Ingrediente:

pentru 3-4 persoane

* 8 felii carne de vita taiata in fasii mai subtiti (circa 3mm),de preferat pulpa
* spaghetti mai groase (nr.5-8) de calitate superioara (cele care se fierb in 12 minute)
* 1 buc. ceapa
* 3 cescute ketchup
* 2 linguri maioneza
* 1 cana suc de rosii
* 4 linguri ulei masline
* supa de carne sau zarzavat preparata din 1/2 cub concentrat
* parmezan ras (cascaval)
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Se pun spaghetele, din acelea mai groase si de buna calitate, sa fiarba in apa clocotita cu sare, se tin circa jumatate timp de coacere. Le scoatem din apa in care au fiert si le punem in apa rece. Intre timp luam fasia de carne, de preferat sa nu fie prea mare si nici prea groasa (lunga maxim 8 cm. si 3 mm groasa), asa incat sa nu fim nevoiti sa rulam prea multe ori. Este importanat , deoarece asa se fierb mai repede si spaghetele in final raman intregi , nu se flescaiesc.
Deasupra feliei presaram o lingurita de parmezan (cascaval), apoi punem cateva spaghete(10-12), asa incat sa iasa de o parte si alta a feliei , rulam si inchidem cu o scobitoare. Dupa ce am preparat toate rulourile, le punem in tigaie cu 2 linguri ulei si le rumenim cate 1 minut , pe fiecare parte. Le scoatem si le punem deoparte. In aceasi tigaie punem ceapa tocata cat mai marunt cu 2 linguri ulei masline , o calim (nu prajim), asa incat sa-si dezvolte aroma iar apoi adaugam sosul de rosii, ketchup, maioneza si putina supa. Fierbem sosul circa 5 minute iar apoi adaugam rulourile(dupa ce le-am scos scobitoarea) , daca este nevoie supa, asa incat rulourile sa fie aproape acoperite de sos. Daca ne place, putem sa adaugam putin ketchup in loc de supa. Lasam sa fiarba , la foc potrivit, se sareaza daca este nevoie. Daca rulourile sunt mai subtiri, in maxim 15 minute, sunt gata.

Spaghetti alle acciughe e pane grattugiato / Spaghetti cu hamsii si pesmet

















Una ricetta semplice che mi piace moltissimo.

Ingredienti:
per 1 persona
* 100 g. di spaghetti
* 4 filetti piccoli di acciughe sotto olio
* 1 piccolo spicchio d'aglio
* 2-3 cucchiai di olio di oliva extravergine
* 1 cucchiaio colmo di pane grattugiato
* prezzemolo fresco (facoltativo)
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In una padella rosolare aglio tritato con l’ olio , aggiungete i filetti di acciughe rosolare per poco( fiamma media) e aggiungete 2-3 cucchiai di acqua di cottura in quale nel fra tempo si lessano i spaghetti. Quando i filetti sono sciolti , aggiungiamo i spaghetti lessati al dente , ma non scolati tropo di acqua di cottura ,mescolate per insaporire .Aggiungete il prezzemolo fresco tritato e il pane grattugiato ,mescolate ancora, servite subito i spaghetti caldi.






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Ingrediente:
pentru o persoana

* 100 gr. spaghete (sau taietei subtiri)
* 1 catel mic de usturoi
* 2-3 linguri ulei masline
* 4 fileturi mici di hamsii (ansoa) in ulei
* 1 lingura de pesmet cu varf
* patrunjel proaspat (facultativ)
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Intr-o tigaie, puneti uleiul si usturoiul tocat maraunt, caliti putin ,adaugati hamsiile si continati sa amestecati la foc potrivit. Adaugati 2-3 linguri de apa luate din oala unde a-ti pus sa fierbeti pastele. Cand hamsiile sau dizolvat ,adaugati pastele fierte al dente si amestecati sa ia gust .Totul faceti la foc potrivit. Daca vedeti ca sunt prea uscate adaugati iar 2-3 linguri de apa in care au fiert spaghetele. La urma puneti pesmetul si patrunjelul tocat ,amestecati de cateva ori, stingeti focul si serviti pastele imediat.

La nostra cagnolina Lilla / Catelusa noastra Lilla

Da più di un anno, il mio figlio voleva un cagnolino ,anche se abbiamo due gatte in casa. Dietro casa nostra e arrivato un circo , per una settimana , vengono sempre d’estate qui al mare. Avevano 7 cuccioli dalla cagnolina (una barboncino), che fa spettacoli nel circo . Il mio figlio Marco , essendo sempre al parco dove circo aveva messo il tendone, si e innamorato di questa cucciola… Visto che da un anno, pensavamo di prendere un cagnolino …ecco fatto. :)
Si chiama Lilla , ha 1 kg si 30 cm. lunghezza . Come ho detto, la mamma una barboncino e papa un chihuahua.

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Deja de anul trecut, baiatul meu , ne tot spunea ca ar fi vrut un caine ; noi deja avem doua pisici. De o saptamana , langa casa noastra a venit un circ ambulant , destul de mare, care face spectacole pe tot litoralul marii Adriatice ,in timp de vara. Cum Marco era tot timpul la parcul din spatele casei ,unde circul isi pusese cortul ,a pus ochii pe aceasta catelusa. Una dintre catelele dresate, care face si spectacol , avea 7 pui ...si uite asa unul l-am luat noi. Mama este un caniche-marime medie iar tata este un chihuahua si mai mic . Nu v-a creste prea mare, de fapt asa cum vroiam, de cand eram intenzionati …la dorinta lui Marco sa luam un caine.
Se numeste Lilla , are doar o luna si ceva (asa ne-au spus cei de la circ) si este lunga doar 30 cm. are 1 kg .





Bastoncini al formaggio (salatini) / Saleuri (saratele)


Salatini gustosi e fragranti ,ricetta di casa mia.

Ingredienti:
* 400 g. di farina 00
* 125 g. di formaggio quartirolo grattugiato
* 125 g. di formaggio fetta grattugiato
* 250 g. di margarina 
* 2 uova
* sale
* semi di sesamo, papavero, cumino

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Grattugiamo i formaggi e li mescoliamo con la margarina , aggiungiamo un uovo , la farina e un cucchiaino di sale. Se desideriamo possiamo utilizzare un solo tipo di formaggio . Mescoliamo bene tutto finche diventa un impasto omogeneo , lo stendiamo in una sfoglia alta circa 1 cm. Tagliamo a bastoncini , spennelliamo con l'altro uovo sbattuto e sopra mettiamo a piacere i semi di sesamo o papavero o cumino ...parmigiano grattugiato. Si mettono i bastoncini nel forno caldo, con la fiamma media ,circa 180-190 gradi ..e quando sono dorati li togliamo.









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Ingrediente:
* 400 gr.faina
* 125 gr.telemea de vaca
* 125 gr. de branza oaie sau feta
* 250 gr. margarina
* 2 oua
* sare
* chimen, mac, susan, parmezan
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Amestecam branza rasa cu margarina , 1 ou , faina si o lingurita de sare. Daca dorim, branza o putem folosi si doar de un singur tip.
Dupa ce am facut aluatul ,il intindem in foaie nu prea subtire ,circa 1cm ,taiem bastonase.Celalalt ou il batem bine si cu el ungem saleurile,deasupra presaram mac, chimen, susan sau parmezan. Le punem in cuptor , la foc potrivit , cuptorul incalzit.
Aceste saleuri au gust de destul de mult de branza si ies fragede.

Melanzane grigliate / Vinete la gratar


































Ingredienti:
* 2 melanzane
* 4 cucchiai di olio extravergine di oliva
* 1 cucchiaio di aceto
* 1-2 spicchio aglio
* prezzemolo
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Lavare e affettare le melanzane, salarle e lasciarle riposare per far uscire tutta l'acqua (circa 1 ora) Asciugarle con della carta da cucina . Cuocerle su una griglia ben calda e condirle con l'olio, aceto ,aglio e prezzemolo fresco tritati, se bisogna aggiungete sale.
Meglio se preparato il giorno prima per il giorno dopo.
In questo modo si possono preparare anche i peperoni e le zucchine.

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bandiera Pictures, Images and Photos

Ingrediente:
* 2 vinete
* 4 linguri ulei de masline
* 1 lingura otet
* 1-2 catel de usturoi
* patrunjel
* sare
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Spalati vinetele si curatatile de coaja (nu neaparat toata), taiatile felii circa 1 cm ,saratile si lasati sa stea pana cand se scurg de apa care isi lasa (circa 1 ora)
Uscatile cu un servet de hartie de bucatarie ,coacetile pe gratarul bine incalzit. Le condimentati cu ulei emulsionat cu otet, usturoi si patrunjel tocat marunt si daca este nevoie adaugati iar sare. Mai bine sa le preparati cu o zi inainte.
Pot fi mancate ca garnitura, aperitiv sau ca fel unic vegetarian.

Patate saporite con funghi / Cartofi gustosi cu ciuperci



















Ingredienti:
per 4 persone
* 4 patate grandi
* 250 g. di funghi champignon
* 130 g. di pancetta affumicata
* ½ bicchiere vino bianco
* 2 cucchiai olio d’oliva
* prezzemolo
* sale , pepe
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Pulite le patate e i funghi ,tagliateli in fette abbastanza spesse. Nella padella mettete olio e la pancetta tagliata striscioline ,abbrustolire un po’ . Aggiungete le patate e i funghi , sale e vino , alzate la fiamma e mescolare , lasciare che si evapori il vino. Subito coprite con un coperchio , cuocere a fuoco medio , per circa 20 -25 minuti. Se il sugo di cottura (lasciato dei funghi) scade , aggiungete dell'acqua , fino quando necessario e le patate sono pronte. Quando le patate sono cotte aggiungete prezzemolo tritato , pepe e agiustate di sale, mescolate e servire le patate calde.

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Ingrediente:
pentru 4 portii

* 4 cartofi mari
* 250 gr.ciuperci albe
* 130 gr. costita afumata
* 1/2 pahar vin alb
* 2 linguri ulei masline
* patrunjel
* sare si piper
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Se curata cartofii si ciupercile, se taie in felii destul de groase. In tigaie punem costita fasii (sau cubulete) cu uleiul sa se rumenesca nitel . Adaugam cartofii si ciupercile, saram si adugam vinul ,lasam sa se evaporeze, la foc mai mare. Dupa aceea, acoperim cu un capac si coacem la foc mediu , pentru circa 20-25 minute. Daca scade apa lasata de la ciuperci, adaugam noi putina , pana cand cartofii sunt gata. La sfarsit adaugam patrunjel tocat si piper , serviti cartofi calzi.

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