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Insalata di riso con patè d'olive, tonno e formaggio / Salata de orez cu crema de masline, ton si branza.


Piatto estivo...insalata di riso con patè d’olive nere, tonno e formaggio...veloce, fresco e versatile. Potete eliminare il tonno o addirittura sostituire con lo sgombro o salmone. 
 

Ingrediente:
* 2 piatti di riso con chicco lungo o tipo basmanti lessato e raffreddato
* 50-60 g di patè d’olive nere o verdi (io Rio Mare Patè )
* 100g di tonno (scatoletta)
* formaggio tipo quartirolo o caciotta o altro formaggio semi stagionato 
* pomodori ciliegina o altro tipo
* olio d’oliva extravergine q.b.
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Lessate il riso (al dente) in acqua salata e passatelo sotto acqua fredda. Mescolatelo con il tonno ,pomodori tagliati , formaggio tagliato a cubetti e il patè d’oliva emulsionato con poco olio d’oliva , aggiungete sale e mescolate tutto bene. Conservare in frigo circa 1 ora prima di servire.


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Ingrediente:

* 2 farfurii pline cu orez ( bobul mai subtire sau basmanti)… fiert si racit imediat sub apa rece
* 50-60 g.pate de masline...eu am folosit cel de masline negre
* 100 g. ton in conserva sau alt peste 
* branza gen telemea
* rosii cireasa sau alt tip
* ulei de masline
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Se fierbe orezul nu prea tare (al dente),in apa cu sare iar cand este gata il clatiti cu apa rece,il lasati sa se scurga. Orezul sa fie din acela cu bobul mai subtire sau basmanti…asa cum am mancat eu la autoservire. Il puneti intr-un castron si adaugati tonul faramitat , branza taiata cubulete, rosiile taiate bucatele potrivite si pateul de masline emulsionat cu cateva linguri de ulei de masline. Daca tonul este conservat in ulei ,il putrti folosi pe acela. Adaugati sare si amestecati bine, puneti salata in frigider la rece ,minim 1 ora inainte de a fi servita.

Pomodori al tonno e ricotta / Rosii cu ton si ricotta

Una ricetta che ho trovato, tanto tempo fa in una rivista ; perfetta per l’estate e non solo.

















Ingredienti:

* 4-5 pomodori abbastanza grandi
* 100 g di ricotta
* 1 uovo sodo
* 80-100 g di tonno in scatola
* 1/2 cipolla
* sale
* pepe
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Tagliate i pomodori in testa e svuotateli. Mettete in una terrina la polpa tritata grossolanamente e aggiungete il tonno spezzettato,la cipolla tritata,la ricotta e il l'ouvo sodo sbriciolato, sale e pepe.Con il composto riempite i pomodori dopo averli salati..Sistemateli in una teglia da forno imburrata e cuoceteli a 200° per circa 20 minuti.Si possono mettere anche nel forno a microonde/grill ,per 20 minuti.
Si possono mangiare anche cosi crudi.









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Aceasta reteta ,am gasit-o intr-o revista italiana, de acum cativa ani . Am facut-o prima oara,zilele astea, si mi-a placut mult. Este foarte potrivita pentru perioada verii si nu numai.

Ingrediente:

* 4-5 rosii
* 100 g urda sau ricotta
* 1 ou fiert
* ½ ceapa
* o cutie conserva ton in ulei 80-100 g.
* sare ,piper
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Se scobesc rosile iar miezul lor il taiem bucatele si il amestecam cu tonul maruntit (scurs de uleiul din conserva) ,oul fiert taiat , urda sau ricotta ,ceapa tocata marunt, sare si piper .
Rosiile scobite le saram si le umplem cu aceasta compozitie . Le coacem in cuptor intr-o tava unsa cu ulei sau captusita cu hartie de cuptor, circa 20 minute la o temperatura de 200 °. Se pot pune si in cuptorul cu microunde la grill, pentru 20 minute.
Se servesc caldute sau reci. Personal mi-au placut mult si a doua zi ,conservate la rece in frigider.
Se pot manca chiar si crude, fara sa le mai bagati in cuptor.

Finocchi in umido / Fenel (fenicul) cu sos de rosii


Ingredienti:
* 2 pezzi grossi di finocchi
* 1 carota
* 1 costa(gambo) di sedano
* 1 cipolla piccola
* 2 cucchiai di olio d’oliva extravergine
* 2 tazze di passato di pomodoro
* ½ bicchiere di vino bianco(facoltativo)
* parmigiano o grana grattugiato
* sale e pepe

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Lavate e pulite i finocchi ,eliminate le code e le foglie esterne ,poi lesateli in acqua salata ,ma non troppo,tagliateli a spicchi. Tritate la cipolla,sedano e la carota e fateli appassire in padella con l’olio .Aggiungete la passata di pomodoro e poco brodo di verdura lasciando a bollire qualche minuto, mettete dentro i finocchi ,li insaporiamo per circa 3-4 minuti e spegniamo il fuoco. Aggiustiamo di sale e mettiamo un po’ di pepe. Mettiamo tutto in una pirofila da forno, spolverizziamo con il formaggio grattugiato e mettiamo nel forno o grill per 10-15 minuti .
Si può mettere anche ½ bicchiere di vino bianco,quando soffriggiamo la carota ,cipolla e sedano; quando evapora ,aggiungiamo la passata di pomodoro.

Altre ricette che faccio ... finocchi alla besciamella e finocchi marinati.







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Ingrediente:
* 2 bucati mari fenel (bulbi de fenicul)
* 1 morcov
* 1 telina- tulpina verde
* 1 ceapa mica
* 2 linguri ulei
* 1/2 pahar vin alb (facultativ)
* 2 cani passata de rosii/pomodoro
* parmezan ras sau cascaval,alta branza care se topeste
* sare, piper
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Se pune la fiert, in apa cu sare, fenelul. Cand intra fulculita in el, fiind putin crocant, oprim fierberea si-l scoatem din apa. Nu trebuie sa fie foarte fiert.
Punem uleiul in tigaie, morcovul, telina si ceapa tocata cubulete marunt, le calim cateva minute, adaugam putina apa sau supa de zarzavat si lasam in continuare pe foc sa fiarba. Adugam sosul de rosii, si lasam sa scada putin.
Intre timp, taiem fenicul in felii si il punem in tigaie, peste sosul de rosii, amestecam incet, lasam circa 3-4 minut, apoi stingem focul. Daca sosul scade prea mult adugam apa sau supa de zarzavat, saram daca este nevoie. Adaugam daca este nevoie sare si piper.
Punem fenicul intr-o forma, presaram de parmezan ras (cascaval) si dam la cuptor sau grill 10-15 minute.
Daca dorim, putem adauga si 1/2 pahar de vin alb cand calim telina, morcovul si ceapa. Dupa ce s-a evaporat vinul, se adauga sosul de rosii.

Alte retete cu fenel care fac: fenel cu sos besamel si fenel marinat .

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