16 giugno 2009

SANTICLER




Ingredienti:
impasto base:
* 5 uova
* 250 g. di zucchero
* 250 g. di farina
* 1 cucchiaino di lievito in polvere
crema:
* 6 uova
* 250 g. di zucchero
* 1 litro di latte
* 5 cucchiai di farina
* 1-2 bustine vanillina
* buccia grattugiata di 1 limone
* qualche goccia di essenza di limone

* 300 g. di panna montata
* cocco grattugiato
..........................................

impasto base:
Mescolate bene tutti ingredienti per la base e mettete a cuocere (teglia foderata) a fuoco basso circa 45 minuti. Lasciate raffreddarsi nella teglia , perche il resto della preparazione si effettuerà dentro.
crema:
Mescolate bene i tuorli con metà quantità di zucchero , fino che diventa una crema ,aggiungete un po’ di latte tiepido ,mescolate bene. Aggiungete la farina , resto di latte , la vanillina , la buccia grattugiata di limone e qualche goccia di essenza di limone, frullate bene con la frusta e mettete sul fuoco . Tenete fiamma piccola e mescolate sempre con un cucchiaio di legno, fino che si addensa e diventa come una crema.
Lasciate a raffreddare e incorporate dentro i albumi sbattuti a neve con lo zucchero rimasto.

Fate un sciroppo con acqua, zucchero e essenza di limone ,bagnare bene tutta la base ,sopra spalmate tutta la crema. Sopra mettete la panna montata e il cocco grattugiato. Lasciate minimo 2 ore in frigo prima di tagliare e servire.

* un'altra variante: preparate la crema con essenza di vaniglia (senza buccia di limone e essenza di limone) e invece di cocco grattugiato sopra mettete il cioccolato grattugiato o gocce di cioccolato.
Ricetta presa da reteteculinare.ro.


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Ingrediente:
blatul:
* 5 oua
* 250 gr.zahar
* 250 gr. faina
* 1 lingurita praf de copt

crema:
* 6 oua
* 250 gr. zahar
* 1 litru de lapte
* 5 linguri de faina
* 1-2 plicuri zahar vanilat
* coaja rasa de la 1 lamaie + cateva picaturi esenta lamaie

* frisca circa 300 gr.
* nuca de cocos rasa
..............................................

Blatul:
Se face un blat din ingredientele de mai sus , se coace la foc mic cca 45 min. Se lasa blatul in tava sa se raceasca, avand in vedere ca restul prepararii prajiturii se face in tava .
Crema:
Se freaca galbenusurile cu jumatate din zahar, pana ce devine ca o crema , dupa care se adauga putin lapte caldut, se amesteca cu telul, se pune si faina, iar apoi restul de lapte si zaharul vanilat, se mai bate bine si se pune pe foc. Pe foc se amesteca cu o lingura de lemn, din cand in cand , pana se ingroasa destul de bine.
Se lasa crema sa se raceasca , dupa care se introduc albusurile batute spuma cu restul de zahar.

Dupa ce insiropati blatul cu un sirop din apa, zahar si aroma de lamaie, deasupra se pune toata crema , apoi frisca .Deasupra la frisca se pune nuca de cocos rasa. Se lasa cateva ore la frigider(minim 2-3 ore) dupa care se porzioneaza si se serveste.

*o alta varianta: se face cu acelasi blat dar cu crema de vanilie (aceasi reteta de mai sus dar fara esenta +coaja de lamaie), frisca si deasupra ciocolata rasa, in loc de nuca de cocos.

Reteta luata de aici de pe site-ul Retete culinare.

2 commenti:

  1. Buna! Foarte frumoasa si calda schimbarea fetei blogului , iar prajituuuuuuuuraaaaaaaaaaaaa, yamy ( nu am voie sa poftesc!!! ) Pupici si o zi frumoasa!

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  2. Buna Ana!
    Si mie mi-a placut mult cand am vazut acest backgrounds.
    Mie imi spui de dulciuri ...poftesc mereu!
    Toate cele bune..te pup!

    RispondiElimina

Grazie, i vostri commenti sono sempre graditi...
appena posso ricambierò la visita ◕‿◕

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