Ricetta presa da un libro di cucina romeno.
Ingredienti:
* 250 g. di farina
* 100 g. di burro
* 100 g.di zucchero
* 25 g. di lievito di birra fresco
* 1 uovo
* vanillina
* buccia di limone grattugiata
* 800 g.di prugne
* sale
* latte
* pane grattugiato
Crema:
* 3 uova
* 200g. di panna da cucina
* 5 cucchiai zucchero
* 50 g. di farina
* 1 bustina di vanillina
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Mescoliamo bene lo zucchero con il lievito di birra fino a quando avrà l'aspetto di una crema, aggiungiamo il burro abbastanza morbido ,un pizzico di sale, uovo, buccia grattugiata di limone, vanillina e alla fine la farina e il latte. Per il latte regolarsi un po' ad occhio, lo aggiungiamo …poco alla volta… fino che l’impasto a raggiunto una consistenza abbastanza dura. Impastiamo e lasciamo riposare in luogo caldo mezzo oretta. Apriamo le prugne a metà e togliamo il nocciolo.
Prepariamo la crema: montiamo i albumi a neve ,aggiungiamo lo zucchero e frulliamo bene. Aggiungiamo i tuorli (anche tutti insieme) ,la panna ,vanillina e alla fine la farina. Mescoliamo lentamente e non troppo.
Stendiamo l’impasto alto spesso circa 1 cm nella teglia da forno (grande)foderata con della carta da cucina. Passiamo le prugne nel pane grattugiato e spolverizziamo anche sopra l’impasto un po’ di pane grattugiato. Appoggiamo le prugne una vicino all’altra, sopra mettiamo la crema e lo stendiamo uniformemente. Mettiamo il dolce nel forno già preriscaldato bene ,circa 40 minuti a media temperatura 180-200°C. I primi 15 minuti non aprite il forno.
Quando la crema si e ripresa e dolce diventa leggermente dorato e pronto. Lasciamo che si raffreddi ,tagliamo a quadretti e spolverizziamo con lo zucchero a velo.
Si serve tiepida o fredda.
* Al posto delle prugne potete utilizzare le ciliegie , amarene o albicocche.
Reteta luata dintr-o carte de bucate mai veche de S.Jurcorvan
Ingrediente:
* 250 gr faina
* 100 gr. unt
* 100 gr. zahar
* 25 gr. drojdie
* 1 ou
* vanilie
* coaja rasa de la o lamaie
* 800 gr. prune
* sare
* lapte
* pesmet
Crema
* 3 oua
* 200 gr. smantana
* 5 linguri zahar
* 50 g. faina
* 1 plic vanilie
...................................................................................Drojdia se freaca cu zaharul pana se lichefiaza , se adauga untul mai moale, oul, un varf de sare ,coaja rasa de lamaie ,vanilia, si la urma laptele si faina. Cantitatea laptelui se pune din ochi ,se toarna putin cate putin , asa incat sa se obtina un aluat putin vartos ,care se lucreaza bine pe masa dupa ce s-au amestecat toate in castron. Se lasa intr-un ambient cald ca sa creasca ½ ora. Prunele se desfac in doua si le scoatem samburii.
Crema: albusuriile se bat spuma ,se adauga zaharul ,se bat bine ,se adauga galbenusurile chiar si toate deodata . La sfarsit smantana ,vanilia si faina. Se amesteca usor si putin.
Se intinde aluatul in foaie cam de 1 cm. grosime in tava mare de cuptor, captusita cu hartie de cuptor. Se dau prin pesmet prunele si presarati si putin pesmet deasupra aluatului, deasupra se pun jumatatiile de prunele , unele langa altele. Peste prune se pune crema. Se intinde uniform, si se da la cuptor la foc poltrivit …chiar catre mic, la o temperatura 180-200°. Cuptorul neaparat trebuie sa fie incalzit bine inainte. Se tine circa 40 minute , nu se deschide usa primile 15 minute. Cand crema este inchegata si prajitura a devenit aurie , este gata.
Se lasa in tava sa se raceasca, se taie bucati ,se pudreaza .
Se serveste calduta sau rece.
* Se poate face si cu alte fructe ca cirese,visine,caise .
buna :) am o surpriza pentru tine! Iata regurile surprizei,nu rupe lantul, te rog:
RispondiElimina*trimite-mi-l inapoi - daca ma numeri printre prietenii tai;
* nici o trimitere... mai ai inca de lucru la relatia ta cu ceilalti;
*2 trimiteri...esti amabila, dar ai nevoie sa te exteriorizezi;
*4 trimiteri...ti-ai ales bine prietenele;
*6 trimiteri... esti dintre cei mai populari, si acesta este probabil motivul pentru care esti in lista mea! Kiss
Entrate bella, diversa, loved it! Ho copiato qui! Bacio
RispondiEliminaChe bello questo dolce! brava!
RispondiEliminaDire che è magnifica è dire ancora poco!!!
RispondiEliminaCompliments
@ Paula: sono contenta che ti piace!
RispondiEliminaciao!
@ Federica: è anche buono!
@ Mammazan: grazie!
ottima questa ricetta, dovrebbe essere molto buona anche con i fichi !!!
RispondiEliminaTare frumoas arata prajitura ta!
RispondiEliminaKadiavsdutzu: mersi!
RispondiEliminaEste si gustoasa , cand am facut-o mirosea a cozonac in casa!
Molto interessante, il tuo blog! Sto curiosando tra le tue ricette e ce ne sono davvero tante che mi incuriosiscono e mi piacciono moltissimo... Divento tua sostenitrice, così non ti perdo più di vista! :-)
RispondiEliminaBenvenuta Lucia e grazie !
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