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Raccolta ricette "gnocchi e quenelle" / Culegere retete" gnocchi si quenelle"


Partecipo alla raccolta " ricette gnocchi e quenelle" di Tatiana e Claudia con due ricette:
Particip la culegerea "retete gnocchi si quenelle" cu aceste retete:

* gnocchi alla romana




* gnocchi dolci

Gnocchi dolci / Gnocchi dulci



In Romania è considerato un dolce.  Anche in Italia (Friuli Venezia Giluia) , ho letto qui che si preparano dei gnocchi dolci ,delle palle grosse, ma ripiene di marmellata di prugne o albicocche.
Solo che questo piatto è considerato un primo, non un dolce.




Ingredienti:
per 5 persone

* 1 kg di patate
* 250 g. di farina
* 1 uovo
* 200 g. di pane grattugiato
* 30-40 g . di burro
* 4-5 cucchiai di zucchero
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Lavate le patate e lessateli con la buccia ,quando sono pronte pelatele e passatele nello schiacciapatate . Lasciate raffreddare e mescolate con l’uovo e la farina , e impastate bene per ottenere un composto omogeneo.
Staccate dei pezzettini di impasto e lavorandoli con le mani e poca farina ,fate dei rotolini della grossezza di un dito e tagliateli a tocchetti di circa 2 cm.
Fate sciogliere il burro in una padella , aggiungete il pane grattugiato e mescolate sul fuoco fino quando il pane grattugiato diventa dorato. Alla fine spegnete il fuoco e aggiungete lo zucchero e mescolate bene.
Bollite gli gnocchi in acqua salata e appena scolati , li mettete dentro la padella con il pane grattugiato e mescolate. Servite gli gnocchi subito caldi.
Se volete servirli più tardi... ma caldi , metteteli in una casseruola coperta ,immersa nell’acqua calda.
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Con lo stesso impasto si può fare delle palle grosse (tipo canederli ) ripiene con prugne fresche snocciolate .











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Cand ii facea bunica ,le dadea forma mai subtire si lunguiata ,le numea "putisoare" .
Asa cum stiti, acesta este aluatul din care se prepara si galustile cu prune .
In Italia, in regiune Friuli Venezia Giulia, se fac asemanator galustile ,doar ca se umplu cu gem de prune sau caise.
Se condimenteaza cu pesmetul rumenit in unt, zahar si scortisoara.
Dar se servesc ca primul fel, nu ca dulce.



Ingrediente:
pentru 5 persoane


* 1 kg cartofi
* 250 gr. faina
* 1 ou
* 200 gr. pesmet
* 30-40 gr. unt
* 4-5 linguri zahar
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Se spala cartofii si se pun la fiert cu tot cu coaja . Cand sunt gata, se decojesc asa calzi si se strivesc cu aparatul. Se lasa sa se raceasca, se amesteca cu faina si oul. Framantati aluatul , pana cand devine omogen. Presarati putina faina pe planseta , luati din coca o bucata si ii dati forma de cilindru ...nu prea gros, apoi taiati in bucatele de circa 2 cm.
Lasati toti gnocchi de o parte si intre timp preparati pesmetul.
Intr-o tigaie topiti untul si adaugati pesmetul ,amestecati incontinuu la foc mediu ,pana cand acesta se rumeneste putin. Se ia de pe foc si se adauga zaharul ,amestecati bine.
Fierbeti gnocchi in apa cu putina sare ,se scurg , apoi ii puneti direct in tigaia cu pesmet. Amestecati incet, pana cand s-a lipit bine pesmetul de gnocchi.
Se serve imediat, asa calzi.
Daca vreti sa-i serviti mai tarziu , se pot mentine calzi, daca ii lasati intr-o cratita pe apa calda ,la aburi.


Raccolta "ricette di caffè "/ Culegere "retete cu cafea"



Questa e la mia partecipazione per la per la raccolta "ricette di caffè" di In cucina con la sposa del vento- Alessia.
Caffè glacé, ricetta lo trovate qui.

* La culegerea "retete cu cafea"organizata de Alessia, particip cu caffè glacé;
reteta o gasiti qui.



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