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Santicler




Ingredienti:
impasto base:
* 5 uova
* 250 g. di zucchero
* 250 g. di farina
* 1 cucchiaino di lievito in polvere
crema:
* 6 uova
* 250 g. di zucchero
* 1 litro di latte
* 5 cucchiai di farina
* 1-2 bustine vanillina
* buccia grattugiata di 1 limone
* qualche goccia di essenza di limone

* 300 g. di panna montata
* cocco grattugiato
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impasto base:
Mescolate bene tutti ingredienti per la base e mettete a cuocere (teglia foderata) a fuoco basso circa 45 minuti. Lasciate raffreddarsi nella teglia , perche il resto della preparazione si effettuerà dentro.
crema:
Mescolate bene i tuorli con metà quantità di zucchero , fino che diventa una crema ,aggiungete un po’ di latte tiepido ,mescolate bene. Aggiungete la farina , resto di latte , la vanillina , la buccia grattugiata di limone e qualche goccia di essenza di limone, frullate bene con la frusta e mettete sul fuoco . Tenete fiamma piccola e mescolate sempre con un cucchiaio di legno, fino che si addensa e diventa come una crema.
Lasciate a raffreddare e incorporate dentro i albumi sbattuti a neve con lo zucchero rimasto.

Fate un sciroppo con acqua, zucchero e essenza di limone ,bagnare bene tutta la base ,sopra spalmate tutta la crema. Sopra mettete la panna montata e il cocco grattugiato. Lasciate minimo 2 ore in frigo prima di tagliare e servire.

* un'altra variante: preparate la crema con essenza di vaniglia (senza buccia di limone e essenza di limone) e invece di cocco grattugiato sopra mettete il cioccolato grattugiato o gocce di cioccolato.
Ricetta presa da reteteculinare.ro.


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Ingrediente:
blatul:
* 5 oua
* 250 gr.zahar
* 250 gr. faina
* 1 lingurita praf de copt

crema:
* 6 oua
* 250 gr. zahar
* 1 litru de lapte
* 5 linguri de faina
* 1-2 plicuri zahar vanilat
* coaja rasa de la 1 lamaie + cateva picaturi esenta lamaie

* frisca circa 300 gr.
* nuca de cocos rasa
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Blatul:
Se face un blat din ingredientele de mai sus , se coace la foc mic cca 45 min. Se lasa blatul in tava sa se raceasca, avand in vedere ca restul prepararii prajiturii se face in tava .
Crema:
Se freaca galbenusurile cu jumatate din zahar, pana ce devine ca o crema , dupa care se adauga putin lapte caldut, se amesteca cu telul, se pune si faina, iar apoi restul de lapte si zaharul vanilat, se mai bate bine si se pune pe foc. Pe foc se amesteca cu o lingura de lemn, din cand in cand , pana se ingroasa destul de bine.
Se lasa crema sa se raceasca , dupa care se introduc albusurile batute spuma cu restul de zahar.

Dupa ce insiropati blatul cu un sirop din apa, zahar si aroma de lamaie, deasupra se pune toata crema , apoi frisca .Deasupra la frisca se pune nuca de cocos rasa. Se lasa cateva ore la frigider(minim 2-3 ore) dupa care se porzioneaza si se serveste.

*o alta varianta: se face cu acelasi blat dar cu crema de vanilie (aceasi reteta de mai sus dar fara esenta +coaja de lamaie), frisca si deasupra ciocolata rasa, in loc de nuca de cocos.

Reteta luata de aici de pe site-ul Retete culinare.

Insalata di pasta ai gamberi e asparagi / Salata de pasta cu raci si sparanghel



Ingredienti:

* 300 g. di pasta corta farfalle, fusilli, penne...
* 200 g. di gamberi sgusciati
* 100 g. di piselli
* 300 g. di asparagi (anche surgelati vanno bene)
* 1 spicchio d' aglio
* 2 cucchiai di maionese
* 2 cucchiai di panna da cucina
* 2 cucchiai di succo di limone
* sale e pepe
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** volendo al posto di gamberi utilizzate tonno, salmone , sgombro .

Cuocete la pasta e scolatela al dente e passatela sotto l'acqua fredda. Lessate separatamente i gamberi e i asparagi e lasciateli a raffreddare .
Tagliate a tocchetti gli asparagi e unite alla pasta anche i piselli (già cotti in scatola), i gamberi, aglio tritato . In una terrina diluite la maionese con la panna e il succo di limone, mescolando bene. Condite la pasta con questa salsina, aggiustate di sale e pepe. Mettetela in frigo per circa 15 minuti e servite cosi fredda.






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Ingrediente:

* 300 gr. pasta scurta fundulite, spirale, penne...
* 200 g. raci decorticati si congelati
* 100 g. mazare
* 300 g. sparanghel (de preferat varfurile)
* 1 catel usturoi
* 2 linguri maioneza
* 2 linguri smantana lichida de gatit
* 2 linguri zeama de lamaie
* sare si piper
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**In loc de raci puteti pune ton, somon, macrou...

Se fierbe pasta in apa cu sare... dar sa nu fie prea mult fiarta (al dente) si imediat o clatiti bine cu apa rece , o lasati sa se scurga.
Opariti putin racii , lasati sa se raceasca. Fierbeti si sparanghelul (nu prea mult) si lasati sa se raceasca , apoi il taiati bucatele.
Intr-un castron puneti pasta ,racii ,sparanghelul , mazarea (din conserva sau fiarta de voi) si usturoiul tocat marunt. Intr-un castronel amestecati bine maioneza, smantana si zeama de lamaie. Adaugati peste pasta si amestecati bine , puneti sare si piper dupa gust.
Puneti salata de pasta in frigider cam 15 minute apoi serviti asa rece.
In loc de raci puteti pune ton, somon, macrou...

Rotolo di mozzarella farcito con crema di pomodori secchi e prosciutto crudo / Rulada de mozzarella umpluta cu crema de rosii uscate si sunca




Un piatto fresco e veloce, ma soprattutto poco impegnativo che può presentare diverse varianti.
Invece del prosciutto crudo, potete mettere sopra qualche fetta di cotto ,speck, arrosto di carne e anche delle fette di salmone.
Invece di pomodori secchi si possono mettere fettine de pomodoro fresco ,insalata, rucola, paté di olive ...ecc
Provate e sbizzarritevi con la fantasia!

Ingredienti:
* 1 sfoglia di mozzarella (la mia avevea 170 gr.)
* circa 10-12 pomodori secchi sotto olio
* prosciutto crudo tagliato a fette sottili

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Frullate bene i pomodori secchi (sgocciolati..ma non troppo) finché diventano come una crema. Stendete la sfoglia di mozzarella e spalmate la crema di pomodori ,sopra adagiate le fettine tagliate sottili di prosciutto crudo e arrotolate su se stessa la sfoglia chiudendo bene. Lasciate riposare in frigo per circa mezza ora , quindi, tagliate fette larghe circa un dito.

Ricetta provata di Nana ,la sua variante lo trovate qui.








Con questa ricetta partecipo alla raccolta di Stefania Buoni e veloci -il formaggio dall'antipasto al dolce




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Ingrediente:

* 1 foaie de mozzarella ( a mea avea 170 gr.)
* circa 10-12 rosii uscate conservate in ulei
* cateva felli de sunca cruda taiata subtire

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Mixati bine intr-un blender rosiile uscate (scurse de ulei..dar nu prea mult) pana devin ca o crema. Mai bine daca aveti crema de rosii gata cumparata. Se intinde foaia de mozzarella ,deasupra intindeti crema de rosii , puneti feliile de sunca cruda. Rasuciti bine foaia, dand forma de rulou. Puneti rulada in frigider circa jumatate de ora ,apoi taiati-o in felii groase cat un deget.

Se pot face diverse variante:
*In locul cremei de rosii uscate se poate folosi si felii subtiri de rosii proaspete ,salata verde, rucola ,pateu de masline ...etc
* In loc de sunca cruda se poate pune felii de sunca proaspata (sau alte mezeluri) , rulada de carne sau somon.

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