I pomodori gratinati…un piatto che faccio spesso d’estate .Una delizia...che ne dite???
Ingredienti:
* pomodori
* aglio
* prezzemolo
* capperi
*olive nere o verdi
* acciughe o pasta di acciughe
* pangrattato
* sale marino integrale alle erbe aromatiche di Romagna (salvia, rosmarino, aglio, ginepro, alloro e pepe)
*olio di oliva extravergine
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Tagliare orizzontalmente, la parte superiore degli pomodori, privarli dei semi e salarli leggermente. Tritate finemente l'aglio ,prezzemolo ,capperi ,le acciughe ,le olive e mescolate con pangrattato. Salate con il sale.... io sale di Cervia alle erbe aromatiche. Potete utilizzare anche sale normale ..magari con l'aggiunta di qualche erba aromatica. Riempite i pomodori , irrorate con un filo d’ olio d’oliva extravergine e infornare a forno riscaldato ,a 200°, cuocere per circa 20-30 minuti, finche i pomodori non saranno ben gratinati e dorati, magari ultimi 5 minuti sotto al grill. Buonissimi se consumati caldi o tiepidi ma anche freddi.
L'altra variante di pomodori al gratin che faccio , lo trovate qui .
Ingrediente:
* rosii destul de coapte
* usturoi
* patrunjel
* capere
*masline negre sau verzi
* ansoa sau pasta de ansoa(anchois)
* pesmet
* sare (am pus o sare aromatizata cu salvie, rozmarin,usturoi, ienupar, dafin si piper )
*ulei de masline extra virgin
** Pentru cantitatile ingredientelor care umpleti rosiile ,va ghidati asa din ochi . Eu am incercat sa pun in cantitati egale...dupa gustul nostru.
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Taiati rosiile in orizontal , cam un sfert ...in partea unde este codita, deasupra. Scoateti semintele si saratile putin .Tocati usturoiul, patrunjelul, caperele, maslinele, fileturile de ansoa, sarati si daca va place adaugati cateva ierburi aromatice dupa gust ca rozmarinul ,salvie ,ienupar …etc. Eu am folosit o sare speciala aromatizata cu aceste ierburi aromatice .Il loc de ansoa se poate pune eventual fileturi de hamsii, sardele in ulei. Amestecati totul cu pesmetul si umpleti rosiile .Le puneti pe o hartie de cuptor , le stropiti cu ulei de masline ..sa fie suficient ...si le bagati in cuptorul incalzit la o temperatura de circa 200° .Le tineti cam 20-30 minute …pana se vede pesmetul usor rumenit…eventual ultimile 5 la grill. Foarte bune calde sau caldute dar se pot consuma bine si reci. Sunt considerate garnitura (fara peste inauntru) dar se pot manca si ca fel unic.
Mai fac si o alta varianta de rosii gratinate ,asemanatoare .
Cu siguranta am sa incerc reteta, imi plac toate legumele gratinate.
RispondiEliminaO zi cat mai frumoasa iti doresc.
che buoni, queste belle ricette mediterranee mi mettono sempre di buon umore. Bravissima
RispondiEliminaottimi!!mi piacicono molto per il bel colore che portano n tavola e poi gratinati sanno di un buonooobrava e bacioni cara e buona settimana anche a te!!
RispondiEliminaCiao NIcoleta!Io potrei mangiare pomodori e solo pomodori!Mi piaciono tanto!!!Bella combinazione -di sud italia-acciughe e olive.BUon martedi Romana
RispondiEliminaCe reteta minunata pentru zilele astea calduroase!
RispondiEliminaPozele sunt foarte convingatoare - asa ca am sa o pregatesc pentru duminica.
O seara placuta Nico! :)
mi piacciono molto i tuoi pomodori... bravissima!
RispondiEliminadelicioase!
RispondiEliminaO reteta excelenta,foarte gustoase sant rosiile! si mie i-mi plac foarte mult!am sa incerc reteta ta cu siguranta!o seara buna!
RispondiEliminaYvonne: si mie la fel...rosiile si ardeii grasi sunt preferatele mele!
RispondiEliminao zi buan si tie..te pup!
Colombina: grazie !
ciao!
Scarlett: grazie ..un abbraccio!
Romana: anche a me piacciono molto i pomodori ..in tutti modi...
ciao ..buone vacanze!
Alina: atunci astept impresii!
toate cele bune!
Betty : grazie ...baci!
Alison: se vede ca avem acelesi gusturi ;-))
Gabriela : sper sa-ti placa ...mersi si tie o zi buna !!
Nicooo ma son buonissimi così!!!! smackk :-)
RispondiEliminaUna vera delizia questi pomodori gratinati! Buonissimi! Complimenti per il blog e grazie di essere passata da me! A presto, ciao!
RispondiEliminaFAVOLOSI!!!! Io non li faccio solo d'estate...sono talmente buoni che non ci rinuncio :)
RispondiEliminaClaudia: a me dici..baci!
RispondiEliminaOrnella: grazie anche a te!
Elenuccia: infatti dovrei farli !
Panalu: ti-am lasat mesaj pe Facebook
Vincent: sono già iscritta.
Con i pomodori ripieni non si sbaglia mai! gustosissimi ^_^
RispondiEliminaDelicios ! E de facut.
RispondiEliminaBine ai venit Vasile!
RispondiEliminaDaca le incerci, sper sa-ti placa.
Ottima ricetta.. l'ho provata ed è davvero squisita
RispondiEliminaLuca ,sono contenta che ti sono piaciuti i pomodori preparati cosi.
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