Cerca ricetta o ingrediente...

Carciofi gratinati /Anghinare gratinata

Ingredienti:
* 5 carciofi
* 3 fette pancarré
* 1 spicchio d’aglio o 1 cucchiaino di polvere d’aglio
* 3 filetti d’acciughe
* 1 manciata di prezzemolo
* il succo di un limone
* 1 cucchiaio di pecorino o grana grattugiato
* latte per bagnare il pancarré
* 3-4 cucchiai di olio extravergine di oliva
* brodo vegetale
* sale
...............................................
Tagliate le punte dei carciofi ed eliminate le foglie esterne,eliminate i gambi tagliandoli alla base, quindi allargate con le mani lo spazio tra le foglie ed eliminare anche il fieno interno. Mettete i carciofi in acqua e succo di limone, perché non annerisca.
Eliminate la crosta dalle fette di pancarré ,spezzettatele e mettetele a bagno nel latte e strizzate ; tritate finemente il prezzemolo ,l’aglio, le acciughe sciacquate e amalgamate tutto con il pane strizzato e formaggio grattugiato e poco sale.
Scolate i carciofi ,riempiteli col composto ,distribuendolo in modo uniforme,quindi richiudete delicatamente i carciofi.
Mettete i carciofi in una teglia con poco brodo vegetale ,sopra bagnate i carciofi con 4 cucchiai d’olio extravergine e cuocete nel forno ,per circa 30 -40 minuti , poi altri 5 per gratinare.





>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

* 5 bucati anghinare
* 3 felii de paine feliata (sau paine mai veche)
* 1 catel de usturoi (sau 1 lingurita praf)
* 3 fileturi de hamsii
* patrunjel proaspat tocat
* 1 lingura branza rasa – parmezan sau cascaval
* 3-4 linguri ulei masline extravergine
* lamaie -de stors in apa,unde lasam sa stea anghinarea
* sare
* lapte pt.inmuiat painea
* supa de zarzavat (din cuburi)
................................................
Curatam anghinarea ,de foile externe ,cam doua-trei straturi...cele mai tari si groase. Intre timp, cum curatam , punem in apa cu lamaie. Dupa ce am curatat foile externe, scobim cu un cutit si dedesubt in centru. Intre timp ,lasam anghinarea, sa stea in apa cu lamaie (asa nu se inegreste) si preparam umplutura. Punem la inmuiat in lapte , painea feliata,o stoarcem bine…adaugam ,usturoiul si patrunjelul tocat , branza rasa ,hamsiile tocate, si ele marunt. Adaugam putina sare si amestecam bine . Luam anghinarea ,deschidem, rasfiram foile si umplem cu o furculita, impingand intre foi compozitia de paine, apoi strangem putin, inchidem. Punem intr-un vas supa de zarzavat , apoi anghinarea ;supa trebuie sa acopere cam un sfert din anghinare. Stropim fiecare bucata cu ulei de masline ,punem in cuptor, la foc potrivit, pentru circa 30-40 minute; dupa aceea, alte 5 la grill. Se serveste cu sosul ramas.

Polpette di cavolfiore / Chiftele de conopida

Con i resti di cavolfiore lessato avanzato , ho preparato delle buonissime polpette. Ottima ricette riciclo.

Ingrediente:
*  cavolfiore lesso
* 1 uovo
* 2 cucchiai panna da cucina
* 3 cucchiai grana o parmigiano grattugiato
* 1 cucchiaino polvere d’aglio
* 2 cucchiai pangrattato
* prezzemolo tritato
* sale e pepe
......................................

Il cavolfiore lesso in acqua salata ,raffreddato si schiaccia con la forchetta e si amalgama bene con l’uovo ,panna ,formaggio grattugiato ,pangrattato ,prezzemolo, polvere d’aglio, sale ,pepe.
Formiamo delle polpette , li passiamo nel abbondante pangrattato e friggiamo in olio d’oliva caldo.
Possiamo cuocere, anche nel forno riscaldato ,per circa 25-30 minuti a fiamma media ;dopo circa 15 minuti giriamo le polpette.





* 1 conopida
* 1 ou
* 2 linguri smantana
* 3 linguri parmezan sau cascaval ras
* 1 lingurita (rasa) de praf de usturoi
* 2 linguri pesmet
* patrunjel tocat
* sare ,piper
................................................
Se curata si se fierbe conopida in apa sarata. Cand s-a racit, se faramiteaza cu furculita, se adauga oul, smantana, pesmetul,patrunjelul, branza rasa , putina sare si piper.
Se amesteca totul bine, se ia cu lingura din compozitie, se pune pe mana uda de apa iar apoi se da forma de chiftele, tavalindu-le bine prin pesmet. Se prajesc in ulei . Se pot face si in cuptor ; se pun in cuptorul incalzit, la foc mediu, timp de 25- 30 minute, intorcandu-le dupa 15 minute.

Crescione fritto / Crescione prajit




Crescioni fritti (o gussoni) , sono la variante dei più noti crescioni, cibo tipico romagnolo, parente della piadina romagnola.
Crescioni o cassoni, sono calzoni formati con l'impasto della piadina. I gussoni o guscioni sono una specialità del ravennate, sono dei crescioni ripieni di zucca e patate, passate, messe a soffriggere con lardo, aglio e cipolla, aggiungendo poi con noce moscata e parmigiano reggiano, vengono poi fritti nello strutto.
Alla stessa categoria appariene il Bartolaccio di Tredozio.

Ingredienti:

* 500 g. di farina
* 3 cucchiai di strutto
* 3-4 cucchiai olio d'oliva
* ½ bustina lievito per pizze, torte salate (Paneangeli),o un pizzico di bicarbonato
* circa 200-250 g. acqua tiepida
* sale
per farcire
* passato di pomodoro
* una mozzarella
* spinaci o bietole lessate
* 30 g .di lardo o pancetta a cubetti
* 1 cucchiaio olio d’oliva
* ½ cipolla
* un spicchio d’aglio
* 50 g. di parmigiano o ricotta
* olio per friggere

............................................
Lessare in abbondante acqua salata i spinaci, scolate, strizzate e tritate finemente.
In una padella, soffriggete il lardo o pancetta con un cucchiaio d’olio l’aglio e la cipolla, aggiungete il trito di spinaci e insaporite bene.
Spegnete il fuoco poi aggiungete, il parmigiano (o ricotta) ed il sale; mescolate tutto bene col cucchiaio di legno.
Formare sulla spianatoia una fontana con la farina e impastarla con tutti gli ingredienti. Lavorare con cura l’impasto ,finche diventerà liscio. Lasciare riposare per circa un ora.
Stendere con matterello una sfoglia sottile ,dei dischi di 2-3 mm. spessore , del diametro di 15-20 cm.
Mettere dentro i spinaci insaporiti o della mozzarella cubetti e pomodoro ,chiudete bene facendo pressione sul bordo e poi tagliare con la rotella . Friggete i crescioni in olio caldo e servite subito caldi.

















Lo faccio anche classico, sulla padella antiaderente.


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



CRESCIONE (sau cassone) , un preparat traditional din regiunea italiana Emilia-Romagna .Reteta facuta de mine, este reteta unui crescione prajit , se mai numeste si gussone , sunt tipici din Ravenna si imprejurimi. Crescione, un fel de calzone ,preparat cu aluatul de la piadina... faina, apa, untura (ulei) si bicarbonat (sau praf de copt pentru aluaturi sarate), se umplu cu diverse ingrediente, mozzarella + sos de rosii , mezeluri+ branza , carnati, branzeturi, ciuperci calite,vinete, ardei…etc), cu diverse combinatii intre aceste ingrediente. Se fac si dulci, cu crema de alune sau marmelada.
...............................................

Ingrediente:
pentru 9 bucati

* 500 gr.faina
* 3 linguri cu untura solida (apoi topita)
* 3-4 linguri ulei masline
* 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu (sau ½ praf de copt pentru pizze, piadine,tarte sarate/ puteti folosi un praf de copt clasic, fara vanilie)
* circa 200-250 ml. apa calduta
* sare

Umplutura:
* sos de rosii
* 1 mozzarella
* 1 farfurie cu spanac fiert
* 1 lingura ulei masline
* 30 gr. slanina sau costita taiata marunt
* ½ ceapa mica
* 1 catel usturoi
* 50 gr.parmigiano reggiano- parmezan ( sau urda,mozzarella,cascaval )
* ulei de arachide, masline, floarea soarelui sau untura...pentru frigere
.....................................................
Alte feluri de umpluturi:

*cu spanac fiert sau frunze de foi de sfecla( Beta vulgaris) ( bietola, in italiana) inabusite in tigaie cu slanina sau costita si usturoi ,ceapa.
* mozzarela si sos de rosii
* carnat, carnat si ceapa, carnat branza si frunze de spanac sau sfecla inabusite, asa cum am spus mai sus…sau carnat + legume + mustar
* cartofi si dovleac facut piure , cu ceapa si parmigiano reggiano (un fel de parmezan)---gussoni tipici in Ravenna
* mezeluri+ branzeturi + vinete la gratar sau cu ciuperci calite, ardei grasi etc
* brazeturi+ rucola+ rosii
....sau cu ce doriti, dupa gustul fiecaruia
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PREPARARE
Pe planseta punem toata faina si restul ingredientelor, incorporand bine toate ingredientele . Cantitatea de apa( calduta) este variabila…deoarece trebuie sa rezulte un aluat nu prea tare…deci se pune putin cate putin, asa incat sa ne rezulte un aluat, nu prea tare si usor de intins. Cateodata, de exemplu , mi-a intrat si 200ml. de apa…totul este in functie de tipul fainii care folositi si gradul de umiditate a acesteia. Untura dupa ce am topit-o ,o lasam sa se raceasca si apoi o amestecam cu faina, apa, uleiul ,bicarbonatul, sarea. Framantam putin, circa 5 minute, aluatul trebuie sa devina compact si elastic. Il lasam sa stea ,la temperatura camerei, circa 1 ora. Apoi il intindem in foaie subtire ,in cercuri mari de diametru 15-20 cm. ,umplem cu compozitia dorita , inchidem in doua ,facem putina presiune cu degetele, pe margine si cu rotita dintata trecem pe marginea lor. Eu am umplut doar cu spanac+costita+ceapa+parmezan si mozzarela+sos de rosii dar se pot umple cu diverse ingrediente, asa cum am dat exemplu ,mai sus....sau dupa placul vostru. Cum am preparat umplutura. Am pus in tigaie, 1 lingura ulei si costita taiata marunt, ceapa si usturoiul...am calit putin ,am adaugat putina apa si dupa circa 3-4 minute am pus spanacul fiert si tocat. Am amestecat bine,am lasat cateva minute...sa i-a gust... si apoi la sfarsit am pus parmezanul ras si sare dupa gust. Cu aceasta compozitie am umplut o parte din crescione, restul cu mozzarella cubulete si sos de rosii. Apoi il frigem in ulei sau in untura, se pune pe hartie sa absoarba grasimea , se servesc imediat.
Daca vreti ,se pot face si pe o tigaie antiaderenta, direct pe aragaz ;de fapt crescioni clasici ,se fac asa.
Este considerat un aperitiv dar se poate manca ,si ca fel unic.

Seguo