12 ore fa
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Gelatina di maiale/ Piftie de porc
Piftie è praticamente una gelatina di maiale , un piatto che non manca mai sulla tavola ,soprattutto per le feste natalizie (e non solo) dei romeni . Molto assomigliante con suzu (zuzzu) il piatto tipico della cucina siciliana. La gelatina di maiale si prepara anche nella zona dell’Irpinia, in provincia di Avellino (specialità dell’ Area dell’Alta Valle del Calore) detta in dialetto “Ilatina ‘r puorcu”. La preparazione di gelatina di maiale all' italiana e molto assomigliante con quella che ho preparato io , solo qualche ingrediente in più come limone o aceto , peperoncino, alloro.
Io l'ho sempre fatta cosi...come lo fanno i miei in casa.
Ingredienti:
* 2 piedi di maiale
* orecchie, testa di maiale, coda ( io non ho messo)
* un pezzo di carne di maiale circa 200 gr.
* 2 coste di sedano
* 2 carote
* 1 cipolla
* 3 spicchio d' aglio
* 1 cucchiaino di pepe in grani
* sale
..............................
Fiammeggiate i piedi (orecchie,testa) per eliminare le setole, pelli, lavateli con acqua fredda. Aggiungete nella pentola dell' acqua fredda con poco sale e mettete a bollire.
L' acqua deve essere quasi doppia quantità della carne ,che supera la carne con circa 8- 10 cm. in pentola. Quando incomincia a bollire aggiungete il sedano,carota e cipolla tagliate,1 cucchiaino grani di pepe e coprite a metà la pentola con un coperchio . Se preparate con più carne ,mettete anche più cipolla, sedano e carote. Lasciate a bollire a fuoco lento circa 3 ore, schiumando il brodo all'inizio. E' pronto quando la carne si staccata subito dalla ossa , il brodo è ben ristretto e appiccicaticcio. Aggiustate di sale e mettete i spicchi d' aglio schiacciati dentro , lasciate a riposare per mezza oretta. Staccate la carne dalle ossa e mettetela da parte .Filtrate bene il brodo con un colino ..meglio due volte . Mettete la carne in una ciotola o più ciotole piccole ,se volete fate mono porzioni. Sopra versate il brodo , lasciate che si raffredda bene e solo allora mettete nel frigo. Quando e pronto togliete il grasso sulla superficie del brodo freddo,rovesciate la ciotola e decorate a piacere con carote ,foglie di sedano o prezzemolo, ecc.
Se volete ,potete servire ...a me piace moltissimo...con il senape o rafano grattugiato.
Reteta de piftie ....asa cum o fac ai mei acasa.
Ingrediente:
* 2 picioare de porc
* ureche ,cap ,coada ...eu nu am pus
* o bucata de carne de porc circa 200 gr.
* 2 tije tulpina telina verde
* 2 morcovi
* 1 ceapa
* 3 catei usturoi
* 1 lingurita piper in boabe
* sare
................................
Parliti picioarele (urechea,coada,capul ) daca este necesar ca sa eliminati parul ,clatiti cu apa rece. Puneti toata carnea in cratita cu apa rece si putina sare sa fiarba . Apa trebuie sa acopere cantitatea de carne circa 8-10 cm ...dublu cantit.carnii ...ca idee .Cand incepe sa fiarba adaugati telina ,morcovul ,ceapa taite sferturi si boabele de piper. Acoperiti cu un capac tras mai la o parte si lasati sa fiarba incet ,chiar de la inceput, cam 3 ore. La inceput se poate elimina spuma care se formeaza....desi nu toti o fac.Piftia este gata cand carnea este fiarta bine ,se desprinde imediat de pe oase si supa este scazuta ,cat sa pluteasca in ea bine toata carnea fusa la fiert. Supa se simte intre degete cleioasa, lipiciasa. Dupa ce a-ti dat-o deoparte, puneti usturoiul strivit ,se potriveste de sare si lasati cam o jumatate de ora , pana sa strecurati. Se scoate carnea ,se curata de oase si supa se strecoara bine ...mai bine de doua ori . Intr-un castron puneti carnea curatata sau daca faceti portii mici pentru o persoana ,in mai multe castronele mici, iar deasupra turnati supa strecurata. Lasati sa se raceasca la temperatura ambiente ,apoi bagati in frigider. Cand s-a inchegat ,eliminati grasimea de la suprafata ,rasturnati castronul si decorati cum va place cu morcov, frunze de telina, patrunjel, etc.
Daca va place ...asa cum imi place mie ...puteti sa o serviti si cu mustar sau hrean.
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sper sa o fac si eu cat de curand...mi-ai facut pofta (desi oricum o aveam in plan).
RispondiEliminaBeso
delicioase,eu voi face de cocos la craciun!
RispondiEliminaIn casa doar mie imi place ...si cum ma prinde pofta, imi fac o mica portie .
RispondiEliminabaci
@ Alison: buna si de cocos ...te pup!
RispondiEliminaDACA ITI FACE PLACERE , TI-AM OFERIT UN PREMIU LA MINE PE BLOG!
RispondiEliminaIti multumesc pentru premiu just me!
RispondiEliminaciaoooo!
Sarbatori fericite si un an nou cu sanatate!
RispondiEliminaMultumesc Marcela !
RispondiEliminaCraciun fericit si un An nou cu bucurii!
Dupa Craciun imi fac si eu piftie ( dupa reteta siciliana insa ).. abia astept . Mi-ai facut o pofta !!!
RispondiEliminaCred ca-mi mai fac si eu inca o portie dupa Craciun.
RispondiEliminaPrefer pe cea alla rumena ;-)
pupici!
Draga Nico, doar ce am intrat la tine si mi-a facut cu ochiul piftia ta care arata tare bine.Mi-am pus in gand sa o execut si eu insa eu nu gasesc aici picioare de porc asa ca am luat aripi si picioare de curcan.
RispondiEliminaDraga mea,iti multumesc de urari si deasemenea iti doresc sa ai parte de un Craciun fericit alaturi de cei dragi tie,un an nou cu bucurie si sanatate si la cat mai multe retete noi.La multi ani!
ciao Nicoleta, ti auguro un felice Natale
RispondiEliminaSarbatori fercite!
RispondiEliminain sardegna (mio marito è sardo)hanno un piatto simile chiamato heladina ma non so se si scrive così
RispondiEliminaauguri da me e dalla tribù
@ Cristina: multumesc! La multi ani!
RispondiElimina@ Pierangela : grazie mille !
Tanti auguri anche a te!
@ Maya : multumesc Sarbatori fericite si la multi ani!
@ Paola : grazie ! tanti auguri anche a te e alla tua tribù!
la signora domenica che è rumena (è la signora fotografata con chou nel relativo post)mi ha regalato proprio questo piatto graditissimo!le ho detto che tu ne avevi appena dato la ricetta!
RispondiEliminapassa a ritirare un premio da me e ancora auguri
Lo facciamo sempre anche io e mia mamma...anche da me non manca mai sulla tavola!
RispondiEliminaCiao!
RispondiEliminaVroiam si eu sa ma apuc de facut piftie cumparasem si picioare dar ce fregatura am luat...
Picioarele la ipercoop erau ''zampone'' si cine sa stie ca picioarele astea n-au nici pic de os si ca sunt umplute...ca nici macar pe eticheta nu scria ca sunt cu carne tocata inauntru :(.Si am mai dat si o gramada de bani pe ele.Asa ca vroiam sa te intreb:tu unde ai gasit picioarele alea de porc?(la maccellaio cumva?)
Grazie.Dorina
Buna Dorina!
RispondiEliminaDa, in macelarie gasesti picioare de porc de facut piftie. Eu la
"IPER -La grande I" gasesc si soric de porc, coada de purcel... Se gaseste de obicei in supermarket-uri la zona macelarie ,unde gasesti carnea proaspata.