cardi gratinati con mozzarella e besciamella-cardon cu mozzarella si bechamel |
Cardo , il nome scientifico è Cynara Cardunculus, ma è familiarmente detto anche carciofo selvatico .
I cardi sono molto versatili in cucina e possono essere cucinati in tantissimi modi. Hanno un sapore delicato, leggermente somigliante a quello del carciofo. Li ho cucinati al forno con la mozzarella e besciamella. Davvero buoni !
Ingredienti:
-1 kg di cardi
(io cardo Gigante di Romagna, meno amarognolo)
-250 g. di besciamella
-1 mozzarella
-Grana o Parmigiano, Pecorino
Pulite i cardi . Tagliate l’estremità del cespo e separate le singole costole eliminando le eventuali foglioline. "Pelate" bene con un coltello la parte esterna del gambo per togliere eventuali parti nere e i filamenti. Fate attenzione anche alle parti laterali di ogni costa che presentano delle piccolissime sporgenze che vanno raschiate anche loro. Tagliate le costole in pezzi di circa 10cm. Se risultassero troppo grosse ,tagliate a metà, nel senso della lunghezza . Sciacquate e metteteli in una bacinella con acqua e limone perché come i carciofi tendono ad annerirsi. Quando tutti sono puliti ,lessateli in acqua con il sale per circa 30 minuti. Una volta cotti, scolate i cardi e lasciateli intiepidire. Imburrate una teglia da forno ,cospargete con il pangrattato .Mettete un primo strato di cardi lessati .Sopra i cardi mettete la mozzarella (tutta ) a fettine , besciamella e formaggio grattugiato . Io per mancanza di tempo ho messo della besciamella già pronta . Procedete allo stesso modo formando il secondo strato. Infornate in forno già caldo a circa 200° per circa 30-40 minuti .Sopra diventerà ben dorata. Lasciateli riposare un po' prima di servirli.
immagine presa da web |
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Cardonul ( Cynara Cardunculus) , este o leguma asemanatoare cu tulpina de telina , face parte din familia anghinarii. Acum in iarna este sezonul ei. La gust se aseamana cu anghinarea, fiind mai delicat (nu foarte amarui) cu o textura crocanta, de culoare verzuie ,galbuie catre albicioasa…depinde de tipul cultivat. Cu cat culoarea lui este mai alba ,cu atat nu este amarui. Nu stiu daca in Romania ,aceasta leguma se gaseste pe piata. Are putine calorii, are proprietati depurative a ficatului, stimula secretia bilei si a intestinului. Are efect antioxidant si antiinflamator. In Italia ,se gateste in multe feluri , fierti ,preparati cu diverse sosuri, cu paste, orez, cu bechamel si branza la cuptor ,prajiti, in omleta ,cu unt caliti... etc
Ingrediente:
1 kg cardon
250 gr. sos bechamel
1 mozzarella (120gr.)
Grana ,Parmigiano sau alta branza gen parmezan rasa
sosul bechamel :
250 lapte ,30 unt, 25 faina
Se taie partea de sus cu frunze a cardonului. Se separa fiecare bucata/tija si se curata fiecare in parte . Se racaie cu cutitul eliminand partea externa superficiala care este toata atoasa , cat si pe marginile acesteia. Se taie cardonul in bucati de circa 10 cm. iar daca bucata este foarte lata,se taie in doua pe lungime. Se pun bucatile curatate in apa cu zeama de lamaie ,deoarece au tendinta de a se inegri, la fel ca anghinarea. Cand le-ati curatat si spalat bine sub apa, se fierb in apa cu sare ,pana cand intra furculita in el. Oricum ,sa nu fie foarte moale ,flescait. Se scot di apa si se lasa sa se scurga bine. Se face sosul bechamel :Se topeste untul intr-o craticioara ,cu putina sare .Se adauga imediat faina si amestecati rapid si energic cu un tel la foc potrivit catre mic dar fara sa se rumeneasca mult , sa nu devina inchisa la culoare. Se trage de pe foc si se adauga laptele cald ....chiar fierbinte (nu rece ) , o parte apoi restul,amestecand mereu. Se amescteca bine energic , pana se incorporeaza tot cu telul. Se pune iar craticioara pe foc ,la flacara mica,(cu sau fara capac) sa fiarba incet incet ,pana cand se ingroasa. Se pune intr-un vas termorezistent putin sos bechamel. Se pune un strat de cardon fiert , se pune deasupra lui sos bechamel si mozzarella taiata felii ,branza rasa...dupa gust. Faceti un alt strat cu cardon fiert ,sos bechamel si branza, pana se termina ingredientele. Se coace in cuptorul cald la circa 200 ° cam 30-40 minute. , pana se rumeneste deasupra . Se scot si se lasa sa se raceasca putin ...circa 10 minute,apoi se pot servi.
Nu am mancat,dar sigur este delicioasa!!La noi nu am vazut,dar am sa fiu mai atenta,poate gasesc.Puppp!!
RispondiEliminaNico.. io non li ho mai assaggiati i cardi.. a dire il vero non li trovo nemmeno al supermercato o dall'ortofrutticolo! Son sicura che mi piacerebbero cucinati così! bacioni :-)
RispondiEliminaNon li mangio da una vita! E hanno un aspetto delizioso i tuoi, cara Nico!! :D Un abbraccio e complimenti! <3
RispondiEliminaIntr-adevar nu am vazut pe aici asa ceva....
RispondiEliminaCeea ce ai facut tu acolo, arata intr-un mare fel....imi ploua in gura, citind reteta.
Minunat !
Te tzuc si o zi senina sa ai.
Adoro i cardi!!!!!! Ottima ricetta... da leccarsi i baffi!!!!!
RispondiEliminaUn bacione grande!!!!!!
O reteta foarte interesanta care arata delicios!
RispondiEliminaNu am mancat niciodata cardon, dar mancarea arata grozav plus ca imi place tot ce e cu sos bechamel!
RispondiEliminaciao era proprio la ricetta che stavo cercando.
RispondiEliminacomplimenti per il blog
Nu am vazut la noi aceasta planta. Mancarea arata foarte fain si mi-ar fi placut sa pot sa incerc reteta.
RispondiEliminaMa alatur si eu fetelor care nu au mancat cardon dar sincera sa fiu ma tenteaza sa gust.
RispondiEliminaPup si seara minunata iti doresc!
non gli compravo perchè non sapevo come cucinarli una bella idea e grazie
RispondiEliminaecco una verdura che non ho mai provato....e che mi hanno anche proposto di coltivare...ci devo meditare su!!!
RispondiEliminanon mi stanco mai dei cardi....grazie per la deliziosa ricetta Nico,me la segno e presto la proverò....buona serata,a presto ^:^
RispondiEliminaa me i cardi piacciono, preparati così sono proprio appetitosi, un abbraccio SILVIA
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