Causa è un piatto peruviano ,un sformato freddo a base di patate e varie verdure con o senza pesce e l’aggiunta di maionese. Causa con tonno si chiama
Causa de Atun , quella con i gamberi è la
Causa de Camarones . Al posto di tonno e gamberi si può mettere anche polpo o carne di pollo .
Causa può essere presentata anche a strati ,vedi
qui .
Ho fatto la variante con tonno , ricetta letta sul numero 24 di Dipiù TV con il suo allegato di Cucina .Prossima volta vorrei fare con la carne di pollo.
Un piatto fresco e gustoso ,assomigliante a
pesce finto fatto da me altre volte. Ricetta di pesce finto lo trovate
qui . Ecco come si prepara...
* 160 gr. di tonno sotto’olio o al naturale
* 6 cucchiai di maionese e più per ricoprire
Preparazione:
Lessate le patate in acqua con sale , li sbucciate e ancora calde li schiacciate con uno schiacciapatate. Lasciate raffreddare le patate. Separatamente si lessano i piselli e le carote. Le carote tritatele finemente. Unite le patate con le carote e i piselli e il tonno sbriciolato e sgocciolato . Aggiungete circa 6 cucchiai abbondanti di maionese , giusto per diventare un composto ben legato e mescolate bene. Salate se bisogno e pepate.
Mettete lo sformato su un vassoio ,date la forma che desiderate (in rivista forma ovale ..di pesce) ,ricoprite di maionese . Decorate con le uova sode ,olive ,insalata. Lasciate riposare in frigo minimo 2-3 ore prima di servire. Può essere servita come antipasto ma anche come piatto unico.
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Causa este o mancare peruana , o specie de budinca rece pe baza de cartofi fierti si diverse legume ,cu sau fara peste , la care se adauga maioneza. Causa cu ton se numeste
Causa de Atun , cea cu raci
Causa de Camarones.
In loc de ton se poate face si cu caracatita sau carne de pui. Se poate prezenta pe platou si sub forma de straturi ,exemplu
aici .
Eu am facut varianta cu ton ,reteta luata dintr-o revista. Este o mancare rece si gustoasa ..ideala pentru vara ,asemanatoare cu
peste fals – reteta italiana facuta alta data de mine; reteta o gasiti
aici .
Se poate servi ca aperitiv dar si ca fel unic. Data viitoare vreau sa incerc varianta cu pui.
Pentru aceasta cu ton ne trebuie...
* 160 gr. de ton in conserva
* 6 linguri cu varf de maioneza ...plus de ornat
Mod de preparare:
Se fierb cartofii in coaja in apa cu sare ,se curata si se strivesc cu aparatul ca sa devina un piure. Lasati sa se raceasca. Se fierbe mazarea (sau puneti deja cea din conserva) si morcovul , pe care il taiati marunt cubulete .Puneti intr-un castron toate legumele, puneti maionesa si amestecati bine. Maioneza sa nu fie prea multa ,este necesara cat sa lege legumele. Sarati daca este nevoie si piperati. Puneti compozitia pe un platou ,dati forma dorita (in revista forma ovala de peste) si acoperiti cu un strat de maioneza. Decorati cu oua fierte , masline si salata verde. Lasati in frigider , minim 2-3 ore inainte sa serviti.