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Sformato di cavolfiore con ragu' di carne / Budinca de conopida cu sos de carne





Ingredienti:

* 700 g. di cavolfiore
* 300 g. di carne macinata ragù o misto maiale
* una piccola cipolla
* una costa di sedano
* una carota
* olio d’oliva
* 200 ml. di passato pomodoro
* 300 ml. di besciamella già pronta
* grana o parmigiano grattugiato
* sale e pepe
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Lessate il cavolfiore (non troppo) scolatelo e lasciatelo da parte. Rosolate in una padella con poco olio la cipolla ,sedano e la carote tritate finemente ,aggiungete la carne , rosolate un po’ e aggiungete la passata di pomodoro. Cocete al fuoco medio circa 20 minuti, aggiungete del brodo se scade troppo .Alla fine salate e pepate. Il ragù non deve essere troppo asciutto o troppo liquido.
Preparare una teglia unta e spolverizzata di pane grattugiato o foderata con la carta da cucina . Mettete il cavolfiore in uno scolapasta e schiacciare leggermente con un cucchiaio il cavolfiore, cosi esce un po’ d’acqua di cottura. Mettetelo sul fondo dalla teglia e premette che diventa il composto uniforme , sopra mettete il ragù di carne e alla fine la besciamella . Spolverizzate di parmigiano o grana e infornate ad una temperatura media 200 ° C .Dopo circa 25-30 minuti togliete la teglia dal forno.
Lasciate 10 minuti a raffreddarsi un po’ ,tagliate e servite. Si può preparare anche il giorno prima e conservarla in frigo. Tagliatela fredda e riscaldatela nel forno.
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Se non avete la besciamella già pronta lo dovete preparare:
con 30 g. di burro ,30g .di farina e 300 ml. di latte.
Fate sciogliere il burro in una casseruola a fuoco molto basso, incorporatevi la farina continuando a mescolare e facendo attenzione a non farle prendere colore.
Aggiungete poi gradatamente il latte, aspettando prima di ogni aggiunta che il latte precedentemente versato sia stato assorbito senza grumi. Cocete il tutto a fuoco molto basso, mescolando in continuazione, fino all’addensamento. Potete regolare la densità della salsa variando la quantità di farina e latte. Infine, fuori dal fuoco, regolate di sale, pepe e noce moscata.







Ingrediente:

* 700 gr. conopida
* 300 gr. carne tocata de vaca sau amestec
* o ceapa mica
* o tulpina de telina verde
* un morcov
* ulei de masline
* 200 ml. de passata/sos de rosii
* 300 ml. de sos besamel (vezi in reteta cantitati pentru preparare)
* parmezan ras
* sare
* piper

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Fierbeti conopida in apa cu sare ,dar sa nu devina prea moale. Dupa ce o scoateti din apa o lasati deoparte. Intre timp faceti sosul cu carne (ragu) .Puneti cateva liguri ( 2-3)ulei de masline intr-o tigaie si caliti ,morcovul ,telina si ceapa taiate marunt. Imediat adaugati carnea tocata ,lasati 1-2 minute sa se rumeneasca ,amestecand inncontinu iar la sfarsit puneti sosul de rosii. Lasati la foc potrivit, sa fiarba circa 20 minute .Daca scade mult, adaugati putina supa (cea din cuburi concentrata) .Cand este gata adaugati sare si putin piper. Sosul de carne, in final, nu trebuie sa fie nici prea lichid dar nici prea uscat.

Preparati sosul besamel cu :
30 gr. faina,30 gr. unt si 300 ml. lapte
Se pune intr-o craticioara de teflon, untul si un varf de sare, cum s-a topit untul se pune faina, se da la o parte de pe foc , se amesteca repede si energic cu un tel pana cand s-a incorporat faina. Faina nu trebuie sa se rumeneasca mult, sa ramana alba. Imediat turnam laptele , putin cate putin, amestecand incontinuu, energic cu telul, pana cand s-a incorporat tot laptele. Punem iar craticioara pe aragaz, la foc mai mic. Amestecati mereu cu o lingura ,pana se ingroase .La sfarsit adaugati putina sare , piper si un varf de nucusoara …daca va place.

Puneti conopida fiarta intr-o strecuratoare si o presati putin cu o lingura ,asa iese nitel din apa care a absorbit la fierbere.
Intr-o tava ,castron (unsa cu unt) din teflon sau pirex /yena ,tapetata cu pesmet ,adaugati conopida care o presati putin cu o lingura ,asa incat sa devina un strat uniform. Deasupra puneti stratul de carne tocata apoi sosul besamel .Deasupra presarati cateva liguri de parmezan ras , dupa plac.
Bagati in cuptorul incalzit la o temperatura media de 200 ° C ,timp de 25- 30 minute.
Scoateti din cuptor si lasati circa 10 minute sa se raceasca, dupa care portionati si serviti imediat.
Se poate prepara si cu o zi inainte , portionati rece si apoi incalziti in cuptorul cu microunde sau cel traditional.

10 commenti:

  1. Insolito ma sicuramente buonissimo! Grazie, copierò senz'altro!

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  2. Craciunul aduce magia sarbatorilor de iarna. Acum e timpul cand lumea viseaza, spera si crede ca nimic nu e imposibil. Fie ca acest Craciun sa iti umple sufletul de bucurie, sa iti aduca bunavoie si ingerii sa iti stea de veghe in pragul acestor sarbatori luminate. La multi ani!!!

    Fie ca Sfintele Sarabatori ale Craciunului sa va aduca pace in suflet si sa va lumineze chipul de fericire. Sa va aduca numai impliniri, sa aveti parte de cadouri neasteptat de frumoase de care sa va bucurati impreuna cu cei dragi! Sa va fie casa casa si masa masa!!! "SARBATORI FERICITE"

    va pupam si va imbratisam cu drag :)

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  3. io lo faccio senza ragù la prossima volta provo così

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  4. Sarbatori fericite, un Craciun imbelsugat si magic, alaturi de cei dragi, multa sanatate si un An Nou plin de bucurii !!!
    LA MULTI ANI !!!

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  5. Questo commento è stato eliminato dall'autore.

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  6. Mona ,iti multumesc mult! Si noi va uram sarbatori fericite si numai bine la intreaga familie.
    Un sincer
    LA MULTI ANI! si
    CRACIUN FERICIT!
    va pupam cu drag pe toti,
    Nico

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  7. Paola ,penso che ti possa piacere.
    Ciao!

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  8. Barbara ,una combinazione davvero gustosa.
    Ciao!

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  9. Ginette,iti multumesc mult.
    Acusi vin in vizita si eu la tine pentru urari.

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  10. Nico am un joculet Scrisoare catre Mos Craciun pentru tine .

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appena posso ricambierò la visita ◕‿◕

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