Cerca nel blog

17 settembre 2010

Gnocchi dolci con le prugne (impasto senza patate) / Galusti cu prune (aluat fara cartofi)


Gnocchi dolci con le prugne, un dessert che ricorda la mia infanzia, dessert molto amato in Romania. 
Si preparano con l'impasto a base di purè di patate.  Esiste però anche una variante più veloce,come questa con l'impasto di choux (bignè).     
Visto il periodo delle prugne ...provateli , sono buonissimi ! 

Ingredienti :

* 250 ml .di acqua
* 50. g di burro o margarina
* 150 g di farina
* 1 uovo
* 8 prugne piccole Stanley
* 50.g di burro
* pangrattato circa 150-200 g.
* zucchero
* una presa di sale
* zucchero a velo vanigliato
* cannella (facoltativo)

Procedimento
Mettiamo l'acqua a bollire con il burro (50 g.) e una presa di sale . Quando l'acqua bolle bene ,togliete la pentola dal fuoco e versate subito tutta la farina in un colpo solo , mescolate bene energicamente con la frusta o con un cucchiaio di legno finché l'impasto si raccoglie a palla.
Lasciate a intiepidire e nel impasto tiepido aggiungete l'uovo , mescolate finché l'uovo verrà ben assorbito .
Mettete l'impasto sulla spianatoia date forma di un cilindro e tagliate otto pezzi. Al’interno degli gnocchi richiuderete una prugna e modellate con il palmo della mano,dando una forma tonda. Le prugne devono essere abbastanza piccole e asciutte. Se le prugne sono grandi, tagliatele in due ,togliendo il nocciolo... e passatele nel pangrattato ,cosi evitate che l'impasto intorno a loro non rimane un po' crudo. Se vi piace, potete mettere anche un po' di cannella e zucchero...parte il pangrattato. Lessate gli gnocchi in acqua bollente salata.
Quando vengono a galla ,teneteli ancora per 1 minuto nell'acqua.
Nel frattempo in una padella sciogliete altri 50 g. di burro ,aggiungete il pangrattato e fatte dorare il pangrattato, a fuoco medio mescolando ogni tanto. Alla fine aggiungete lo zucchero (io ad occhio) a vostro piacere...dipende...se vi piace più o meno dolce.
Sgocciolate gli gnocchi e subito passateli nel pangrattato ,cosi attacca bene dappertutto. Spolverizzate gli gnocchi di zucchero a velo vanigliato ,servite caldi anche con il resto di pangrattato.
Suggerimento: Se le prugne Stanley (preferibilmente) sono grandi, gli tagliate in due.









Varianta rapida a galustiilor cu prune ,facuta cu aluat de eclere. Multi aceste galusti le mai chiama si gomboti . 

Ingrediente :

* 250 ml . apa
* 50. g unt sau margarina
* 150 gr. faina
* 1 ou
* 8 prune mai micute
* 50.g unt
* pesmet circa 150-200 gr.
* zahat tos
* sare
* zahar pudra vanilat
*scortisoara (facultativ)

Mod de preparare:
Fierebeti apa cu untul (50 gr.) si un varf de sare . Cand apa clocoteste , trageti cratita dupa foc si puneti toata faina deodata ,amestecati imediat energic cu un tel sau o lingura de lemn (mai bine) ,pana aluatul devine compact. Lasati sa se raceasca putin ,cand este putin caldut in aluat adaugati oul ,amestecati bine pana se absoarbe bine. Impartiti aluatul deja rece in opt bucati si in fiecare bucata puneti o pruna intreaga. Modelati bine galusca cu palmele. Daca nu aveti prune mici , folositi o jumatate de pruna dar trecuta prin pesmet ,eventual presarata cu scortisoara si zahar. Zeama care poate lasa pruna daca nu are suficent pesmet,  lasa putin crud aluatul imprejur.
Puneti la fiert galustiile in apa cu sare clocotita (foc potrivit) iar cand se ridica la fiert , le mai lasati circa 1 minut.
Intre timp ce fierb galustiile , preparati pesmetul. In tigaie se pune untul(50 gr) cu pesmetul ,amestecati din cand in cand iar cand se rumeneste adaugati zahar tos cat vreti,  cum va place ...mai mult sau mai putin dulce.
Cand sunt fierte galustiile ,le scurgeti si imediat le tavaliti pe toate partiile prin pesmet. Se presara galustiile cu zahar pudra vanilat , se servesc calde cu restul de pesmet ramas.

24 commenti:

  1. Grozave galustile tale!
    Vai ce as ma gusta una!
    Week-end linistit si placut!
    Te imbratisez!

    RispondiElimina
  2. Ma che ricetta intressante! La segno subito... Non l'avevo mai vista prima!

    Un bacio e grazie :)

    RispondiElimina
  3. cred ca-s tare bune,eu o singura data am mincat,de facut inca nu m-am incumetat!un week-end placut!

    RispondiElimina
  4. Arata super......ce pofta mi-ai facut!!!!
    Sa va fie de bine!!!

    RispondiElimina
  5. Foarte bune..si mie imi plac mult.
    Pupici

    RispondiElimina
  6. ma che buoni!!mai visti ne sentiti prima d'ora...che leccornia..bravissima e un buon fine settimana..baci

    RispondiElimina
  7. Que receta más original, esto se ve muy rico.

    SAludos

    RispondiElimina
  8. Super galuste...Totusi te-ai hotarat sa faci o reteta, bravo si sa mai postezi retete...

    RispondiElimina
  9. Nella città dove sn nata io si achiamano "gomboti"...e mia madre me li faceva ogni anno quando le prugne eranno belle pronte ed io nn ho mai imparato a farle ma grazie a te Niko si...:D...grazie della ricettina,ti mando 1 forte abbraccio e ti auguro buon fine settimana...:D....smack

    RispondiElimina
  10. Apetisante galusti! O sa le incerc si eu; aici se maninca galusti cu diverse fructe si presarate cu pesmet, dar aluatul il fac cu cartofi. Mňam, ce pofta mi-ai facut.....

    RispondiElimina
  11. Arata foarte bine....nu stiam reteta asta, fara cartofi dar merita incercata...pupici

    RispondiElimina
  12. Am mancat pe saturate vacanta aceasta,foarte bune galustile cu prune si parca tot as mai manca.Arata foarte bine si sincer sant foarte curioasa cum sant galustile tale facute cu aluat de eclere!mmmmmm!!!mai facut curioasa cred ca am sa le fac si eu cat de curand!pupicei si un sfarsit de saptamna minunat!

    RispondiElimina
  13. Che invitanti!
    In Friuli fan gli gnocchi con le prugne ma in versione salata!
    bella ricettina tipica!
    baci

    RispondiElimina
  14. Buonissime queste palline dolci!!!!smack smack .-))

    RispondiElimina
  15. Mariana: esti pofticioasa ca si mine!

    Raffaella: allora provala!

    Alison: se fac usor in acesta varianta

    Judy: mersi

    Bianca : si mie la fel..te pup

    Scarlett: grazie ...bacioni

    Jose Manuel : grazie!

    Surac: mersi ...cum am timp sigur voi posta si alte retete!

    Alina: da ,in anumite reg. le spune gomboti. Poti incerca ,se fac rapid astea ;-)
    baci

    Nico: poate pui reteta pe blog ..daca faci varianta ta

    Alina: eu auzisem ..dar abia acum am facut, ne-a placut mult
    baci

    Gabriela: sa le faci ..eu am fost incantata de cum au venit
    baci

    Terry: si, ho sentito ..ma sono anche nella variante dolce

    Giulia: grazie!

    Claudia: grazie..sono davvero buone!
    baci

    RispondiElimina
  16. Tare bine arata si mare pofta me-ai facut!Am mai vazut si pa la Craita niste poale in briu ....ce o sa ma fac cu atitea pofte?
    Seara buna1

    RispondiElimina
  17. CIAO NICO Nu știu la ce site te referi.Vreau sa-ți cer ceva :dacă vrei poți sa stergi banner-ul meu și sa lasi doar un link pentru site-ul meu .Am renunțat la banner pentru estetica . TOATE CELE BUNE -PANALU

    RispondiElimina
  18. Ciao ben trovata!! Ma che meraviglia questi gnocchi ! chissà che bontà!! Complimenti!!

    RispondiElimina
  19. Ciao Nicoleta, merci mult de visita si urari! XOXO
    numai bine!

    RispondiElimina
  20. Janet : si eu sunt o pofticioasa !
    ciao

    Panalu: ma referam la site-ul topavatare.com ,unde am lasat comentariul ;-)
    ok am scos bannerul

    Giusy: grazie !
    baci

    Nina: nu ai pentru ce ,a fost o placere
    ciao!

    RispondiElimina
  21. Mia mamma era originaria di Fiume, l'attuale Rijeka, non so se conosci e preparava questi gnocchi con le patate. Mi è venuta una voglia.....
    Ciao Nikoleta.
    erika

    RispondiElimina
  22. Erika: in Croazia...no!
    Con le patate si fanno anche in Romania.
    ciao!

    RispondiElimina

Grazie, i vostri commenti sono sempre graditi...
appena posso ricambierò la visita ◕‿◕

Blog