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Frittelle con semi di papavero / Scovergi cu mac




Ingredienti:
* 300 g. di farina
* 2 uova
* 1 cucchiaio di Gin
* 50 g. di zucchero semolato
* 1 cucchiaio di acqua
* un pizzico di sale
* 1 bustina vaniglia
* buccia di limone grattugiato (facoltativo)
* semi di papavero
* olio di semi per friggere
* zucchero a velo

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Mescolate la farina, le uova, 1 cucchiaio di Gin (io ho messo la grappa) ,lo zucchero,acqua e il sale. Lavorate bene gli ingredienti fino a ottenere un impasto liscio e perfettamente omogeneo. .Copritelo e lasciatelo riposare per 1 ora. Stendete l’impasto a un spessore di 3-5 mm. ,ritagliatelo in tanti piccoli rombi ,quadrati o rettangoli ,spolverizzate con i semi di papavero .Esercitate una leggera pressione con il matterello in modo che i semi di papavero aderiscono perfettamente all’impasto.
Fateli dorare in olio di semi bollente,scolateli sulla carta da cucina e spolverizzateli di zucchero a velo .







altre ricette :
tortelli alle mandorle
chiacchere allo yogurt
castagnole alla ricotta
crema fritta
 frittelle di mele

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bandiera Pictures, Images and Photos

Ingrediente:
* 300 gr. faina
* 2 oua
* 1 lingura Gin (eu am pus tuica)
* 50 gr. de zahar
* 1 lingura apa
* un varf de sare
* 1 plic vanilie
* coaja lamaie rasa(facultativ)
* mac
* ulei de floarea soarelui (arachide, porumb) pentru prajit
* zahar pudra

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Faceti un aluat cu toate ingredientele de mai sus , framantati bine , pana cand devine un aluat omogen. Acoperiti aluatul ,lasati sa se odihneasca 1 ora, la temperatura ambiente.
Intinteti o foaie , groasa de circa 3-5 mm., o taiati in romburi (dreptunghiuri, patrate) sau forma dorita , presarati cu mac. Deasupra treceti cu facaletul , asa macul se lipeste bine de aluat si le frigeti in uleiul incins, le puneti pe hartie sa absoarboaba uleiul ,le preparati cu zahar pudra si serviti .

Pe forumul RC , Micul mi-a spus ca se mai numesc si placinte svabesti.

alte retete:
gogosi cu migdale
scovergi cu iaurt
gogosi cu ricotta si amaretti
crema prajita
mere in halat

Bagna càuda piemontese / Bagna càuda (salsa calda din regiunea Piemonte)
































Ingredienti:
per 2 persone:

* 8-10 spicchi di aglio
* 100 g.di acciughe sotto sale
* 200 ml. di olio extravergine di oliva
* latte
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Si serve con verdure assortite, possibilmente col cardo gobbo, che è una specialità di Nizza Monferrato, cipolle al forno, patate, sedano, topinambur, barbabietole rosse cotte al forno, cavolo crudo tagliato fine, crauti, peperoni crudi e al forno, finocchi, pezzeti di polenta o pane, etc…


Procedimento:
Tagliate l’aglio (sbucciato) a fettine molto sottili, oppure tritatelo finemente, o ancora pestatelo per bene. Per far che sia più digeribile farlo bollire circa 10 minuti nel latte in modo da ammorbidire gli spicchi d’aglio, cosi anche il loro gusto forte, svanisce. Se le acciughe sono salate, li diliscate e dissalate nell’aceto rosso . Io ho usato acciughe sott’olio . Mettete in un tegame di terracotta , aglio crudo pestato o scottato schiacciato , le acciughe e l’olio. Cuocere a bagno-maria tutto a fuoco lento, mescolando ogni tanto. Quando l'aglio e le acciughe formano quasi una crema la bagna càuda e pronta. Servite subito la salsa calda ed intingere le verdure.

Suggerimento per avere in tavola sempre la salsa calda.
Usare uno scaldino di coccio come nella foto. Riempire sotto con braci e ceneri del camino...o mettere una candela.  








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Ingrediente:
per 2 persoane:

* 8-10 catei usturoi
* 100 gr. hamsii sub sare sau in ulei
* 200 ml.ulei de masline extravergin
* lapte
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Curatati cateii de usturoi ,taiatii marunt ,marunt sau ii striviti .Daca vreti ca salsa calda sa nu aiba gust puternic de usturoi si sa fie mai digerabila puneti usturoiul sa fiarba circa 10 minute in lapte. Daca hamsiile sunt sarate le scoateti oasele si le desarati spalandole in otet de vin rosu. Eu am folosit cele in ulei ,si s-au potrivit perfect,le folositi asa cum sunt direct din conserva.
Puneti intr-un castron de pamant , usturoiul, hamsiile si uleiul si le fierbeti incet ,la foc mic in bain marie, amestecand din cand in cand. Cand usturoiul si hamsiile au devenit ca o crema trageti deoparte de pe aburi.

Serviti aceasta salsa (sos) calda “bagna càuda” cu legume proaspete sau fierte, cartofi fierti, ceapa la cuptor sau ceapa verde, ardei gras crud sau copt, sfecla coapta, fenicul crud sau copt, varza cruda taiata fin, tulpina de telina proaspata. Se potriveste bine si cu mamaliga sau piine sau condiment pentru paste fainoase, adaugand putina smantana .
Este un aperitiv dar depinde cu ce o mancam , poate fi si un fel unic.

Se serveste calda ,tinuta deasupra in acest suport(fojot), dedesubt se pune o lumanare si asa ramane calda la masa ,in timp ce se mananca.



Il mare a settembre

Spiaggia e dintorni , che si trovano vicino a casa mia, a fine di questa estate.
Cosi , spero di “riscaldarmi” quando li vedo questo inverno .
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Cateva poze cu plaja si impejurimi, unde stau eu, la sfarsitul acestei veri.
Asa, sper sa ma "incalzesc",cand le vad in aceasta iarna













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Altro premio ricevuto da / Un alt premiu primit de la Didona-arome.Multumesc Didona!

Aglio aromatizzato sott'olio / Usturoi aromatizat in ulei



Ingredienti:
* aglio
* aceto di vino bianco
* 1 cucchiaio sale grosso per ½ l.aceto+ ½ l.acqua
* pepe in grani
* alloro
* origano
* olio extravergine d'oliva
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Ho pelato tanti spicchi da riempire il vaso che avrei utilizzato: con circa 200 gr . d'aglio ho riempito un vasetto da 250 ml. Tenere presente che con la cottura un pò diminuiscono di volume.
Ho scottato per circa 3-4 minuti i spicchi di aglio, in quantità uguali di aceto bianco e acqua ,sale grosso , un po' di chicchi di pepe, qualche foglia di alloro. Il tempo di cottura può variare a secondo della dimensione degli spicchi e dal grado di croccantezza che si preferisce. Io preferisco più croccanti (come quelli comprati) e cosi ho fatto la prova con uno stuzzicadente.

Ho messo i spicchi di aglio sopra uno strofinaccio, che si asciugano bene (attenti che non profumi ) per qualche ora.
Ho messo nei vasetti (sterilizzati prima in forno o bolliti nell’acqua e poi fatti freddare) i spicchi d’aglio ,un po’ di origano e li ho coperti di olio extravergine. Conservate in luogo buio e fresco per almeno 2 mesi.
Una volta terminato l'aglio, l'olio può essere usato come condimento per pasta e verdure.
Gli spicchi così preparati si possono servire con la carne( bolliti ,arrosto) affettati, possono accompagnare i formaggi.







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Usturoiul conservat in asa fel , se poate manca ca un aperitiv , langa mezeluri ,branzeturi sau langa preparate de carne, fripturi.

Ingrediente:

* usturoi (de preferat din acela nou ,asa se curata mai usor pielita )
* otet de vin alb
* piper boabe
* 1 lingura sare grunjoasa la ½ l.apa + ½ l.otet
* foi de dafine
* oregan uscat
* ulei de masline extravergin (daca nu si de floarea soarelui)
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Curatati de pielita cateii de usturoi , este bine ca acestia sa fie destul de mari. Puneti intr-o oala apa si otet in cantitati egale, 1 lingura de sare mare (la 1/2 l. apa+ 1/2 l. otet) , foi dafin, boabe piper si puneti pe aragaz sa fiarba. Am folosit circa 200 gr. usturoi pt. un borcan de 250 ml.
Inainte de a-i fierbe faceti o proba .Puneti usturoiul curatat in bocanul unde ii veti conserva ,asa va dati seama cam cat intra intr-un borcan . Mai curatati in plus 2-3 catei ...daca este nevoie. Cand fierb se micsoreaza putin volumul lor, asa la sfarsit vor intra ceva mai mult.

Cand apa cu otetul incepe sa fiarba, puneti cateii de usturoi si ii fierbeti circa 3-4 minute . Timpul de fierbere , depinde si de marimea cateilor de usturoi. Este bine sa nu ii fierbeti mult ,trebuie sa ramana destul de crocanti...sa nu se inmoaie prea tare. Eventual ,incercati cu o scobitoare si vedeti cat de usor il patrunde...eu asa am facut.
Dupa ce se scot de la fiert ,se pun pe un servet de bucatarie (sau hartie de bucatarie) sa se scurga bine . Cand s-au racit bine, se pun catetii in borcanul sterilizat (in apa clocotita cateva minute sau in cuptor ,lasat apoi sa se raceasca) ,se presara oregan uscat ,se pune daca se vrea si foi de dafin iar deasupra se toarna uleiul de masline extravergin. Se umple bine borcanul ,sa acopere bine cateii de usturoi.
Inchideti cu capacul si conservati in loc racoros si la intuneric ,circa doua luni .

Ulelui care ramane in borcan , il folositi la condimentarea legumelor sau a pastelor ,la alte mancaruri
Preparat in felul asta, cu fierberea lui, gustul specific dispare, are un gust delicat , deloc iute.

Dolce di pane / Prăjitură din paine






















Questi giorni finalmente sono riuscita a fare questo dolce al pane, dopo la ricetta di mia suocera . Avevo in casa del pane secco e subito ho pensato a questa ricetta riciclo. 



Ingredienti:
* 300 g. di pane raffermo
* 600 ml. latte tiepido
* 7 cucchiai di zucchero
* 4 cucchiai di cacao
* 1 uovo
* buccia grattugiata da un limone
* 1 bustina vaniglia
* 50 g. di burro fuso
* noci, mandorle , pinoli
* uvetta (facoltativo)
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Preparazione:
Mettere a bagno nel latte tiepido il pane per qualche ora (4-5), finche si e ammorbidito bene , meglio per una notte. Il mattino seguente strizzarlo in modo da togliere una parte del ' latte poi frullatelo in modo da ottenere una composizione più omogeneo possibile. Aggiungere l'uovo ,lo zucchero e tutti altri ingredienti e amalgamare bene il tutto . Imburrate una teglia a bordo alto circa 4 cm. forma rettangolare misure circa 30x20 e rotonda da 24-26 cm diametro e versate il composto . Mettere nel forno ben caldo e lasciare cuocere a 200° C per circa 1 ora . Lasciate il dolce che diventa freddo e spolverizzate con zucchero a velo. Si conserva nel luogo fresco. Sopra la fetta, ho messo un po’ di panna montata…mi sembrava che stava bene… e che bontà .
















  română

Daca tot aveam paine uscata in casa , m-am gandit sa fac aceasta prajitura , care o cunosc de la soacra mea.

Ingrediente:* 300 gr. paine uscata
* 600 ml. lapte caldut
* 7 linguri zahar
* 4 linguri cacao
* 1 ou
* coaja rasa de la o lamaie
* 1 plic vanilie
* 50 gr.unt topit
* nuci , migdale , seminte de pin
* stafide (facultativ)
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Mod de preparare:
Puneti painea uscata intr-un castron larg si deasupra turnati tot laptele , lasati cateva ore(4-5) sa absoarba bine. Este mai bine sa puneti painea la inmuiat de seara iar a doua zi preparati prajitura. Cand painea s-a inmuiat bine , daca este nevoie o stoarceti de laptele in surplus. O maruntiti cu robotul de bucatarie pana devine ca o crema si adaugati restul ingredientelor ,amestecand bine cu telul sau mixerul , pana cand devine o compozitie omogena. Luati o forma rotonda(24-26 cm diam ) sau dreptunghiulara 23/30 cm. o captusiti cu hartie de cuptor sau o ungeti cu unt, rasturnati inauntru compozitia. Deasupra puneti cateva nuci , migdale (eu am pus din acelea dulci) si o bagati in cuptorul deja incalzit , la o temperatura de 200° C ,timp de 1 ora. Dupa ce o scoateti , lasati sa se raceasca bine si pudrati cu zahar farin. Se conserva la loc racoros sau chiar in frigider. A doua zi mi-a veni o idee, mi se parea ca statea bine si un mot de frisca deasupra si aveam dreptate ….o bunatate.

Baffi di cosacco (ricetta ucraina) / Mustati de cazac






















Questa ricetta ce l'ho della mia amica ucraina,Ulyana. Diciamo , e' un po' particolare per la cucina italiana. Comunque, molto apprezzata dai nostri parenti e amici italiani .




Ingredienti
per 3-4 persone
* 8 fette di carne di manzo/vitello ,tagliato abbastanza sottile circa 3 mm
* spaghetti più grossi n° 5-8
* 1 cipolla
* 3 tazzine di ketchup o salsa Rubra /Cirio
* 2 cucchiai di maionese
* una tazza passato di pomodoro
* 4 cucchiai di olio extravergine di oliva
* brodo di carne preparato con ½ dado
* parmigiano


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Mettete a lessare i spaghetti , tenetele solo metta tempo di cottura e scolateli ,mettendoli a parte in poca acqua fredda .
Prendiamo la fetta di carne (non troppo lunga, circa 8 cm. ) e spolverizziamo sopra con parmigiano grattugiato ,mettiamo 10-12 spaghetti adagiandole centrale in modo che ai lati della fetta escono i spaghetti , e facciamo un involtino ,chiudiamo con dei stuzzicadenti(basta uno solo) ; facciamo cosi con tutte le fette di carne. Mettiamo involtini a rosolare in un tegame con 2 cucchiai di olio ,circa 1 minuto per parte e poi li giriamo . Togliamo involtini rosolati mettendoli a parte. Nella stessa padella mettiamo altri due cucchiai di olio e la cipolla tagliata finemente ,rosoliamo per 1 minuto e aggiungiamo la passata di pomodoro ,ketchup, maionese e brodo ,lasciamo a bollire 5 minuti. Togliamo i stuzzicadenti e mettiamo gli involtini in padella ,che devono essere ben coperti di sugo…se no aggiungete ancora poco brodo o ketchup .
Lasciamo a bollire gli involtini lentamente, alla fine se bisogna aggiungete poco sale. Se gli involtini sono sottili in maximo 15 minuti sono pronti.













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Reteta luata de la prietena mea originara din Ucraina.



Ingrediente:

pentru 3-4 persoane

* 8 felii carne de vita taiata in fasii mai subtiti (circa 3mm),de preferat pulpa
* spaghetti mai groase (nr.5-8) de calitate superioara (cele care se fierb in 12 minute)
* 1 buc. ceapa
* 3 cescute ketchup
* 2 linguri maioneza
* 1 cana suc de rosii
* 4 linguri ulei masline
* supa de carne sau zarzavat preparata din 1/2 cub concentrat
* parmezan ras (cascaval)
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Se pun spaghetele, din acelea mai groase si de buna calitate, sa fiarba in apa clocotita cu sare, se tin circa jumatate timp de coacere. Le scoatem din apa in care au fiert si le punem in apa rece. Intre timp luam fasia de carne, de preferat sa nu fie prea mare si nici prea groasa (lunga maxim 8 cm. si 3 mm groasa), asa incat sa nu fim nevoiti sa rulam prea multe ori. Este importanat , deoarece asa se fierb mai repede si spaghetele in final raman intregi , nu se flescaiesc.
Deasupra feliei presaram o lingurita de parmezan (cascaval), apoi punem cateva spaghete(10-12), asa incat sa iasa de o parte si alta a feliei , rulam si inchidem cu o scobitoare. Dupa ce am preparat toate rulourile, le punem in tigaie cu 2 linguri ulei si le rumenim cate 1 minut , pe fiecare parte. Le scoatem si le punem deoparte. In aceasi tigaie punem ceapa tocata cat mai marunt cu 2 linguri ulei masline , o calim (nu prajim), asa incat sa-si dezvolte aroma iar apoi adaugam sosul de rosii, ketchup, maioneza si putina supa. Fierbem sosul circa 5 minute iar apoi adaugam rulourile(dupa ce le-am scos scobitoarea) , daca este nevoie supa, asa incat rulourile sa fie aproape acoperite de sos. Daca ne place, putem sa adaugam putin ketchup in loc de supa. Lasam sa fiarba , la foc potrivit, se sareaza daca este nevoie. Daca rulourile sunt mai subtiri, in maxim 15 minute, sunt gata.

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