Cerca ricetta o ingrediente...

Passatelli in brodo / Passatelli in supa


Un piatto povero tipicamente romagnolo, molto gustoso e versatile. Si possono fare in brodo o asciutti, con sugo che preferite.


Ingredienti:
per 3-4 persone

100 gr. pane grattugiato

100 gr. parmigiano o grana grattugiato 
3 uova medie
1 cucchiaio colmo di farina 
un pizzico di noce moscata grattugiata
un po' di limone grattugiato (facoltativo) 
un pizzico di sale
brodo di carne
.........................................

Fate un brodo di carne, io lo fatto con manzo e i odori (cipolla,sedano,carota), ma si può fare anche con manzo + gallina  o solo gallina, capone. Intanto che il brodo cuoce si preparano i passatelli.
Mescolate le uova con il formaggio grattugiato, la farina, un pizzico di sale (attenzione non molto che anche il pangrattato e il formaggio sono salati) , noce moscata  q.b. Alla fine aggiungete il pane grattugiato.Mettete poco alla volta e impastate, se vedete ca l' impasto è già duro,fermatevi... non mettete tutta la quantità. A volte il pangrattato assorbe tanto le uova. E poi dipende anche della grandezza delle uova. Mettete l'impasto in frigorifero circa 30 minuti. Prendete un po’ di pasta e passatelo attraverso lo schiacciapatate a fori grossi o attraverso l'attrezzo per i passatelli. Quando sono lunghi 7-8 cm. tagliateli. Ci vuole un po' di forza nelle mani...se l'impasto è troppo duro. Dunque, attenzione quando preparate l'impasto, non deve essere troppo duro.
Quando il brodo e pronto filtratelo e mettete dentro i passatelli , lessate per 5 minuti.
Servite i passatelli caldi con formaggio ( grana o parmigiano) grattugiato sopra o anche senza.













>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Este un o supa tipica din zona Romagna (regiunea Emilia-Romagna) gustoasa. Se poate servi in supa sau cu sosul vostrude paste preferat.

Ingrediente:
per 3-4 portii

100 gr.  pesmet

100 gr. de branza Parmigiano Reggiano sau Grana Padano ras 
3 oua de marime mijlocie 
1 lingura faina cu varf 
un varf de sare
un varf de nucsoara rasa
putina coaja de lamaie rasa (facultativ) 
supa de carne
.............................................
Faceti o supa de carne. Fierbeti carnea de vaca sau de pui (gaina) cu o ceapa, morcov, telina ,sare . Intre timp ce fierbe supa , preparati passatelli . Amestecati la inceput cu o furculita ouale cu branza rasa, faina, nucsoara si un varf de sare (nu multa ...deoarece pesmetul si branza rasa sunt si ele sarate) .Adaugati la sfarsit pesmetul , dar putin cate putin...nu tot deodata. Amestecati acum cu mana aluatul.
Atentie: este posibil ca in final ,cu toata cantitatea de pesmet, rezulta un aluat tare, dificil de trecut prin aparat. Daca ouale sunt mai micute...aluatul nu este prea umed si punind tot pesmetul, la sfarsit vine sigur prea uscat.
Aluatul trebuie sa fie omogen, compact si mai taricel dar nu foarte mult. Cand supa este gata , filtrati-o . Luati din compozitia de passatelli o bucata ,si treceti prin presa de cartofi ;presa sa aiba gaurile putin mai mari, circa 3-4 mm....nu mai mici dimensiunile gaurilor. Se poate trece si prin masina de tocat dar tot sa aiba gaurile de marimea asta.
Cand passatteli sunt lungi de circa 7-8 cm. ii taiati cu cutitul. Cand i-ati facut pe toti, ii fierbeti in supa clocotita ,deja filtrata ,circa 5 minute, la foc potrivit. Se servesc calzi si daca preferati cu branza rasa (Grana , Parmigiano)  deasupra. Daca nu-i doriti in supa, se pot manca si cu sos . Ii fierbeti in apa clocotita cu putina sare ...fara sa mai faceti supa...ii scurgeti ca orice pasta si condimentati cu sosul preferat. 

8 commenti:

  1. Chiar ieri am studiat o reteta asemanatoare intr-o revista si ma gandeam sa o incerc , dar mi-am amintit ca presa de cartofi am distrus-o cand am facut " le melanzane sott'olio".Atata le-am stors cu presa pana s-a strambat toata si am aruncat-o . Va trebui sa cumpar alta , ca sa pot sa fac "passatelli".

    RispondiElimina
  2. ciao Nicoleta, non riesco a prelevare il premio blog artistico" non trovo il codice vorrei anchio cambiare io sfondo mi dai qualche dritta come si deve fare grazie ti lascio la mia email
    pierangelamenzio@alice.it

    RispondiElimina
  3. Buna Moni!
    Daca iti cumperi ,sa-ti iei cu gaurile ceva mai mari ...iti striveste oricum bine si cartofii ... asa poti face si passatelli.
    Sa nu iei din acela in plastic subtirel...trebuie sa strivesti cu putere la passatelli...asa nu-l schimbi dupa aia iar.
    Sunt mai buni ca cei dela magazin...si costa muuult mai putin ;)
    Ciao!

    RispondiElimina
  4. Ciao Pierangela!
    Ti ho mandato un email.

    RispondiElimina
  5. Si nu participi la culegerea mea de retete cu supa asta ???? sau vrei sa o iau cu japca de aici ?:-))
    Imi place noul tau template si omul de zapada de pe sageata .. este absolut delicios .
    pupici

    RispondiElimina
  6. Cum sa nu particip...chiar acum am facut un post. M-ai anticipat!
    Acum il pun si pe blogul tau.
    Daca tot se apropie Craciunul, am zis sa-mi fac un blog sclipicios ...suntem in perioada potrivita ;)
    Pupici,

    RispondiElimina
  7. mmm nico ce buni sant ,ceva asemanator mancam cand eram in tara la o colega din oradea,le facea mama ei cu un sos alb,nu stiu reteta,mi-ai adua aminte de timpuri faine din facultate,ce vremuri fara griji....dar si acum e bine cu satisfactiile pe care ni le aduc copiii bucuria noastra de zi cu zi,te pup

    RispondiElimina
  8. Pai cred ca erau buni . Si astia se fac aici in regiunea noastra cu sos ...in special de peste ..sunt o bunatate!
    Sa speram Liliana ca si pe viitor vom avea mereu satisfactii de la copii ;-)
    te pup

    RispondiElimina

Grazie, i vostri commenti sono sempre graditi...
appena posso ricambierò la visita ◕‿◕

Seguo