Adoro i dolci con i semi di papavero e tempo fa , ho trovato questa ricetta su due blog (rumeno e turco-tedesco) , qui e qui . Quando lo preparata , ho modificato un po’ le quantità . Una crostata diversa ,davvero buona . Ecco cosa serve per farla .
Ingrediente:
impasto base
* 380 g. di farina
* 150- 200 g. di zucchero
* 200 g. di burro o margarina
* 1 uovo
* 1/2 bustina di lievito per i dolci
* 1 bustina vanillina
* un pizzico di sale
ripieno
* 450 ml latte
* 1 bustina di preparato per budino gusto vaniglia (polvere)
* 100 g. di semi di papavero
* 80 g. zucchero …di meno se il preparato per preparare il budino è già zuccherato
* una bustina di vanillina
* aroma di limone
.............................................................................Mescolate tutti ingredienti per fare la frolla , le uova con lo zucchero ,il burro leggermente ammorbidito ,vanillina , un pizzico di sale e alla fine la farina e il lievito setacciate insieme. Risulterà un impasto liscio e buono per essere lavorato. Dividete l'impasto in due ...una parte con 3/4 impasto e altra 1/4 .Con 3/4 d'impasto rivestite una teglia tonda con diametro 24-26 cm. anche sui bordi in su circa 3 cm. Meglio se la teglia e imburrata o foderata con della carta da forno. Sopra mettete il ripieno. Ripieno: in una ciotola mettete la polverina per preparare il budino ,il latte freddo, lo zucchero e i semi di papavero ,vanillina e aroma di limone. Io ho messo solo 70 gr. di semi di papavero e secondo me è più che sufficiente. Mescolate tutto sul fuoco lento e sempre con un cucchiaio , fino che si addensa il budino. Io ho messo anche un cucchiaino raso di fecola di patate sciolto in poca acqua per essere sicura che il budino si addensa. Lasciate raffreddare ,che diventa tiepido. Farcite con il budino la crostata e sopra grattugiate il restante impasto (sulla grattugia con i fori grandi) .Cuocete la crostata nel forno a temperatura di 180° circa 40-45 minuti. Quando è pronta lasciate raffreddare e spolverizzatela con zucchero a velo.
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Aceasta reteta de tarta cu budinca si mac am gasit-o pe blogul lui Sella si pe un alt blog. Este foarte buna ,merita incercata.
Iata ce trebuie...cu modificarile facute de mine ,dupa reteta lui Sella:
Ingrediente:
aluat
* 380 gr. faina
* 150- 200 gr. zahar
* 200 gr unt (margarina)
* 1 ou
* 1/2 plic praf de copt
* 1 praf de vanilie
* un varf de sare
umplutura
* 450 ml lapte
* 1 plic de budinca de vanilie
* 100 gr mac
* 80 g zahar ...mai putin daca praful de budinca are deja zahar
* 1 plic de zahar vanilat
* aroma de lamaie
In reteta originala , la umplutura se puneau 2 plicuri de budinca si 750 ml. lapte. Mie mi s-a parut cam mult si am facut doar cu un plic ...si a venit suficient. La un plic de praf de budinca se punea 500 ml. lapte eu am pus 450 ml. La aluat , in reteta se punea 1 plic praf de copt ,eu am pus doar jumatate plic. Zahar am pus 200 gr. asa cum era in reteta dar cred ca data viitoare pun mai putin ...mi s-a parut destul de dulce . Daca vreti ,faceti aluatul de tarta cu reteta voastra preferita..........................................................................
Amestecati toate ingredientele pentru aluat ,ouale cu zaharul, untul mai moale ,vanilia ,un varf de sare..iar la sfarsit adaugati faina si praful de copt cernute impreuna. V-a rezulta un aluat neted si bun de lucrat. Impartiti aluatul ,in doua ...o parte 3/4 de aluat si o parte 1/4 aluat . Intr-o tava rotunda captusita cu hartie de cuptor (diametru 24 -26 cm.) intindeti aluatul (eu cu mana am facut) ,inclusiv pe pereti in sus circa 3 cm .
Pentru umplutura: se amesteca praful de budinca +laptele rece+ zahar + mac + vanilia si esenta de lamaie. Mac am pus doar 70gr. si a fost chiar suficient. Se pune pe aragaz sa fiarba ,la foc potrivit catre mic , amestecand mereu ...cand se ingroase budinca se da la o parte. Eu am mai pus si o lingurita rasa de amidon alimentar dizolvat in putina apa cand am facut crema ...sa fiu sigura ca budinca se intareste bine la sfarsit. Se lasa sa se raceasca ,sa fie calduta. Se toarna in tava iar deasupra radem restul de aluat ..pe razatoarea cu gauri mari.
Se pune la copt la o temperatura 180° pentru 40-45 minute iar cand s-a racit bine , se pudreaza si se serveste. A doua zi aluatul se inmoaie putin.
sai che non ho mai mangiato un dolce con i semi di papavero???pero' mi incuriosisce parecchio...la segno nel caso trovo i semini e mi decido ad assaggiarne una...baciiiiiii
RispondiEliminaMi ricorda dei dolci alto atesini...coi semi..deliziosi!
RispondiEliminacosì come dev'esser questa torta! ricettina super!
cu siguranta terminata deja!ca voiam si eu nitel...tare buna trebuie sa mai fie,ca tot ce e cu mac,asa e?
RispondiEliminaGUstoasa rau Niko complimente si iti iau reteta sa o fac ca italienei nu sunt prea obisnuiti sa mince mac...:-P....eu il ador special in cozonac...e perfecta sa mio fac simbata...msi mult si te pupic dulcic...:-*
RispondiEliminama che bella idea, da copiare!!! Complimenti!!!
RispondiEliminace buna o fi crostata cu budinca si seminte de mac,complimente,nu am facut niciodata,o copiez si eu,multumesc!!
RispondiEliminam-ai molipsit cu macul,ai mei au vrut cu un pic de ciocolata,dar am sa o incerc si pe a ta
RispondiEliminaScarlett : non è mai tardi!devi provare ..forse ti piace!
RispondiEliminabaci!
Terry : infatti loro usano in cucina i semi di papavero.
Alison : da s-a terminat ...am facut-o saptamana trecuta ;-)
Adevarat tot ce-i cu mac este bun.
Alina : bun cozonacul cu mac ...de fapt tot ce-i cu mac imi place.
Colombina: grazie!
Nicol: noua ne-a placut mult,
cand am gasit reteta mi-a ramas gandul la ea.
Liliana: stai ca peste cateva zile vreau sa fac iar o prajitura cu mac ;-)
originalissima questa crostata!
RispondiEliminaun bacio e buon fine settimana!
Se trece si reteta asta in lista.Foarte fain arata si noi suntem fani mac.
RispondiEliminaWeekend placut iti doresc.
ce bun e.....imi place macul.....iti fur reteta....pupici si o zi buna...
RispondiEliminaMolto ma molto originale.. Brava!! smack e buon w.e. .-)
RispondiEliminaShade: ciao!
RispondiEliminagrazie e buon fine settimana!
Micul: atunci sa o faci ..trebuie sa-ti placa.
mersi ...si tie un sfarsit de saptamana placut!
Alina: si eu sunt moarta dupa mac ..ciao si un weekend placut!
Claudia: infatti ...non è la solita crostata
buon weekend anche a te!
Yammy, imi place tare mult tarta ta cu budinca si mac.
RispondiEliminaI semi di papavero anche a noi piacciono molto, anche a livello estetico sono proprio belli da vedere, ma non li abbiamo mai usati nei dolci! Questa crostata è uno spettacolo oltre ad essere molto originale, mi sa che ci attiveremo per farla anche noi!
RispondiEliminaBaci da Sabrina&Luca
non ho mai usato i semi di papavero, particolare questa crostata, bravissima!
RispondiEliminabaci e buona domenica.
mmh..questa crostata attrae molto!:)me la segno e la proverò...mai mangiato un dolce con i semi di papavero..bisogna provare!:)
RispondiEliminaLuca e Sabrina: se vi piacciono i semi di papavero , merita provarla!
RispondiEliminabaci
Liana: mersi!
Betty: grazie...buon lunedì!
Giuky: spero che possa piacerti!
Strepitosa questa crostata, brava!
RispondiEliminaHi Nicoletta the cake looks very good..It taste fantastic..Isn't it?
RispondiEliminaI love this cake..
Have a nice weekend..
Hugs
Cali