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Polpette di riso / Chiftele din orez





















Quando mi avanza risotto con funghi , alla milanese o ai piselli , faccio sempre delle polpette di riso. Ottima ricetta riciclo....

Ingredienti:
* un uovo (circa per due porzioni di riso rimaste)
* parmigiano ,grana, pecorino grattugiato
* qualche cubetto di prosciutto cotto
* un cucchiaio di panna

Mescolo bene e faccio delle polpette. Li passo nel uovo sbattuto e pangrattato , li friggo nel olio bollente o li metto a cuocere nel forno.

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Cu resturile ramase de la un risotto-orez (cu ciuperci, sofran ,mazare ) eu fac chiftele .
Adaug :

* un ou (cam la doua farfurii de orez ramas)
* putina branza rasa
* sunca cubulete
* o lingura de smantana

Fac chiftele , le dau prin ou si pesmet , apoi le frig in ulei sau le coc in cuptor.

Peperoni sott'olio con acciughe e capperi / Ardei in ulei cu hamsii si capere








































Ingrediente:


* 4 peperoni grossi
* 1 ½ litro aceto
* 3 cucchiai di capperi
* qualche spicchio d’aglio
* 8-10 filetti d’acciughe
* prezzemolo tritato
* origano fresco o secco
* olio d’oliva extravergine
* 1 cucchiaio sale
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Laviamo i peperoni, puliamo bene i semi e i filamenti dentro ,li affettiamo in lunghezza falde . 
Mettiamo a bollire aceto con il sale e tuffiamo i peperoni dentro , circa 10 minuti. Scoliamo i peperoni e li appoggiamo sopra uno tovagliolo asciutto per asciugarsi ,girarli da entrambe parte.
Tagliamo i spicchi d’aglio in due ,tritiamo prezzemolo . Sterilizziamo barattolo ,dentro l’acqua bollente per 10 minuti,lasciamo che si asciughi. Quando i peperoni sono asciutti ,mettiamo un strato nel barattolo ,sopra prezzemolo tritato ,capperi , pezzi di acciughe, rametto di origano, aglio e poi ancora qualche peperone e cosi via finche sono finiti ingredienti. Ogni tanti premete i peperoni nel barattolo. Alla fine mettiamo del olio d’oliva extravergine e chiudiamo. Il giorno dopo aggiungiamo ancora l’olio se necessario, devono essere coperti d’olio. Conservarli nel luogo fresco e asciutto. Teneteli minimo 2 settimane ,prima di mangiarli.
Con queste quantità riempite un barattolo di 1 Kg.










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Ingrediente:
* 4 ardei grasi mari carnosi
* 1 ½ litru de otet
* 3 linguri capere
* cativa catei de usturoi
* 8-10 fileturi de hamsii (sub sare sau ulei)
* patrunjel tocat
* oregan proaspat sau uscat
* ulei de masline
* 1 lingura sare
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Spalam ardeii ,ii taiem si ii curatam inauntru de seminte si filamente, se taie in lungime , fasii mai mari sau mai mici, de marimea dorita. Intr-o oala punem otetul cu sarea, cand incepe sa fiarba punem ardeii ,se tin circa 10 minute, daca sunt carnosi, daca nu ii tinem mai putin. Importanat sa nu se inmoaie prea mult. Ii scoatem, ii punem pe un servet de bucatarie curat, sa se scurga bine,se intorc pe ambele parti . Patrunjelul il tocam marunt, usturoiul il taiem in doua, hamsiile le rupem bucati. Intre timp preparam borcanul , il sterilizam, introducem in apa fiarta 10 minute,ii lasam sa se usuce bine. Cand ardeii s-au scurs bine, se pun in borcan. Eventual ,inainte de ai pune in borcan, ii presam putin pe hartie absorbanta de bucatarie. Punem un strat ,deasupra lor punem, patrunjelul tocat, capere, bucatele de hamsii, usturoi si oregan (proaspat sau uscat) apoi iar un strat de ardei si asa mai departe, alternam cu restul ingredientelor. Din cand in cand, presam in jos ,straturile de ardei. Cand s-a umplut borcanul, turnam ulei deasupra, se inchide etans borcanul iar a doua zi daca mai este nevoie adaugam iar ulei ,asa incat ardeii sa fie bine acoperiti. Se conserva la loc racoros si uscat. Se vor tine minim 2 saptamani , inainte de a fi serviti. Din cantitatiile de mai sus, v-a iesi un borcan de 1 Kg.
Se folosesc ca aperitiv sau ca fel unic.

Finocchi alla besciamella / Fenel (fenicul) cu sos bechamel


Ingredienti:
* 2-3 finocchi
* burro quanto una noce grossa
* 300-350 ml. di latte
* 1 cucchiaio di farina
* sale
* parmigiano o grana
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Lessate i finocchi in acqua salata ,non troppo , al dente. Nel frattempo preparate la besciamella ;nel burro fuso con poco sale mettete la farina ,mescolare energicamente con la frusta e incorporate subito il latte poco alla volta e lasciate a fuoco lento ,mescolando sempre. Toglietelo da fuoco quando e pronta, deve essere densa. Mettete i finocchi tagliati a spicchio , in una pirofila da forno, sopra rovesciate la besciamella ,spolverizzate con formaggio. Infornate (forno caldo) per 15 minuti e altri 5 minuti con il grill.

altre ricette : finocchi in umido, ricetta lo trovate qui
e finocchi marinati







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Ingrediente:

* 2-3 bucati fenel
* unt cat o nuca mai groasa
* 300-350 ml. lapte
* 1 lingura faina
* sare
* parmezan ras (cascaval )
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Se fierbe fenelul in apa cu sare ,sa nu fie prea flescait. Intre timp preparam sosul besamel. Topim untul, punem putina sare si apoi o lingura cu faina, amestecam energic cu telul si imediat adaugam laptele, putin cate putin, amestecand incontinu energic, pana cand am incorporat tot laptele. Lasam pe foc mic sa fiarba , amestecand din cand in cand. Cand s-a ingrosat dam deoparte. Punem fenelul fiert si taiat in felii intr-o forma care o vom da la cuptor ,deasupra turnam sosul besamel , presaram cu parmezan ras si dam la cuptor circa 15 minute, la sfarsit punem 5 minute sub grill.

Alte retete care fac , fenel cu sos de rosii ...reteta o gasiti aici si fenel marinat.

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