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Polpette di zucchine / Chiftele de dovlecei

Ingredienti:

* 3 zucchine
* 1 uovo
* 5 cucchiai di formaggio quartirolo grattugiato o grana, parmigiano
* 2 cucchiai di farina o pangrattato
* sale e pepe
* 1 cucchiaino di polvere d’aglio / 1-2 spicchio
* prezzemolo
* olio per friggere
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Puliamo le zucchine di buccia , li grattugiamo e mettiamo del sale. Lasciamo le zucchine grattugiate a riposare minimo 1 ora ; cosi lasciano bene la loro acqua e dopo strizziamo bene .
Mescoliamo bene le zucchine strizzate con l’uovo, quartirolo grattugiato, farina/pangrattato, aglio, sale, pepe, prezzemolo tritato .Prendiamo con un cucchiaio e mettiamo nell’olio caldo ,friggendo le polpette .Li mettiamo sulla carta da cucina ; li serviamo calde .Si possono mangiare anche fredde.



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Ingrediente:

* 3 dovlecei
* 1 ou
* 5 linguri branza rasa telemea o parmezan
* sare si piper
* 2 linguri faina sau pesmet
* 1 lingurita praf de usturoi; sau 1-2 catei de usturoi tocat marunt
* ulei pentru prajit
* patrunjel
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Dovleceii se curata de coaja, se rad intr-un castron si se presara cu sare. Se lasa sa stea o ora (minim) si se storc bine de zeama care s-a lasat. Se pun in alt castron, se adauga oul, branza rasa, faina/pesmet , usturoiul, piper si sare, patrunjel tocat, amestecand totul bine. Se ia cu lingura din compozitie si se pune intr-o tigaie in ulei incins sa se prajeasca, iar apoi le punem pe hartie, sa asoarba uleiul de la prajit. Se servesc reci sau caldute.

Pomodori ripieni di riso / Rosii umplute cu orez

Ricetta presa da un libro di cucina rumeno.

Ingredienti:
* 10-12 pomodori
* 1 cipolla
* 1 carota
* 1 tazza di riso
* 300g. di funghi in scatola
* 4 cucchiai di olio extravergine di oliva
* brodo vegetale
* prezzemolo
* formaggio grattugiato grana, pecorino, parmigiano
* sale e pepe
Per sugo
* ½ tazza di acqua
* 2 pomodori sbucciati dalla loro pelle
* 2 cucchiai di olio
* un spicchio di aglio o 1 cucchiaino polvere d’aglio
* sale
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Si taglia la parte di sopra del pomodoro, dove c'e il picciolo, si toglie la polpa e i semi e salate , si mettono rovesciati a sgocciolare , cosi lasciano la loro acqua. In un tegame mettiamo la cipolla tritata finemente ,l'olio e la carota grattugiata, rosoliamo un po’ sul fuoco , aggiungiamo il riso e cuocerlo per un paio di minuti ,aggiungete il brodo di verdure. Quando incomincia a bollire, aggiungete la polpa di pomodoro tritata e anche poco di sugo,i funghi scolati di olio e tritati ,sale e prezzemolo.
Tenete ancora per altri 5 minuti e spegnete il fuoco. Deve risultare un riso non troppo asciutto, con lui riempiamo i pomodori.
In un tegamino mettiamo 2 cucchiai d'olio ,un spicchio d'aglio tritato a soffriggere ,aggiungiamo i due pomodori spelati e tritati bene ,mezza tazza di acqua e sale ,lasciate a bollire circa 10 minuti .
Mettiamo i pomodori ripieni di riso in una pirofila per forno, sopra rovesciamo il sugo , e spolverizziamo con del formaggio grattugiato,inforniamo per 15 minuti . Si possono servire nel piatto con del prezzemolo tritato, caldi .Sono buoni anche freddi.



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Reteta luata dintr-o carte de bucate romaneasca.

Ingrediente:
* 10-12 rosii
* 1 ceapa mare
* 1 morcov
* 1 cana de orez
* 300 gr. ciuperci in conserva
* branza rasa (parmezan,cascaval) de pus deasupra
* supa de zarzavat
* 4 linguri ulei de masline
* patrunjel tocat
* sare,piper
Pentru sos:
* apa(1/2 cana)
* 2 rosii curatate de pielita
* 2 linguri ulei masline
* 1 catel de usturoi tocat marunt sau 1 lingurita praf de usturoi
* sare
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Se taie rosia in partea unde a fost codita, se scoate miezul cu semintele, se sareaza si se aseaza cu gura in jos sa se scurga.In acest timp,ceapa taiata marunt se prajeste in ulei, impreuna cu morcovul ras, se adauga orezul si,cand incepe sa se rumeneasca ,se stinge cu supa de zarzavat. Se lasa sa dea 2-3 clocote, se adauga miezul rosiilor tocate si zeama (nu neaparat tot) si apoi ciupercile tocate si scurse de ulei (daca sunt cele conservate in ulei), se tine alte 5 minute, se adauga sarea, patrunjelul. Important este ca compozitia finala sa fie putin zemoasa. Se umplu rosile, se aseaza intr-o cratita si se toarna deasupra sosul facut din apa, ulei, sare, rosile curatate de pielta si tocate marunt, usturoiul, tinute la foc potrivit, circa 10 minute. Deasupra rosiilor se presara putina branza rasa . Se dau la cuptor 15 minute la foc mic. Daca dorim le servim cu putin patrunjel tocat deasupra. Se servesc calde dar sunt bune si reci.

Insalata di pasta fredda / Salata de pasta rece


Ingrediente:
per 4 persone

* 400g. di pasta corta farfalle, fusilli.
* ½ cipolla
* 5 cucchiai di olio extravergine
* 2 cucchiaini di senape
* 1 peperone giallo o rosso
* 1 cetriolo
* 150 g. di wurstel
* 150 g. di provola affumicata
* qualche foglie di basilico
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Tritate la cipolla molto finemente e versatela nell’olio in cui avrete già emulsionato il senape.,lasciate riposare per almeno ½ ora. Fate cuocere il peperone in forno caldo, spellatelo, eliminare i semi e tagliatelo a falde .Tagliate a cubetti la provola ,a rondelle il wurstel , a fette non troppo sottili il cetriolo. Lessate al dente la pasta e tenetela sotto l’acqua fredda .Versatele poi in una ciotola e conditele con l’olio alla cipolla e senape filtrato. Unite i peperoni ,i wurstel ,il cetriolo,, la provola, le foglie di basilico spezzate ,sale e pepe. Servite la pasta fredda , dopo che si e riposata in frigo, minimo ½ ora .








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Ingrediente:
pentru 4 portii

* 400 gr. paste scurte tip fundulite, spirale .
* ½ ceapa tocata marunt
* 5 linguri ulei masline
* 2 lingurite mustar
* 1 ardei copt taiat fasii (rosu sau galben)
* 1 castravete proaspat taiat rondele
* 150 gr.crenvursti taiati rondele
* 150 gr. cascaval afumat taiat cubulete
* cateva frunze de busuioc (se poate folosi si cel uscat)
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Emulsionam uleiul de masline cu mustarul, apoi adaugam ceapa tocata marunt, se amesteca bine , se lasa sa se aromatizeze, circa ½ ora. Intre timp pastele se fierb,le punem in apa clocotita cu sare, cand sunt gata (nu trebuie sa devina prea moi..."al dente" ), se scurg si se clatesc imediat cu apa rece.
Dupa minim ½ ora, filtram uleiul emulsionat cu mustarul si ceapa. Se pun pastele intr-un castron iar peste ele turnam uleiul, apoi celelalte ingrediente: ardeiul gras copt taiat fasii, castravetele si crenvurstii taiati rondele, cascavalul taiat cubulete, cateva frunze rupte marunt de busuioc. Busuiocul, se poate folosi si cel uscat. Adaugam sare si piper dupa gust. Pasta se amesteca bine iar apoi se da la rece ,minim ½ ora. Se servesc reci.

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