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Wafer con crema alle noci / Foi de napolitane cu nuca (foi Lica)



La ricetta di questo dolce c'e l'ho da mia mamma.

Wafer con crema alle noci

Ingredienti:
* 200 g. di burro
* 350 g. di zucchero
* 400g. di noci macinate non troppo fine
* 3 uova
* 1-2 bustine vaniglia
* essenza rum
* 2 pezzi cialde friabili- tipo wafer.... misura 38/ 27 cm.

Le cialde si possono trovare , nei negozi tipici rumeni si chiamano "foi de napolitana".

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Amalgamiamo bene con la frusta, 100 g. burro ammorbidito con 150 g. zucchero, vaniglia, essenza rum, le uova (uno ad uno) e poi le noci, tritate un po’ grosso. Caramelliamo lo zucchero (200g.) e dentro aggiungiamo 100 g. burro.
Dentro lo zucchero caramellato, mettiamo il burro amalgamato con le uova, noci e zucchero.
Mescoliamo bene finché tutto diventa omogeneo. Lasciamo un po’ raffreddare crema , stendiamo uniforme la crema sopra la cialda , sopra appoggiamo altra cialda , pressiamo bene ,tutta la superficie con le mani, lasciamo raffreddare . Le cialde si devono attaccare bene fra loro, sopra mettiamo una teglia da forno in quale abbiamo messo delle pentole pesanti.
Dopo 3-4 ore, quando il dolce e raffreddato bene, possiamo tagliare a piacere, quadrati o rombi.



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Miercuri, am facut o prajitura cu foi de napolitana...faimoasele  foi Lica.


Ingrediente:

* 200 gr.unt
* 350 gr. zahar
* 400 gr. nuca macinata mai mare.
* 3 oua
* 1-2 plicuri vanilie
* esenta rom (facultativ) - eu nu am pus
* 2 foi napolitane de marime, circa 38/27 cm.
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Se freaca bine 100 gr.de unt cu 150 gr.zahar si ouale, pe rind... apoi nuca macinata. Separat se caramelizeaza 200 gr. zahar in care adaugam, restul de 100 gr.unt. Apoi, deasupra turnam compozitia de unt, oua si nuci, amestecind bine. Turnam deasupra unei foi de napolitana , nivelam bine, deasupra punem foaia a doua, presam bine cu mana, pe toata suprafata .
Se tine la presat macar cateva ore, punand o greutate deasupra. Eu am pus tava de cuptor, plina cu alte cratiti mai grele.
Apoi taiem forma care dorim, patrata, romburi. Eu am taiat in fasii de circa 2,5-3 cm. si apoi in diagonala, formand romburi.

I miei gatti

I miei gatti, Elsa e Luna.
Quando vogliono entrare in casa, con la zampa sbattono il cordone dalla zanzariera …fanno rumore e cosi apriamo la finestra.
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Pisicile mele Elsa (cea alba cu gri) si Luna.
Asteapta sa intre in casa iar cand vede ca nimeni nu-i deschide...





Da cu laba peste cordonul de la plasa anti-muste, face zgomot si asa eu stiu ca vrea sa intre.












Melanzane ripiene con carne / Vinete umplute cu carne

Per questa sera ho preparato , le melanzane ripiene con carne.

      Ingredienti:

* 2 melanzane grandi
* 200-300 g. carne macinata bovino, maiale o pollo
* 1 uovo
* 1-2 spicchi d’aglio (1 cucchiaino polvere)
* prezzemolo
* origano
* parmigiano o grana grattugiato
* passato pomodoro
* olio extravergine di oliva
* sale e pepe
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Puliamo le melanzane, togliendo la buccia ,tagliamo fette grosse ce circa 1 cm. in lunghezza e li mettiamo in acqua bollente salata. Teniamo qualche minuto ,non devono diventare troppo mole.
Scoliamo e li mettiamo da parte. Facciamo il ripieno, con carne macinata ,uovo, sale , pepe, aglio tritato (o polvere) e prezzemolo. Mettiamo le fette di melanzane in una teglia con della carta da forno, sopra ogni fetta mettiamo la carne, 1 cucchiaio passata pomodoro, grana o parmigiano grattugiato ,origano e poco olio.
Mettiamo in forno riscaldato, per circa 20-25 minuti..



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Astazi, am preparat pentru cina, vinete cu carne.


Ingrediente:

* 2 vinete mari
* 200-300 gr.carne tocata vaca,amestec sau pui
* 1 ou
* usturoi
* patrunjel
* oregan
* parmigiano ras(cascaval,parmezan)
* sos de rosii
* ulei de masline sau floarea soarelui
* sare si piper
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Se curata vinetele de coaje , se taie circa 1cm in lungime si se pun la oparit in apa fiarta(sarata) pana se inmoaie putin. Se lasa putin sa se scurga de apa si sa se raceasca.
Separat, se amesteca carnea tocata cu oul, usturoiul, patrunjelul, putina sare si piper.
Feliile de vinete se aseaza intr-o tava,deasupra se pune putina carne tocata,sos de rosii, parmigiano ras, oregan si se stropesc putin cu ulei de masline.
Se pun in cuptorul incalzit circa 20-25 minute. Este important sa nu se usuce prea mult carnea.

Aceasta reteta, se poate face si cu dovlecei. Se taie in doua dovlecelul, dupa ce s-a oparit, se scobeste putin in lungime si se pune carnea tocata deasupra.
Cateodata, cand prepar cu dovleci, prepar direct pe aragaz. Pun in cratita, sos de rosii diluat cu putina supa de legume(din cuburi concentrat),apoi pun dovleceii umpluti. Stropesc dovleceii cu putin ulei si presar oregan, acopar cu un capac si apoi ii fierb incet,incet la foc potrivit.

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