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30 aprile 2008
Gnocchi alla romana / Gnocchi romani
Ingredienti:
per 5-6 porzioni
* 1 litro di latte
* 250 g. di semolino
* 100 g. di burro
* 1 tuorlo d’uovo
* 50-60 g. parmigiano reggiano
* 15 g .di gruviera, emmenthal, o un altro tipo di formaggio che si fonde
* sale
* una grattata di noce moscata
........................................................
La ricetta l'ho trovata sul giallozafferano.it
Mettere a bollire il latte con un pizzico di sale e noce moscata e 50g. burro, quando bolle aggiungere il semolino e lasciare cuocere a fuoco medio ,mescolando sempre. Togliere dal fuoco e aggiungere 2 cucchiai di parmigiano e il rosso d’uovo mescolare bene , stendere e spianare su una superficie leggermente bagnata ,ottenendo uno strato di circa 1 cm.
Lasciare raffreddare poi tagliare con una forma circolare.
Ungere una pirofila e sistemare ritagli, poi leggermente sovrapposti i dischetti, cospargere di burro fuso(50 g.) , parmigiano e gruviera grattugiate , gratinare in forno per circa 20 minuti, finchè si formerà una bella crosticina dorata.
GNOCCHI ROMANI
Ingrediente:
pentru 5-6 portii
* 1 litru lapte
* 250 gr. gris
* 100 gr. unt
* 1 galbenus de ou
* 50-60 gr. parmezan ras
* 15 gr. cascaval ras sau alt tip de branza ca gruviera, ementaler..etc
* sare
* un varf de nucusoara rasa
................................................
Se pune la fiert, laptele cu un varf de sare si nucusoara si 50 gr unt . Inainte sa inceapa fierberea, focul il facem mic si incorporam ,putin cate putin dar incontinu, tot grisul ,amestecand mereu cu un tel. Cand compozitia s-a intarit (aproape imediat) ,incepem sa amestecam cu o lingura de lemn,timp de 20-25 minute…la foc mic, asa incat sa nu se lipeasca de cratita si sa ia gust de afumat.
Dam deoparte cratita si adugam 2 linguri de parmezan ras si galbenusul ...amestecam bine. Pe o tava ( uda) ,intindem grisul fiert si cald , cu ajutorul unui cutit mai lat. Acesta il udam des ,cand facem aceasta operatie, asa nivelam mai bine grisul. Grisul il intindem pe toata suprafata tavii ,de grosime intre ½ si 1 cm. Lasam sa se raceasca iar apoi taiem discuri cu un pahar (diametru maxim 5-6 cm) ,pe toata suprafata, formand gnocchi. Luam o tava ,ungem putin cu unt si punem toate marginile ramase, de la taierea discurilor. Topim restul de 50 gr. unt, punem o parte deasupra marginilor de gris, presaram parmezan, cat dorim. Deasupra asezam discurile ,turnam restul de unt topit si presaram cu parmezan si cascaval . Pentru cantitatea cascaval sau alta branza folosita ,decide-ti voi cat sa pune-ti ,in functie de gustul vostru.
Se pune in cuptor, la foc potrivit ,circa ½ ora, sau pana cand face deasupra o crusta aurie. Se lasa putin sa se raceasca si apoi se servesc.
Se pot face din timp, iar cand dorim sa-i mancam ...doar incalzim.
Se serveste, in tava in care se prepara.
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Grazie nicoleta di aver partecipato alla mia raccolta intrigantissimi gli gnocchi dolci penso proprio che li preparerò prestissimo :)))
RispondiEliminaCe minunatie! Am sa-i incerc si eu. Duminica placuta!
RispondiEliminaKris , sunt foarte buni si ii poti condimenta cum vrei. Noua ne place mult doar cu unt si branza dar data viitoare vreau sa-i fac cu altceva.
RispondiEliminaMersi..sper ca si tu ai avut o duminica placuta!