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Lasagne ai funghi / Lasagne cu ciuperci



Lasagne con i funghi

Ingredienti:
6 porzioni

* 15 lasagne secche
* 1,3 ml. latte
* 50 gr. di burro
* 3 cucchiai farina
* 300 gr. di funghi trifolati (congelati, freschi o secchi)
* 1-2 dadi di funghi porcini (facoltativo)
* 60-80 gr. di parmigiano o grana grattugiata
* sale
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Ci sono tanti tipi di ricette di lasagne con i funghi , io invece li faccio cosi .
In un tegame, mettiamo il burro e un pizzico di sale , quando il burro e sciolto, mettiamo la faina, mescoliamo energicamente con una frusta, finche tutto devine una crema densa. Aggiungiamo subito il latte , poco alla volta ,mescolando sempre energicamente. Dopo che abbiamo incorporato tutto il latte ,mettiamo sul fuoco abbastanza lento ,a cuocere la besciamella. Dopo circa 5 minuti mettiamo dentro i funghi tagliuzzati. Se usiamo funghi freschi o congelati ,dobbiamo prima passarli(tagliati pezzetti) in tegame ,sul fuoco.. in poco olio , aglio e prezzemolo. Se usiamo quelli secchi, mettiamo in ammollo i funghi secchi (circa 50 gr.), li tagliuzziamo in pezzetti piccoli o frullare come ho fatto io .
Se desideriamo ,un gusto più forte di funghi , possiamo mettere 1-2 dadi funghi porcini.
Mescoliamo sempre la besciamella sul fuoco basso. Quando e pronta, mettiamo sul fondo di una vaschetta o teglia da forno, besciamella e poco latte, mettiamo la lasagna e sopra besciamella + grana o parmigiano grattugiato. Dopo che abbiamo fatto 4-5 strati , cospargiamo sopra di grana o parmigiano e inforniamo a 180 gradi ventilato , per 25-30  minuti in forno riscaldato. 












Duminica la pranz, la cerinta familiei, am facut lasagne cu ciuperci. Era mult timp de cand nu facusem...chiar aveam pofta de niste lasagne./em>

Lasagne cu ciuperci

Ingrediente:

* 15 foi lasagne
* 1,3 l lapte
* 50 .gr unt
* 3 linguri cu varf faina
* 300 gr. ciuperci condimentate din conserva in ulei
* 1-2 cuburi concentrat de ciuperci (facultativ)
* 60-80 gr.parmigiano sau grana ras
* sare

Se pot folosi ciuperci proaspete sau congelate dar le calim inainte cu putin ulei, usturoi si patrunjel,apoi le turnam in sosul besamel.
Se pot folosi, ciuperci deshidratate porcesti (50 gr.), se pun la inmuiat, se maruntesc si se pun in sos sa fiarba, adaugand si putin din apa
in care am inmuiat ciupercile (filtrata).
Pentru coacerea lasagnelor, avem nevoie de 3 tavite aluminiu (2 portii) sau o tava de cuptor (20/30cm.) din teflon sau pirex.

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Se pune intr-o cratita de teflon, untul si un varf de sare , cum s-a topit untul se pune faina, se da la o parte de pe foc , se amesteca repede si energic cu un tel pana cand s-a incorporat faina. Imediat turnam laptele , putin cate putin, amestecand incontinuu, energic cu telul, pana cand s-a incorporat tot laptele iar apoi punem cratita pe aragaz, la foc mai mic. Cum incepe sa se ingroase laptele, adaugam ciupercile taiate felii sau maruntite, dupa cum dorim, si 1-2 cuburi de concentrat de ciuperci..daca dorim sa aiba un gust mai puternic de ciuperci. Amestecam din cand in cand cu telul in sosul besamel, pana cand se ingroase bine, tinandu-l pe foc mic , circa 20-30 minute.
Punem in tava de aluminiu putin din sos cu ciuperci si putin lapte, deasupra punem foaia de lasagne , apoi sos cu ciuperci+parmezan ras. Repetam in ordine, lasagne+sos+parmezan, punand 5 foi de lasagne iar deasupra sos+ parmezan. Se pun in cuptorul incalzit la 180 grade ventilato ,circa 25-30 minute. Dupa ce le scoatem din cuptor , lasam sa se racesca putin ...cam 5 minute ,dupa care le taiem.

2 commenti:

  1. ce bine arata lasagna !!...nu am mai facut tare demult...si a ta este asa apetisanta ...mi-ai facut pofta..

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  2. Sa sti ca se face repede, apoi este si tare buna...cel putin noua in familie, ne place.

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