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07 agosto 2013

Zuppa inglese



Qualche settimana fa ,ho rifatto dopo tanti anni, la zuppa inglese. Questa volta lo preparata come un tiramisù ,invece la prima volta lo preparata come lo zuccotto. Un dessert fresco e buonissimo , provatela!
La zuppa inglese è un dolce al cucchiaio, fresco, simile al tiramisù .Un dolce tipico della regione Emilia Romagna che appare nella cucina della zona di Parma, Bologna, Modena, Forlì, Ferrara, Ravenna e Reggio Emilia.
Un dolce a base di pan di Spagna o Savoiardi (a Ferrara è più comune l'utilizzo della brazadela, il tipico e semplice biscotto fatto in casa) inzuppati in liquore come Alchermes o Rosolio ed farcito con la crema pasticcera.



Ingredienti:

½ litro di latte
60 g. di farina
90 g. di zucchero
3 tuorli
20 g. di burro
4 cucchiai di cacao
buccia da un limone
una bustina vaniglia per dolci
Alchermes, Rosolio
200-300 g. di savoiardi o Pan di Spagna

Preparazione: 
Per la crema pasticcera: amalgamate i tuorli con lo zucchero, poi aggiungete la farina setacciata, il latte con la buccia di limone (non grattugiata ) e vaniglia , amalgamate il tutto e riportate sul fuoco moderato, fino a fare addensare la crema, continuando a mescolare. Quando e pronta togliete la buccia di limone e aggiungete il burro, lasciate a raffreddare. Per il budino al cioccolato: dividete la crema e una parte mescolatela con 3-4 cucchiai di cacao. 

Immergete velocemente i savoiardi nel liquore e fate un primo strato in una terrina, versatevi sopra un po' di budino al cioccolato e altrettanta crema pasticcera. Ripetete l'operazione fino ad esaurimento degli ingredienti. Passate la preparazione a raffreddare in frigo, per minimo 3-4 ore. Prima di servire, spolverizzate sopra di cacao o volendo mettette un po' di panna montata.

zuppa inglese


Preparazione di zuppa inglese a forma di zuccotto 









ZUPPA INGLESE

Este un dulce asemanator cu tiramisù .Se spune, ca in 1500 cand relatiile diplomatice intre Italia si Anglia erau foarte dezvoltate ,tocmai un diplomat italian a cerut la bucataresele de la curte sa-i prepare un dulce asemanator cu cel mancat la Londra.
Sunt mai multe variante ,facut cu un fel de crema (zahar,oua, lapte si faina) sau doua creme( si cacao), facut cu pandispan sau piscoturi .Exista o varianta in cuptor,se fac straturi de pandispan cu crema ,fructe confiate si albus batut deasupra,se tine pana cand se intareste albusul, se mananca rece.
Varianta mea de zuppa inglese este cea traditionala , care se prepara in regiunea Emilia Romagna (Italia). Facuta in straturi din piscoturi insiropate cu lichior (Alchermes o Rosolio ) si doua creme (vanilie si cacao) .
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Ingrediente:


½ litru lapte
60 gr.faina
90 gr.zahar
3 galbenusuri
20 gr.unt
4 linguri de cacao
coaja de la o lamaie
1 praf de vanilie
 Alchermes, Rosolio -lichior de trandafiri  o Marsala
in lipsa de aceste tipuri de bauturi,se poate folosi alte lichioruri
200-300 g. piscoturi (sau pandispan)
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Se pun galbenusurile intr-un castron cu zaharul, se amesteca bine ,cand zaharul s-a topit ,adaugam faina,apoi laptele ,putin cate putin si vanilia. Punem compozitia intr-o cratita de teflon ,adaugam coaja de lamaie, nu rasa ,intreaga si lasam sa fiarba ,la foc potrivit catre mic, amestecand cu lingura.Cand compozitia s-a ingrosat , dam deoparte ,scoatem coaja de lamaie si adugam untul, apoi lasam crema sa se raceasca .Inainte sau dupa ce s-a racit ,impartim in doua crema si o parte o amestecam cu cateva lniguri de cacao. Cand s-a racit crema, preparam zuppa inglese, in modul urmator: insiropam (eventual stropim) piscoturile (sau pandispanul) ,facem un strat intr-o forma in care dorim sa-l lasam la frigider, deasupra punem un strat de crema , apoi alt strat de piscoturi + strat de crema de cacao+ piscoturi ca ultimul strat. Piscoturile nu trebuiesc insiropate prea mult. Putem sa le stropim sau sa le dam deasupra cu pensula inmuiata in lichiorul care folosim . Cand am terminat ,punem in frigider ,cateva ore (minim 3-4 ore),inainte de a servi.
Rasturnam forma pe o farfurie iar apoi taiem felii si servim daca dorim si cu frisca deasupra. Se pot face si mono portii, in cupe mai mari (largi) , lasand ultimul strat cu crema. Daca dorim putem face doar cu un singur fel de crema.Va asigur ca este mult mai buna asa cu doua creme.
Cu cat se tine mai mult in frigider, inainte de a fi servita , cu atat este mai bine.
Inainte de a servi presaram deasupra cu cacaoa sau punem putina frisca .

Daca nu vrem sa insiropam piscoturile cu o bautura alcoolica(lichior) ,le putem insiropa cu un simplu sirop de apa, zahar si cafea. Daca vrem sa iasa piscoturile de culoare rosie, facem un sirop din apa si zahar in care punem cateva picaturi de colorant alimentar.
Acest dulce , se poate prepara si mai simplu ,nu neaparat intr-o forma rotunda ,asa cum am facut eu. Preparati exact ca un tiramisù, alternand cremele... sau ca in poza de mai jos, in mono portii, folosind cupe . 


18 commenti:

  1. Waw....cu siguranta m-ai convins !
    Am sa prepar si eu bunatatea asta dar doar cu crema de vanilie ca NU ne place ciocolata sau cacaoa !!!
    Si pe caldura asta....merge la fix.
    Multumesc tare, tare mult.
    Te imbratisez si te tzuc cu drag !

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    1. Sidy,o sa-ti placa sigur ..este tare buna! te pup

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  2. Buona questa zuppa inglese! Mi aggiungo ai tuoi lettori per non perdermi altre ricette simili!!! Ciao!

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    1. Grazie Chiara ...sei benvenuta!!! ciao ..a presto!

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  3. O bunatate ai tu aici.Trebuie sa incerc.Pup!

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    1. Diamar...merita,este un desert rapid si delicios!!!te pup

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  4. Ti è venuta benissimo, bella a vedersi, ma anche tanto invitante, complimenti.

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  5. E' la preferita di mi marito, ottima NIco!!!!!

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  6. stavo già pensando ad un dolce per la festa della mia mamma!! Penso sarà questo!!! Mi piace tantissimo brava!!!!

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  7. Un dulce muy rico y fácil de preparar! Genial!!

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  8. Bella la versione dello zuccotto. Mi hai dato un'idea per la prossima volta che farò il tiramisù. Buona notte!!!

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    1. Si ,anche a me piace molto a forma di zuccotto.Ciao ..buona giornata!

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  9. una gra autentica zuppa inglese, bravissima

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  10. N-as refuza o portie pt. nimic in lume!! Tare apetisant arata ;-) puup

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Grazie, i vostri commenti sono sempre graditi...
appena posso ricambierò la visita ◕‿◕

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