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Mahalabieh (Mahalabia)

Volete fare un dessert fresco, leggero e gustoso? Bene, allora preparate questo budino di latte con farina di riso e frutta . Questo budino si chiama Mahalabieh , è un dolce mediorientale . Nel web l'ho trovato  sotto una varietà di nomi come Mahalabia , Mahlabia ,Muhallabia .Sono diversi modi di servire Mahalabia , con i pistacchi tritati, frutta fresca o secca , marmellata . Io l'ho servito con le fragole caramellate .La ricetta lo trovata sul blog Micul in bucatarie, mi è piaciuta subito .Un dolce ideale per i celiaci . Una vera delizia ! Ciao e buon inizio settimana!




Ingredienti

1 litro di latte
70 gr. di farina di riso o maizena-amido di mais)
100 g. di zucchero
1-2 cucchiai di acqua di fior di arancio
500 g. di fragole
60 g. di zucchero
una bacca di vaniglia



Procedimento:
Versate la farina di riso in una ciotola e mescolate con la frusta per evitare la formazione dei grumi. In una pentola portate a ebollizione il latte rimasto e lo zucchero, unite la farina di riso con il latte, il ripieno della bacca di vaniglia ,abbassate la fiamma e fate addensare bene mescolando in continuazione. Togliete dal fuoco e aggiungete l’acqua di fior di arancio, mescolate bene e poi distribuite il composto nelle coppette. Caramellate 60 g. di zucchero , mettete sopra una parte di fragole tagliate a pezzetti ,mescolate fino che si scioglie lo zucchero e si forma una salsa .Aggiungete il resto di fragole tagliate ,mescolate e subito togliete dal fuoco .Le ultime fragole non si devono ammorbidire troppo. Mettere il budino nel frigo per almeno 2 ore e poi servite con le fragole caramellate .





Con questa ricetta partecipo al contest "Sapori d'Oriente" -La cucina di Esme





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română


Reteta acestui desert este luata din blogul Micul in bucatarie .Un desert care se prepara in Orientul Mijlociu . Este o budinca de lapte cu faina de orez ,simplu de facut ,delicata la gust si delicioasa . Budinca se poate servi cu fistic maruntit deasupra , fructe proaspete sau uscate , dulceata . Eu am servit-o cu capsuni caramelate, asa cum era in reteta. Este ideala acum pe timp de vara , rece din frigider ,servita cu fructe proaspete . Un dolce ideal pentru cine are probleme de celiachie.




Ingrediente:

1 litru lapte
70 g. faina de orez sau amidon de porumb
100 g zahar..sau dupa gust
1-2 linguri apa de flori de portocal
60 g. zahar
500 g. capsuni sau alte fructe
miezul unei pastai de vanilie


Mod de preparare:
Faina de orez se amesteca cu o parte de lapte rece ,asa incat sa nu se formeze cocoloase. Se adauga laptele putin cate putin si se amesteca cu un tel, pana se dizolva bine . Se dizolva bine fara probleme . Restul de lapte se pune pe foc iar cand incepe sa fiarba, se adauga laptele in care am dizolvat faina de orez. Se amesteca continuu, la foc potrivit catre mic ,pana incepe sa se ingroase. Se adauga zaharul si miezul unei pastai de vanilie. Gustati si daca va place cat este dulce, nu puneti toata cantitatea de zahar. Amestecati mereu ,pana devine ca o budinca. Se pune apa de flori de portocal catre sfarsi .Cand este gata, se pune in formele in care vrem sa servim. Se da la frigider,minim 2 ore.  Sosul de capsuni (alte fructe ): se caramelizeaza cele 60 g zahar cu 250 g. capsuni taiate in bucatele nu foarte mari , si se lasa pana se topeste zaharul. La adaugarea capsunilor zaharul caramelizat se intareste dar de la apa din capsuni se va topi. Se adauga si restul de capsuni , se mai amesteca putin astfel incat a doua tura de capsuni sa nu se mai descompuna. Se serveste cu budinca .

Varianta cu fructe proaspete : se taie fructa care ne place bucatele , se pune in cupele in care vom servim , deasupra se toarna budinca , se decoreaza cu bucatele de fructe ramase.
Varianta cu dulceata si fructe uscate : se pune in cupe dulceata ,deasupra budinca , apoi ornam cu fructa uscata. Exemplu : daca am pus dulceata de caise ,deasupra ornam cu caise uscate/deshidratate .

Torta salata con pollo,piselli e pesto di cipolla rossa / Tarta sarata cu pui, mazare si pesto de ceapa rosie


Adoro le torte salate , l’ho detto anche altre volte. La torta salata è sicuramente un piatto molto versatile e di facile realizzazione. Questa torta lo preparata un mese fa e per la preparazione ho usato degli avanzi del petto di pollo allo spiedo .





Ingredienti:

un rottolo di pasta briseé /sfoglia rotonda
½ petto di pollo allo spiedo o arrosto
150 g. di Emmenthal a fette
½ cipolla
2 uova
1 tazzina da caffè con latte
3 cucchiai di panna
4 cucchiai di pesto con cipolla rossa e pomodori ( i pesti di Barilla)
100 g. di piselli
3 cucchiai di parmigiano/grana grattugiato
sale e pepe
olio extragervine di oliva

Preparazione: 
Tagliate a cubetti il petto di pollo . In un tegame fatte soffriggere la cipolla affettata con poco olio extravergine di oliva. Aggiungete i cubetti di pollo, i piselli e mescolate bene, insaporire bene per circa 1 minuto . Stendete la pasta sfoglia con tutta la sua carta forno in una teglia tonda. Mettete sopra l'emmenthal a fette. Aggiungete sopra il composto di petto di pollo e piselli . In una ciotola sbattete le uova, con il latte, la panna , pesto di cipolla rossa e pomodori , formaggio grattugiato ,salate e pepate . Versate il composto sopra , spolverizzate con parmigiano /grana grattugiato, ripiegate i bordi. Infornate in forno già caldo a 180° per circa 40-45 minuti o finché la torta diventa dorata. Prima di servirla , lasciatela circa 10 minuti che si raffredda .






Dolce di semolino e ricotta / Prajitura cu gris si ricotta

Questo dolce è praticamente una variante della torta di semolino - migliaccio , un dolce tipico del Carnevale napoletano . Migliaccio dolce si prepara con un composto di semolino e uno di ricotta ,zucchero e uova si amalgamano insieme e si cuoce nel forno . Io invece ho separato i due composti ,ho messo la base di semolino , sopra la ricotta e poi ho infornato . E' buonissimo , provatelo!


Ingredienti:
teglia tonda diam. 24-26 cm .

110 g. di semolino
400 g. di latte
250 g. di ricotta
2 uova
100 g. di zucchero
25 g. di farina
25 g. di burro
1 bustina vanillina
buccia grattugiata di un limone
un pizzico di sale
1 cucchiaio di zucchero per la preparazione di semolino
zucchero a velo
uvetta (facoltativo)
zuccherini colorati

Preparazione:
Bollite il latte con il burro ,un pizzico di sale e un cucchiaio di zucchero . Quando il latte bolle, versate il semolino a pioggia e lasciate cuocere, mescolando con una frusta, fino a quando il semolino inizia ad addensarsi. Quando è pronto mettete il semolino caldo in una pirofila da forno tonda diam. 24-26 cm. imburrata o foderata con della carta , stendetelo in uno strato uniforme. Lasciate a raffreddarsi . Nel fra tempo , in una ciottola mescolate la ricotta con lo zucchero ,la vanillina, i tuorli ,la buccia grattugiata di limone .Alla fine aggiungete la farina e l'uvetta ammollata nel rum. A parte, montare gli albumi a neve e incorporarli lentamente al composto di ricotta. Si stende uniforme il composto di ricotta sopra il semolino freddo. Mettete sopra i zuccherini colorati e cuocete il dolce circa 40 minuti nel forno già riscaldato ,a fuoco moderato-circa 180° ,fino che diventa dorato. Quando il dolce è freddo si spolverizza con lo zucchero a velo .

* Ricetta  di questo dolce ( leggermente modificata da me ) , lo presa dal forum di cucina rumeno ,Reteteculinare.ro .














Buon fine settimana a tutii !

 



română


Reteta este luata dupa situl Reteteculinare.ro . Eu am modificat putin reteta , dupa cum ne place si ce ingrediente aveam. In loc de branza de vaci ,am pus ricotta ,nu am pus stafide si am pus deasupra bilute colorate. Am descoperit ca se aseamana foarte mult cu un dulce italian care se prepara in perioada Carnavalului la Napoli, de nume migliaccio. Migliaccio se face practic cu aceleasi ingrediente. O compozitie de gris , una de ricotta ,oua, zahar ..apoi se amesteca impreuna si toata compozitia se pune in tava la copt . In schimb prajitura asta se face cu o baza de gris , deasupra se pune un strat de ricotta ,oua, zahar ,apoi se coace. Oricum este un dulce foarte bun si simplu de facut , merita incercat !


Ingrediente:
pentru tava rotunda diam. 24-26 cm.

110 g. gris
400 ml. lapte
250 g ricotta sau branza de vaci
2 oua
100 g zahar
25 g faina
25 g unt
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la 1 lamaie
stafide (facultativ)
un varf de sare
1 lingura zahar pentru gris
zahar pudra vanilat
 bilute colorate din zahar pentru decor


Mod de preparare:
Fierbeti laptele cu untul, un praf de sare si o lingura de zahar. Adaugati grisul in ploaie si fierbeti in continuare pana se ingroasa, amestecand cu telul mereu. Turnati intr-un strat, intr-o forma rotunda de circa 24-26 cm. diam. unsa cu unt si tapetata cu pesmet sau captusita cu hartie de cuptor. Puteti folosi si o tava de alta forma ...nu neaparat rotunda. Grisul se lasa sa se raceasca. Separat, amestecati bine ricotta cu zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile, coaja rasa de lamaie. La sfarsit se pune faina si stafidele inmuiate in rom. Bateti spuma tare albusurile si inglobati-le in amestecul cu ricotta. Turnati peste stratul de gris racit si nivelati. Presarati bilute colorate di zahar. Se coace la cuptorul preancalzit, pentru aproximativ 40 min, la foc moderat .circa 180° , pana este coapta si frumos rumenita. Rece , se presara cu zahar pudra.

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