Causa è un piatto peruviano ,un sformato freddo a base di patate e varie verdure con o senza pesce e l’aggiunta di maionese. Causa con tonno si chiama Causa de Atun , quella con i gamberi è la Causa de Camarones . Al posto di tonno e gamberi si può mettere anche polpo o carne di pollo .
Causa può essere presentata anche a strati ,vedi qui .
Ho fatto la variante con tonno , ricetta letta sul numero 24 di Dipiù TV con il suo allegato di Cucina .Prossima volta vorrei fare con la carne di pollo.
Un piatto fresco e gustoso ,assomigliante a pesce finto fatto da me altre volte. Ricetta di pesce finto lo trovate qui . Ecco come si prepara...
Ingredienti:
* 5 patate grandi
* 200 gr. piselli
* 2 carote
* 160 gr. di tonno sotto’olio o al naturale
* 6 cucchiai di maionese e più per ricoprire
* sale e pepe
per decorare
* uova sode
* olive
* insalata
Preparazione:
Lessate le patate in acqua con sale , li sbucciate e ancora calde li schiacciate con uno schiacciapatate. Lasciate raffreddare le patate. Separatamente si lessano i piselli e le carote. Le carote tritatele finemente. Unite le patate con le carote e i piselli e il tonno sbriciolato e sgocciolato . Aggiungete circa 6 cucchiai abbondanti di maionese , giusto per diventare un composto ben legato e mescolate bene. Salate se bisogno e pepate.
Mettete lo sformato su un vassoio ,date la forma che desiderate (in rivista forma ovale ..di pesce) ,ricoprite di maionese . Decorate con le uova sode ,olive ,insalata. Lasciate riposare in frigo minimo 2-3 ore prima di servire. Può essere servita come antipasto ma anche come piatto unico.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Causa este o mancare peruana , o specie de budinca rece pe baza de cartofi fierti si diverse legume ,cu sau fara peste , la care se adauga maioneza. Causa cu ton se numeste Causa de Atun , cea cu raci Causa de Camarones.
In loc de ton se poate face si cu caracatita sau carne de pui. Se poate prezenta pe platou si sub forma de straturi ,exemplu aici .
Eu am facut varianta cu ton ,reteta luata dintr-o revista. Este o mancare rece si gustoasa ..ideala pentru vara ,asemanatoare cu peste fals – reteta italiana facuta alta data de mine; reteta o gasiti aici .
Se poate servi ca aperitiv dar si ca fel unic. Data viitoare vreau sa incerc varianta cu pui.
Pentru aceasta cu ton ne trebuie...
Ingrediente:
* 5 cartofi mari
* 200 gr. mazare
* 2 morcovi
* 160 gr. de ton in conserva
* 6 linguri cu varf de maioneza ...plus de ornat
* sare si piper
pentru ornat
* oua fierte
* masline
* salata verde
Mod de preparare:
Se fierb cartofii in coaja in apa cu sare ,se curata si se strivesc cu aparatul ca sa devina un piure. Lasati sa se raceasca. Se fierbe mazarea (sau puneti deja cea din conserva) si morcovul , pe care il taiati marunt cubulete .Puneti intr-un castron toate legumele, puneti maionesa si amestecati bine. Maioneza sa nu fie prea multa ,este necesara cat sa lege legumele. Sarati daca este nevoie si piperati. Puneti compozitia pe un platou ,dati forma dorita (in revista forma ovala de peste) si acoperiti cu un strat de maioneza. Decorati cu oua fierte , masline si salata verde. Lasati in frigider , minim 2-3 ore inainte sa serviti.
Proprio gustosa!!
RispondiEliminacomplimenti
Arata super, super bine, iar eu cu siguranta o voi incerca.Mi-ai facut o pofta de nu-ti pot spune.
RispondiEliminaTe pup si-ti doresc o seara faina.
Che bello...si fa proprio un figurone...mi paice davevro come l'hai decorato...brava!
RispondiEliminaCe idee buna!!! Si ce simplu de facut si sigur gustos!!! Am sa incerc si eu.
RispondiEliminaO seara frumoasa
te pup
E' un piatto presentato benissimo, complimenti!
RispondiEliminaEchipa Site-Brasov realizeaza site-uri profesionale cu preturi incepand de la 99 RON. Avand o experienta de peste 5 ani in domeniu, webdesigneri nostrii va ofera garantia unui site bine facut. Noi va facem site-ul si il aducem printre primele pozitii in cautarile de pe Google, Yahoo, Bing,AOL etc.
RispondiEliminaPentru cei ce au deja un site, prin serviciile noastre de SEO optimizam site-ul dorit astfel incat numarul de vizitatori sau de potentiali cumparatori poate creste cu peste 25-30%.
NEW! Acum va punem blogul pe domeniu .com .net .org .biz sau .info la cele mai mici preturi!
Contact la www.site-brasov.blogspot.com sau la adresa de e-mail site_brasov@yahoo.com
la cum arata, cred ca-i buna tare!
RispondiEliminaMmmmmmm, ce buna e.............
RispondiEliminaDevo provare a farla anch'io...perchè deve essere buona
RispondiEliminaCiaooo
Ma che bella, e proprio gustosa.
RispondiEliminaMooolto interessante questo "viaggio" in Perù!!!
RispondiEliminaChe bello sto piatto... fa un figurone e dev'esser di una bontà!
grazie per avercela presentato!
Imi place cum arata,super...
RispondiEliminaAlice: grazie!
RispondiEliminaMicul: incearca , o sa-ti placa !
te pup
Firesil: non ero troppo inspirata ..comunque è venuta bene ..grazie!
Bianca: este buna..noua ne-a placut.Daca incerci sa-mi spui ..chiar sunt curioasa!
multumesc ...te pup!
Dolcetto : grazie!
Alison: nu-i obligatoriu ;-))
te pup
Diana: buna..buna
Erika: non è male ...provalo!
ciao!
Fabiola: grazie!
Terry: ci si può divertire decorando ..grazie!
Surac: multumesc !
Alice: grazie!
RispondiEliminaMicul : incearca ...o sa vezi ca-i buna!
te pup
Firesil: grazie!
Bianca: noua ne-a palcut mult..sa-mi spui daca incerci cum ti-a placut!
Dolcetto: grazie!
Site Brasov: multumesc ,nu sunt interesata!
Alison: nu-i obligatoriu ;-))
Diana: adevarat este buna!
Erika: provalo ..merita!
Fabiola: grazie!
Terry: infatti ..si fa un figurone...grazie!
Surac: multumesc!
Arata foarte bine si parca seamana cu salata beouf!buna trebuie sa mai fie!pupik!
RispondiEliminaarata bine si cred ca e si foarte gustoasa...pupici
RispondiEliminaBella ricetta,in onore dei miei primi 100 sostenitori ho creato la mia prima raccolta: La Cuisine en Rose …. http://biscottirosaetralala.blogspot.com
RispondiEliminawow... ce bine arata... zici ca e tort... Felicitari... si sper sa ajung sa o incerc si eu...
RispondiEliminaBELLISSIMO BLOG DE RECETTE _
RispondiEliminaSALUTI DA MILANO-ITALY
http://cucinadriano.blogspot.com
Grazie mille Adriano!
EliminaPARE BUNA IN SEARA ASTA O INCERC SI EU,N-AM FACUT NICIODATA CU TONNO,CRED CA ESTE BUNA.PUPICI
RispondiEliminaWow!!! Che spettacolo di ricetta. Bravissimissima!! :D
RispondiEliminaBuon weekend.
Con questo caldo, un piatto così ci sta molto bene !
RispondiElimina